Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić za Dnevnik Nove TV govorio je o potencijalnim problemima na migrantskoj ruti, proračunu, preuzimanju ministrastva i potencijalnoj smjeni Dragana Lozančića.


Vlaho Orepić, ministar unutarnjih poslova za Dnevnik Nove TV razgovarao je s Barbarom Štrbac o potencijanim promjenema na migrantskoj ruti, bojaznima da migranti krenu preko Bosne i Hercegovine te smjeni Dragana Lozančića s mjesta šefa SOA-e.

Vezani članci Ilustracija MUP objavio važno upozorenje građanima o novim osobnim ispravama: Obavite zamjenu što prije! Ilustracija, gužva na granici Važna obavijest za sve koji idu preko granice: Na većini prijelaza očekuju se problemi, MUP objavio popis alternativnih pravaca

Ministre Orepić evo ponovno su migranti u fokusu. Što se trenutačno događa na ruti, neka stroža pravila se provode, što to znači za Hrvatsku?

Rješenje koje proizlazi iz naše proaktivnosti predstavlja iznimno dobro rješenje, imamo dva procesa koji se provode na granici, makedonsko-grčkoj, znači zaštita 'zelene granice' i proces profilacije i drugi proces, a to je prolaz profiliranih osoba do slijedeće granice, odnosno u Austriju, od makedonske granice do austrijske.

Najbitnija točka je proces profilacije, dogovorom ja danas doslovno definiran obrazac koji podrazumijeva sve uvjete svih zemalja koje su uključene. Drugi sloj koji definira propusnost je određen bilateralnim dogovorima određenih zemalja. Tako da trenutno uopće ne vidim problem eventualnog vraćanja koje se do sada događalo.

U tom trenutku kada se čvršće zatvori granica s Makedonijom postoji li mogućnost nekakvih alternativnih pravaca, spominje se Bugarska, spominje se Albanija, i što bi to značilo za Hrvatsku?

U ovom trenutku takva potreba ne postoji, niti od strane migranata, niti od strane nas koji reguliramo taj proces.

Ali ako oni shvate da je zatvoren ovaj put kojim oni sada dolaze?

Nije zatvoren, samo je jasno definiran i izbjegnuti su svi problemi i ne vidim uopće potrebu da ljudi traže alternativu.

Kao najveći problem Hrvatske spominje se ako migranti slučajno krenu kroz Bosnu i Hercegovinu, je li to uopće vjerojatno?

U ovom trenutku ne, svi pokazatelji kazuju da je uopće besmisleno na taj način razmišljati.

Preuzeli ste ministarstvo, imate li pomoćnike?

Pa evo imao sam zadovoljstvo da sam jedan od prvih ministara kojima su imenovana tri pomoćnika, tako da mi sada radimo punom parom.

Pretpostavljam da je sada najveći zadatak koji je pred vama proračun, hoće li biti smanjivanja i koja je ona zadnja crta obrane koja se ne smije dirati?

Proračun je uistinu veliki izazov, trebamo ga donijeti do 10. ožujka kao Vlada. Što se tiče MUP-a sve se može dirati osim standarda ljudi, najmanje prostora ima u tom dijelu i to ću zaštititi maksimalno.

Kada ste preuzeli ministarstvo jeste li našli nekih skrivenih zamki ili je sve u redu?

Proces preuzimanja je prošao korektno i tu nemam više što ni dodati ni oduzeti.

Svojedobno je MOST optuživao vašeg prethodnika Ranka Ostojića da je on dao pratiti Božu Petrova, jeste li možda tražili ili pronašli neke dokaze o tome?

Niti sam našao, niti tražio, ali institucije su dale svoje konkretne odgovor tako da to više nije tema.

Mislite li da Dragan Lozančić mora otići?

Moramo štititi načelo istine pa što god to koštalo ili što god to značilo.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju