Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Žalimo zbog toga"

Hrvatska reagirala nakon što je Crna Gora usvojila kontroverznu Rezoluciju o genocidu u Jasenovcu: "Nadamo se da ćete procesuirati ratne zločine..."

Rezolucija o Jasenovcu u Crnoj Gori
Rezolucija o Jasenovcu u Crnoj Gori Foto: Darko Tomas/Cropix
Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH duboko žali zbog postupka zastupnika u crnogorskom parlamentu koji su usvojili Rezoluciju o genocidu u logoru Jasenovac.

Zastupnici u crnogorskom parlamentu usvojili su u petak Rezoluciju o genocidu u logorima Jasenovac, Dachau i Mauthausen, glasovima 41 zastupnika vladajuće koalicije.

Iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova žale zbog toga što je Crna Gora odlučila zanemariti pozive Republike Hrvatske da ne politizira žrtve Jasenovca. Također, smatraju donošenje rezolucije neprihvatljivom, neprimjerenom i nepotrebnom. 

"Nedvojbeno je kako je motiv za njezino donošenje sadržan u činjenici da je u Općoj skupštini Ujedinjenih naroda inicirana rezolucija o Međunarodnom danu sjećanja na genocid u Srebrenici", poručili su iz Ministarstva te nadodali kako ovaj postupak susjedne nam zemlje ne mogu smatrati dobronamjernim.

Pročitajte i ovo Parlament Crne Gore - 2 oporba se protivi Burno u crnogorskoj skupštini, usvojena Rezolucija o Jasenovcu: "Ovo je sramota što radite..."

Isto tako, iz Ministarstva smatraju kako ovaj postupak nije u skladu s ciljem Crne Gore o ulasku u Europsku uniju jer su dobrosusjedski odnosi jedni od ključnih prilikom proširenja EU na regiju Zapadnog Balkana. 

Iz Ministarstva su naglasili kako se nadaju da će Crna Gora pokazati napredak i rezultate vezane za procesuiranje ratnih zločina u kojima su i sami sudjelovali tijekom agresije na Republiku Hrvatsku devedesetih godina. 

"To osobito uključuje i one počinjene prilikom napada na Dubrovnik koji je započeo 1. listopada 1991. i opsade grada koja je trajala do svibnja 1992.", poručili su iz Ministarstva.

"Također i zločine počinjene nad hrvatskim državljanima u Crnoj Gori, uključujući u logoru Morinj u kojem je bilo zatočeno više od 350 hrvatskih državljana od rujna 1991. do kolovoza 1992., te pitanje pravednih naknada za sve bivše logoraše", poručuju iz Ministarstva.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene