Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Osnovano Povjerenstvo

LISTE ČEKANJA BUJAJU Na neke preglede čeka se i više od godinu dana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako se na pojedine preglede u hrvatskim bolnicama čeka i po godinu i pol dana, mnogi liječnici kažu kako to nije ništa čudno s obzirom na manjak uređaja i zdravstvenog osoblja.

Ministar zdravlja poručuje kako ukidanje Programa Plus i 72 sata nije utjecalo na dodatno povećanje. Njegov bivši kolega, Siniša Varga, koji je i uveo te programe smatra kako je stanje s listama čekanja sve gore. Zaključio je da je to pokazatelj lošeg upravljanja ministra Nakića u zdravstvenom resoru.

Pročitajte i ovo Bolnica - 1 Sve osjete i pacijenti Nedostatak liječnika u Hrvatskoj: U zagrebačkom Domu zdravlja Zapad mjesecima nema pedijatra Liste čekanja - 4 Rok za europski novac Neki su liste čekanja smanjili za 40 posto, ali ostaju dvije kritične točke

U hrvatskim bolnicama normalno je da se na CT ili magnetsku rezonanciju čeka i duže od godinu dana.

'Trenutno je za pregled neuroradioloških pacijenata mozga ili kralježnice prvi slobodan termin 20. listopada 2017.', rekla je Dijana Zdravec, zamjenica v.d. ravnatelja, KBC Sestre milosrdnice

Razlog tomu je što pregled zna trajati i do 40 minuta, pa se dnevno ne može pregledati velik broj pacijenata. Uz to, nedovoljno je opreme i zdravstvenog kadra za sve potrebe.

'Ovdje radimo na dva uređaja MR-a i to u dvije smjene i još u subotu prijepodne upravo iz razloga smanjenja listi čekanja, dodaje Zadravec.

'To su liste na kojima su pacijenti naručeni za prvi pregled, koji su naručeni za kontrolni pregled. Najčešće se zna dogoditi kod ortopeda da imamo takvu situaciju s koljenom da preporučimo da se napravi MR koljena za godinu dana. Taj pacijent se odmah ode naručiti i kaže da čeka godinu dana. Ne, on ne čeka godinu dana, on nije hitni pacijent', rekao je Mario Zovak, v.d. ravnatelja KBC Sestre milosrdnice.

Hitni i onkološki pacijenti, kažu u bolnici, ne čekaju na preglede. Dodatni razlog povećanja listi čekanja su, kaže Zovak, ljudi koji se naručuju na više mjesta, oni koji ne dođu na pregled, a uzeli su termin nekom drugom i oni koji uopće ne dođe po svoje nalaze.

Ministar zdravlja i dalje ne želi pred kamere. Tek pisanim putem poručuje kako je osnovao Povjerenstvo koje bi trebalo utvrditi realno stanje listi čekanja. Dodaje kako ukidanje Programa Plus i 72 sata nije razlog dodatnog povećanja. S tim se ne slaže Siniša Varga, bivši ministar, koji je i uveo te Programe.

'Vidimo da se apsolutno sve obustavilo - i Program Plus i 72 sata, liječnici rade sve više privatno i na žalost, imamo danas što imamo, a to je porast dugih listi čekanja', kazao je Varga.

Na Povjerenstvu za liste čekanja je red da pronađe dobru formulu kako zaustaviti njihov svakodnevni rast i dovesti zdravstveni sustav u normalu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene