Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potvrdio povećanje cijene dopunskog

Ministar zdravlja: 'Prava pacijenata moramo plaćati, ali ne i prohtjeve'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Seriju priloga koje Dnevnik Nove TV donosi o stanju u hrvatskim bolnicama pogledao je i ministar zdravlja Dario Nakić.

Ministar Dario Nakić osvrnuo se na kritike pojedinih bolnica koje ga optužuju da je zaustavio gradnju bolnica, kao i nužno rezanje troškova u zdravstvu. Da bi se zatvorile pojedine rupe, ipak će morati povećati dopunsko zdravstveno osiguranje.

Pročitajte i ovo Kolaps sustava na jugu - 2 vlada panika Krajnjem jugu zemlje prijeti kolaps sustava: "Entuzijazam ne može trajati vječno" Ilustracija Očajni zbog siromaštva Prevarili Nepalce na crnom tržištu: Prodavali vlastite bubrege, rekli im da će im izrasti novi

Nakić je pogledao niz priloga o stanju u hrvatskim bolnicama. Među njima je i bjelovarska bolnica koja već mjesecima čeka od Ministarstva odobrenje za izgradnju nove bolnice.

'Ti projekti nigdje nisu ugovoreni niti su za išta od tih projekata osigurana sredstva u fondovima EU', rekao je Nakić.

Novca u zdravstvu nema i potrebno je rezanje troškova, poručuje ministar. 'Da nam se ne dogodi nešto što nam se događa sad, a to je da je iskoristivost naše opreme slaba. Što znači da se događa da oprema u koju ste uložili puno novca stoji neiskorištena, radi samo jednu smjenu', kazao je Nakić.

A upravo i to dovodi do dugih lista čekanja. 'Ono što će nam trebati, a za sada nemamo sve uvjete je dobra informatizacija - kad vi možete biti dobro povezani između ustanova, da one pacijente koji su se upisali na više različitih mjesta, vi brišete s liste', kaže Nakić. Rezanja će morati biti i kod nemedicinskog sadržaja.

'Što se tiče samog outsourcinga, ja ne bih išao na takav neki drastičan način. Ali ono o čemu ćemo morati razmišljati je racionalizacija nemedicinskih sadržaja unutar ustanova: od zaštitara, pranja rublja, određenih tehničkih službi', kaže Nakić.

Na pitanje je li sve završeno za reformu hitne pomoći i kada ona treba stupiti na snagu, odgovara: 'Mi u srijedu na Vladi imamo izmjene zakona kojima ćemo imati tu reformu hitne'. Ministar se nada kako će na snagu stupiti u srpnju. Dodaje kako ne vidi problem što će medicinske sestre biti te koje odlučuju koji pacijent nije hitan, kad to već i danas rade.

'Te iste osobe su u koronarnim jedinicama, te iste osobe prve defibriliraju pacijente, te iste osobe prve reanimiraju pacijenta prije nego što dođe liječnik. I njihova sposobnost je puno veća od toga da li će prepoznati da li netko sa svrbežom u uhu može čekati i javit se svome liječniku obiteljske medicine', kazao je Nakić.

Svi nehitni pacijenti koji će i dalje inzistirati na pregledu, za to će morati platiti 150 kuna. 'Oni će morati taj pregled platiti odmah. Naravno da se neće svađati osoblje s nekim ukoliko on ne želi platiti. Uzet će se njegovi podaci i onda ćemo se račun poslati naknadno', rekao je Nakić.

Što se tiče poskupljenja dopunskog kaže da nema izbora nego odlučiti o poskupljenju. 'To povećanje dopunskog od 19 kuna koje će se morati donijeti, jer nemamo izbora. Jer ne možemo pustiti da sustav propadne i da nemamo liječenja. Jer tad će se dogoditi privatizacija. A to je da oni koji imaju, moći će se liječiti. I to nije izbor. I zato moramo povećati dopunsko kako bi pokrili ogromne rupe u zdravstvu', rekao je ministar.

Dosta se pričalo o nadstandardu, a Nakić je objasnio kako će to izgledati i što on uopće znači. 'Ono što je sada standard, u najvećem dijelu će ostati standard i ubuduće. Sad u ovom trenutku u svakom dijelu naše zemlje ne dobivaju svi istu stvar iako svi isto izdvajaju za zdravstveno osiguranje. Sva prava pacijenata moramo plaćati, ali prohtjeve ne', objašnjava Nakić.

U kolovozu ministar najavljuje reformu bolničkog sustava u kojem se i najviše gomilaju dugovi u zdravstvu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene