Obavijesti Pretražite Navigacija
Prijete sankcije

Ministarstvo financija pod povećalo stavlja i udruge

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
A stroža kontrola financija čeka i nevladine udruge, sportske klubove te vjerske zajednice - svi će doći pod povećalo Ministarstva financija! Morat će transparentno, do u detalje prikazati kako troše novac! Ili im prijete sankcije.

U Hrvatskoj postoji oko 50.000 udruga. Godišnje dobiju oko 1,5 milijardi kuna javnog novca. Za ne objavljivanje financijskih izvješća do sad nije bilo kazni. No od jeseni svi će pod povećalo Ministarstva financija. Onaj tko se neće držati zakona bit će sankcioniran - od uskraćivanja novca do novčanih kazni!

Pročitajte i ovo Marko Primorac, ministar - 3 Gost Dnevnika Nove TV Ministar Primorac o ulaganjima u narodne obveznice: "Vjerujem da će građani prepoznati priliku." Otkrio i je li mu supruga dala zeleno svjetlo Slika nije dostupna Pa tako i Crkvu Stiže novi zakon koji će i neprofitne organizacije natjerati da pravdaju svaku potrošenu kunu

Za udrugu BABE, koje godišnje od države dobije oko pola milijuna kuna - kažu, ništa se ne mijenja. Već godinama - tvrdi Sanja Sarnavka - posluju transparentno.

'Ako bude tako dobra i kvalitetna kontrola onda će to za sve značiti boljitak jer ćemo znati tko radi sukladno zakonu a tko zakon pokušava mimoići i prevariti', kaže Sanja Sarnavka udruga BABE.

Najveći dio novca iz proračuna odlazi Katoličkoj crkvi - oko 300 milijuna kuna. Revizija je od njih već tražila da financijska izvješća šalju FINI.

Iz crkvenih krugova poručuju kako nemaju problem s ovakvim izmjenama. Uvijek su, kažu, za poštivanje zakona. Teško im je reći nešto više dok ne vide novi prijedlog zakona.

U najprozivaniju sportsku udrugu spada i nogometni klub Dinamo. Od države godišnje dobiju oko 35 do 40 milijuna kuna. Plus novac iz gradskog proračuna. Uvjeravaju kako su njihova financijska izvješća uredna.

'U odnosu na bilo koju drugu udrugu mislim da smo najtransparentnija udruga u smislu financijskih rezultata jer vi morate znati da je kod nas svaki mjesec porezni nadzor zbog zahtjeva za povrat PDV-a tako da su naše ulazne i izlazne fakture i dobavljači svaki mjesec na kontroli', kaže Tomislav Svetina, glavni direktor nogometnog kluba Dinamo.

Pod udruge spadaju i vatrogasna društva, hrvatski autoklub sindikati, ali i gospodarska komora koja se pohvalila kako u roku predaju financijski izvještaj Državnoj reviziji i ostalim nadležnim institucijama.

>> Stiže novi zakon koji će i neprofitne organizacije natjerati da pravdaju svaku potrošenu kunu

Pozdravljamo svaku promjenu koja će donijeti poboljšanje, uključujući i posljednju promjenu Uredbe o računovodstvu neprofitnih organizacija iz 2008.godine, koja je u odnosu na dotadašnju donijela brojne pozitivne promjene u skladu s EU legislativom, kažu iz Hrvatske gospodarske komore. 

Udruge su oslobođene plaćanja PDV-a, ali mogu imati stalno zaposlene djelatnike. Mogu osnovati trgovačko društvo i poslovati s profitom. Primjerice otvoriti ugostiteljski objekt.

I tu se ulazi u sivu zonu, upozorava ceh ugostitelja, koji odavno traži da se uvede reda.

'Ako je udruga, onda taj sok ili s čim bude svoje članove poslužila neće niti naplaćivati, jer ako se naplaćuje onda je to ugostiteljstvo. A puno takvih stvari ima još koje su nelojalna konkurencija ugostiteljstvu', kaže Zlatko Puntijar član ceha ugostitelja Hrvatske obrtničke komore.

Da treba uvesti red u financije neprofitnih udruga - slaže se i vladin ured za udruge. 'Ured za udruge zalaže se za obvezno upisivanje u Registar neprofitnih organizacija svih udruga i predavanje financijskih izvještaja, bez obzira na imovinske ili dohodovne cenzuse, te se zalažemo za to da financijski izvještaji neprofitnih organizacija budu javno dostupni svima, putem Registra neprofitnih organizacija.'

Primarna uloga neprofitnih organizacija je djelovanje za društvenu korist. Ministarstvo je odlučilo stati na kraj onima koji love u mutnom! 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene