Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministarstvo poljoprivrede, kao nacionalna kontakt točka za sustav brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (HR RASFF) obavještava potrošače o povlačenju i opozivu proizvoda - Čaj od korijena čička (Bardanae radix), oznake lota: 034710, roka trajanja: srpanj 2012., proizvođača Herbarium d.o.o.


Putem HR RASFF sustava od strane Uprave za sanitarnu inspekciju Ministarstva zdravlja, zaprimljena je hitna obavijest o nalazu atropina u čaju od korijena čička. Po provedenom laboratorijskom ispitivanju od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo utvrđeno je da uzorak predmetnog proizvoda, oznake lota 034710, sadrži atropin koji nije prirodna sastavnica biljke Bardanae radix, stoji na stranicama Ministarstva poljoprivrede.

Atropin je prirodno prisutan alkaloid u biljkama velebilje (Atropa belladona), bunika (Hyosciamus niger), bijeli bin (Scopolia carniolica) i tatula (Datura stramonium). Atropin se resorbira iz probavnog trakta, a izlučuje se urinom.

Neiskusni sakupljači bilja lako mogu zamijeniti biljke čičak (Bardanae radix) i tatula (Datura stramonium), upozoravaju u Ministarstvu.

'Konzumacija malih količina navedenih biljaka može dovesti do pojave trovanja atropinom. Kod trovanja atropinom mogu se javiti znakovi kao što su ubrzan rad srca, suhoća usta, opuštanje glatke muskulature crijeva, mokraćnog trakta i žučne vrećice. Također, može doći do proširenja i paralize zjenica te povišenja očnog tlaka, osobito kod osoba koje pate od glaukoma. Kod starijih osoba može doći do gubitka pamćenja, osjećaja izgubljenosti ili uzbuđenja. Kod djece dolazi i do povišenja temperature', objašnjavaju u Ministarstvu.

Uprava za sanitarnu inspekciju Ministarstva zdravlja, zabranila je promet i daljnju upotrebu predmetnog proizvoda te je naredila povlačenje proizvoda iz maloprodaje i obavještavanje potrošača o razlozima povlačenja.

Vezani članci Prostitucija, ilustracija (Foto: Getty images) Istarski pročelnik uhićen zbog podvođenja: Zagrepčanku tjerao na prostituciju pa je ucjenjivao fotografijama Marija VUčković (Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL) Ministrica poljoprivrede opširno o bratovom imenovanju u HZMO: "Ukoliko je bilo što neistinito u ovom osvrtu, dat ću ostavku"