Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ćorić o memorandumu

"Isplativije je da se hrvatska nafta izvozi i prerađuje u Mađarskoj. Plenković nije znao za detalje, svu odgovornost snosit ću ja"

Tomislav Čorić
Tomislav Čorić DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Tomislav Čorić Tomislav Čorić Foto: DNEVNIK.hr Tomislav Čorić i Mislav Bago - 3 Tomislav Čorić i Mislav Bago - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Tomislav Čorić i Mislav Bago - 2 Galerija 1/3 >>
Ministar zaštite okoliša Tomislav Ćorić komentirao je pisanje Nacionala koji tvrdi da je premijer Plenković dopustio izvoz hrvatske nafte u Mađarsku.

Ćorić je napomenuo kako Vlada ima snažan interes prema Ini, da je Vlada i dalje zainteresirana za otkup dionica te je najavio kako će 9. lipnja dobiti preliminarnu procjenu vrijednosti Ine. Nakon toga će Vlada odlučiti o eventualnom otkupu dionica.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković na TikToku Ležerno izdanje Plenković obraćanje na TikToku završio posebnim pozdravom, znate li što znači? Andrej Plenković Vodi listu Plenković predstavio listu za europske izbore pa se obrušio na SDP: "Oni su gubitnici, ja im jamčim da do 76 neće doći"

Priznao je da je nafta, kako je rekao, prodavana u Mađarsku, rekavši da se tekstom u Nacionalu pokušava implicirati da je Hrvatska došla u podređen položaj, a to, kaže ministar, nije točno.

Nacional je objavio kako su dobili na uvid sadržaj tajnog memoranduma koji je potpisan još sredinom 2018. godine. Memorandum koji, kako piše Nacional, potkopava nacionalne interese u ime Vlade potpisao je Tomislav Ćorić pa je samo od početka 2020. preko JANAF-a iz Siska umjesto u Rijeku na preradu u Mađarsku prebačeno 247 tisuća tona hrvatske nafte.

Rekao je da je u javnost procurila kriva verzija Memoranduma, i da taj potpisani Memorandum nikome ne pogoduje već projicira poslovne interese dvaju poslovnih subjekata s ciljem maksimiziranja poslovnih rezultata i da je izvoz nafte dugoročno isplativiji nego što bi bilo na kratko vrijeme upogoniti rafineriju u Sisku.

"Ja osobno nisam potpisnik ovog Memoranduma. Ja sam mu svjedočio i ja sam ga supotpisao. Mi nemamo ništa protiv da se ovaj Memorandum objavi. Interes je snažna i jaka Ina. Očito je kampanja kod nekih počela, Inu treba vratiti u hrvatske ruke", kazao je Ćorić i dodao da je dugoročno isplativije da se nafta šalje u Mađarsku, ali da to nije dogovoreno Memorandumom.

"Što se tiče Memoranduma o razumijevanju između Ine i Janafa, riječ je o memorandumu koji sam po sebi projicira poslovne interese dvaju poslovnih subjekata. A sve s ciljem maksimiziranja poslovnih rezultata. Kako Ine, tako i Janafa.

Taj Memorandum prije svega podrazumijeva priključenje rafinerije nafte u Sisku na skladište Janafa koje se nalazi na području Siska. S druge strane, podrazumijeva određene radove u luci Rijeka koji omogućavaju efikasnije poslovanje Ine, odnosno Janafova transportnog sustava", kaže Ćorić.

Memorandum nije pravno obvezujući, dodao je. Priznao je da je nafta iz Hrvatske završavala u Mađarskoj. Ponavlja da je tako isplativije. 

"Pita se ovdje je li se izdao nacionalni interes što nafta ide u Mađarsku? Dugoročno je isplativije funkcionirati ovako kako Ina funkcionira. Imputiraju se tri teze, oporba govori o izdaji nacionalnih interesa. To nije dogovoreno u Memorandumu. U Memorandumu Ina i Janaf argumentiraju svoje interese u poslu", kazao je i odgovorio na pitanje je li premijer znao za Memorandum.  

"Detalje Memoranduma Plenković nije morao znati. Nije znao Plenković za detalje. Svu odgovornost snosit ću ja. Jutros je u javnost procurila kriva verzija Memoranduma. Plenković za to uopće nije trebao znati, za detalje Memoranduma", rekao je Ćorić i objasnio kako će ga na uvid dati ili Janaf ili Ina. 

Govorio je i o otkupu dionica Ine od MOL-a. "Savjet za Inu će se sastati. Nakon 9. lipnja i nakon što dobijemo preliminarno izvješće o konačnoj cijeni i mi nećemo odustati od ideje da se Ina vrati u hrvatske ruke", objasnio je. 

"No za otkup dionica potrebne su dvije strane. Vodimo i arbitražu, posao nije jednostavan, odnos nije jednostavan. Ako cijena ne bude prihvatljiva, onda neće doći do transakcije", kazao je.

Govorio je i spajanju Janafa na mađarski sustav. "Mi nismo ništa izgubili, mi smo samo dobili", kazao je. 

Ćorić je objasnio i tko je sve potpisao Memorandum. "Ja sam ga potpisao kao svjedok, a je li ga potpisao samo jedan član Uprave, od njih tri, nisam siguran", kazao je, no ne misli da su ostala dva člana uprave imala nešto protiv, pa ga nisu potpisali. 

Ministar Ćorić rekao je u izjavi za medije kako se novinar N1 Hrvoje Krešić "rubno bavi naftnim biznisom" te kazao kako zna da se on u privatnoj komunikaciji s novinarima protivio imenovanju jednog člana uprave Ine. Izjavom je Ćorić otkrio kako je upoznat sa sadržajem onoga što novinari pišu u privatnoj grupi. 

Bernardić: "Izdaja je nacionalnih interesa da nafta odlazi u mađarske rafinerije"

Predsjednik SDP-a i lider Restart koalicije Davor Bernardić rekao je u utorak kako je odluka da se hrvatska nafta koja se crpi u naftnim bušotinama u zemlji direktno šalje u mađarske rafinerije, a ne u rafinerije Sisak i Rijeka, izdaja nacionalnih interesa.

"To je izdaja nacionalnih interesa. To je napuštanje radnika koji rade u rafineriji, a država još uvijek ima pola vlasništva nad Inom”, rekao je Bernardić u Samoboru komentirajući napise Nacionala da hrvatska nafta koja se crpi u naftnim bušotinama u zemlji direktno odlazi u mađarske rafinerije, a ne u domaće.

Upozorivši kako je u posljednje četiri godine zaslugom ove vlade uništena strateška hrvatska industrija (brodogradnja, Uljanik, rafinerija nafte u Sisku i sl), Bernardić je kazao i kako su toj odluci da hrvatska nafta direktno odlazi u mađarske rafinerije prethodile odluke da se zatvori sisačka rafinerija, kao i da ta nafta ne ide ni u riječku rafineriju. Žalosnim smatra što smo protekle četiri godine slušali najave da će se Ina vratiti u hrvatske ruke i da će vlada otkupiti Inu.

"Naravno da se od toga ništa nije dogodilo, nego se pogodovanjem mađarskom vlasniku uništavala rafinerija Sisak i nafta otpremala u Mađarsku. To nije zaštita hrvatskih interesa, to je izdaja hrvatskih interesa”, poručio je.

Navodeći kako je to potpuno neprihvatljivo, Bernardić je najavio i kako je to jedna od tema koju će otvoriti nakon pobjede na parlamentarnim izborima 5. srpnja te će vidjeti na koji će način zaštititi hrvatske nacionalne interese.

"Nakon dolaska u Banske dvore radikalno ćemo zaokrenuti priču oko Ine i vidjet ćemo na koji način Hrvatska može vratiti Inu u naše ruke", ustvrdio je.

Smatra neprihvatljivim da se nafta koja se proizvodi u našoj zemlji direktno doprema u Mađarsku, a mi nemamo nikakve koristi od toga iako je država vlasnik pola Ine. Podsjetio je i da su na Ini pali i Ivo Sanader i Tomislav Karamarko.

Pisanje Nacionala 

Nacional piše kako je dokument o izvozu hrvatske nafte u Mađarsku u ime Vlade potpisao ministar Tomislav Ćorić, pa je, kako tvrde, samo od početka 2020. preko JANAF-a iz Siska umjesto u Rijeku na preradu u Mađarsku prebačeno 247 tisuća tona hrvatske nafte.

Nafta je prema Mađarskoj iz Siska išla još od ljeta prošle godine, piše Nacional. Dakle, radilo se prvi put o izvozu hrvatske nafte s domaćih naftnih polja izvan granica naše zemlje. Sada je to Mađarska, međutim ljudi u Sisku već pet godina tvrde da je u konačnici cilj Bosna i Hercegovina ili Srbija, piše Nacional. 

Gordan Jandroković u utorak prijepodne na upit novinara o ovoj temi kazao je: "Zašto o dogovoru ne pitate SDP? Njihova je Vlada potpisala ugovore, pitajte njih", rekao je Jandroković. 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene