Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sustav ne funkcionira

Inspektori Ministarstva za socijalnu politiku nemoćni: "Mi donesemo rješenje o zatvaranju doma, a vlasnik to ne učini"

Tatjana Katkić Stanić
Tatjana Katkić Stanić Dnevnik Nove TV
Aktualno Galerija Izgorjeli starački dom u Andraševcu - 1 Izgorjeli starački dom u Andraševcu - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Tatjana Katkić Stanić Galerija 1/2 >>
Tatjana Katkić Stanić, glavna za sektor socijalne politike iz Ministarstva za demografiju i socijalnu politiku za Dnevnik Nove TV govorila je o inspekcijom nadzoru u domu Zelena oaza.

Još se čeka rezultat vještačenja o požaru koji je u smrt odveo šestero korisnika doma za starije u Oroslavju. Ilegalni objekti su zatvoreni, a u jedini legalni od tri objekta - danas su stigle inspekcije. Uz inspekciju Ministarstva za demografiju i Državni inspektorat, na mjestu tragedije bile su i inspekcija rada, sanitarna i građevinska inspekcija.

Pročitajte i ovo Državni inspektorat i kazne; ilustracija - 1 Skup Uskrs Kažnjeni zbog jaja i kolača: To su najblaže kazne, mogli su platiti 3900 eura Ilustracija Užas u Crikvenici Zabranjen rad skloništu za životinje: Držali pse bez uvjeta i zarađivali, inspekcija nije reagirala godinama

Razgovarali smo i s Tatjanom Katkić Stanić, glavnom za sektor socijalne politike iz Ministarstva za demografiju i socijalnu politiku čija je inspekcija bila u domu Zelena oaza.

Jeste li razgovarali s inspektorima? Kakvo stanje su zatekli u domu?

Inspektori su se tek nedavno vratili s terena. Još nemamo nalaze inspekcijskog nadzora. Inspektori su tamo proveli cijeli dan tamo, utvrđivali su uvjete za korisnike i kvalitetu usluge kako bi što prije izrekli mjere.

Što im je bilo najspornije?

Mi smo samo jedan od sustava koji provodi inspekcijski nadzor vezan za ono što se, nažalost, dogodilo prije dva dana. No ono što je važno za sustav socijalne skrbi, što utvrđuje ovo Ministarstvo su uvjeti u kojima žive korisnici, broj korisnika, je li taj broj u skladu sa dobivenom dozvolom i kvaliteta usluge.

Je li točno da ih je bilo više i u ovoj glavnoj zgradi, gdje ih je dopušteno 13?

Još nemamo točnu informaciju. Činjenica je da je, saznavši što se dogodilo u zgradi koja nije imala dozvolu za rad, neki iz obitelji korisnika koji su smješteni ovoj zgradi, došao po svoje članove.

Taj objekt je zatvoren jer je ilegalan. Što je s ovim, hoće li se on možda zatvoriti? 

Iz ovog objekta je dio korisnika izmješten. No ne našim nalazom, koji je još uvijek u tijeku, nego zato što su članovi obitelji sami odlučili izmjestiti svoje članove. Kad dobijemo nalaze inspkecijskog nadzora, ovisno o prijedlozima, o njihovim mjerama, odlučit će se o njihovom izmještanju, zatvaranju ustanove ili će se poduzeti neke druge mjere.

Je li ga moguće zatvoriti? Čuli smo jučer glavnu inspektoricu koja kaže da kad se donese rješenje da se neki dom zatvori, on se ne zatvori.

Mi donosimo rješenje. U situaciji kad je ugrožena sigurnost i zdravlje korisnika, Ministarstvo donosi rješenje o zatvaranju. Dalje je procedura vrlo složena. Ponekad se događa da korisnici sami odbijaju izlazak iz ustanove ili vlasnik, bilo da je fizička ili pravna osoba, ne napravi ono što mu je naloženo.

Prođu s malim sankcijama?

Dalje se pokreće postupak na nadležnom prekršajnom sudu koji onda utvrđuje odgovornost i u skladu s tim odlučuje.

Što radite da se stanje popravi? Vidjeli smo sad i na primjeru ove tragedije, u ilegalnom objektu izbio je požar.

Mi smo svjesni da je Hrvatska, ali ne samo Hrvatska nego i Europa, društvo koje stari, da se povećava broj privatnih pružatelja usluga s kojima Ministarstvo nema ugovore, da su potrebe sve veće. Da članovi obitelji često u nuždi, jer moraju brzo smjestiti svog starijeg člana, traže preko oglasnika i različitih načina, smještaj. Zato se kroz izmjene zakona, kroz novi zakon poduzimaju sve mjere, prije svega da se osigura što veći broj usluga u obitelji, da se pomogne da se starije osobe ostanu što duže u svojoj obitelji, a kada to nije moguće, da ima dovoljno smještajnih kapaciteta, da se kontrolira kvaliteta usluge, da se pojača nadzor nad radom takvih ustanova.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene