Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Bildanje kapaciteta"

Odvajanje otpada: Lokalne jedinice dobit će kratki rok kako bi izbjegle penale

Tomislav Ćorić (Foto: Pixell)
Tomislav Ćorić (Foto: Pixell) Pixell
Aktualno Galerija +0 Tomislav Ćorić (Foto: Pixell) Galerija 1/1 >>
Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić izjavio je u četvrtak novinarima kako vjeruje da je najveći dio lokalnih jedinica do danas donio odluke o odvajanju otpada, a za one koje to još nisu učinile dat će kratki rok da to učine kako bi izbjegle penale.

Lokalne jedinice trebale su do danas, 1. veljače donijeti odluku o javnoj usluzi prikupljanja, odnosno odvajanja otpada, a ministar vjeruje da je najveći dio pristupio tom poslu te u idućim danima očekuje od njih da te odluke dostave u ministarstvo.

Pročitajte i ovo Provjereno: Ježdovec - 3 Donosi Provjereno Uhodan posao! Uzmu novac, a stotine kamiona otpada bace na državno zemljište: "Zavezat ću te i vući ću te po ovom blatu!" Davor Vić ODVOZ OTPADA Šef zagrebačke Čistoće najavio koga će kažnjavati od ponedjeljka, a ima i poruku za sve koji se žale da nema vrećica

Onima koji to još nisu napravili dat će kratki rok da to učine, rekao je Ćorić uoči početka sjednice Vlade, upitan što će biti s lokalnim jedinicama koje do danas nisu spremne na odvajanje otpada, pogotovo glavni i najveći hrvatski grad Zagreb.

Oni koji izbjegnu to napraviti bit će suočeni s određenim penalima koji sami po sebi pretpostavljaju situaciju u kojoj nisu izašli u susret svojim građanima koji žele odvajati otpad i nisu poštovali odluke koje se trebaju poštovati, rekao je ministar.

Najavio je da će u sljedećih 15 dana komunicirati s jedinicama lokalne samouprave i zamoliti ih da dostave svoje oduke u ministarstvo, a vjeruje da će one na to pozitivno reagirati.

Na novinarsku konstataciju da Zagreb 'zaostaje i kaska' jer nema ni kante, a kamoli sortirnice, ministar Ćorić rekao je kako je 2018. godina nabavke infrastrukture što se tiče spremnika, sortirnica i vozila.

Što se tiče infrastrukture za odvajanje otpada na razini Hrvatske, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike prije nekoliko je dana objavilo poziv za iskaz interesa za nabavku spremnika.

"Ove godine bildamo svoje kapacitete i vjerujemo da će jedinice lokalne samouprave donošenjem, prije svega planova za gospodarenje otpadom i odluka ići u taj proces zajedno s nama i onda u konačnici izbjeći penale“, poručio je ministar.

Kada će biti izdana okolišna dozvola za LNG terminal na Krku?

Novinare je zanimalo kada će biti izdana okolišna dozvola za LNG terminal na Krku. Ministar je istaknuo kako je osnovano povjerenstvo, prije svega za procjenu utjecaja na okoliš, dodavši kako očekuju da će to povjerenstvo u idućem razdoblju odraditi svoj posao i donijeti konačnu odluku.

Upitan hoće li to biti veljača, rekao je da ne može prejudicirati rad povjerenstva. "Vjerujte mi, ono kao takvo je osnovano i vjerujem da će odraditi svoj posao“, zaključio je ministar Ćorić.

Most: Odluka zagrebačke Skupštine o otpadu pokazuje nepoznavanje problema

Edukacija je nužan potporni sustav gospodarenju otpadom, ali problem je što je trebaju i oni, koji bi je trebali organizirati, poručio je u četvrtak Most u povodu odluke Zagrebačke skupštine o novom načinu skupljanja komunalnog otpada, koja, ocijenili su, pokazuje nepoznavanje problema.

Intencija bi, poručili su s konferencije za novinare u Saboru, trebala biti povećanje stupnja odvajanja reciklabilnih i opasnih tvari, no ova Odluka, kao i rasprava odgovornih, pokazuje nepoznavanje problema pa se stoga ni ne može biti zadovoljan njegovim rješavanjem.

Saborski zastupnik i bivši ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović istaknuo je kako se u Odluci govori isključivo o posudama ili vrećama i vozilima, a opet se izostavlja motor sustava odvojenog prikupljanja, a to su sortirnice uz koje idu preše, balirke i privremena skladišta sekundarnih sirovina.

„Dakle, posude, vozila i sortirnice čine infrastrukturnu cjelinu odvojenog prikupljanja koja omogućuje konverziju odvojeno prikupljenog reciklabilnog otpada u sirovine. Uz tu infrastrukturu potrebna je suvisla, logična i s korisnicima dobro komunicirana organizacija odvojenog prikupljanja, koja nužno uključuje individualizaciju odgovornosti i osjetljivost sustava naplate na ponašanje građana. Uredan i efikasan sustav stvara prilike za prihode na tržištu, a nesuvisli i kaotičan stvara štetu i troškove za komunalni sustav,“ objasnio je Dobrović.

Marko Sladoljev upozorava kako je ponovna uporaba najvredniji oblik recikliranja te dodaje da je očigledno kako gradonačelnik Bandić otpad promatra kao problem dok Most na njega gleda kao rješenje i priliku.

"Vrijeme je da odgovorni ljudi u Holdingu i Gradu nauče što i kako treba raditi. Ako ne znaju, trebaju pitati. Makar je vrijeme za pitanja odavno isteklo. Edukacija, kao nužan potporni sustav gospodarenju otpadom u cjelini, iznimno je važan jer se zadovoljavajuća funkcionalnost sustava gospodarenja otpadom ne može postići bez sudjelovanja korisnika. No, ovdje je problem da oni koji bi trebali organizirati edukaciju i sami trebaju edukaciju da bi uopće došli do spoznaje da je ona potrebna“, istaknuo je Sladoljev.

Vijećnik Mosta u Gradskoj četvrti Novi Zagreb-istok i predsjednik Udruge za zaštitu okoliša Jakuševac Ratko Bedeković upozorava kako sve ovo vrijeme komunalni otpad, odnosno pomiješani ostaci tvari, i dalje u velikim količinama pristižu na odlagalište Jakuševec.

„Koliko li se papira, plastike, stakla, metala moglo spasiti da se sustav odvojenog prikupljanja organizirao na vrijeme. Stotine tisuća tona na godinu, i tako godinama. A kvalitetnih prijedloga je bilo. Na žalost, ovako postavljen sustav odvojenog prikupljanja, gdje se praktički sve svodi na kante a odmah potom se umjesto sortirnica spominje centar za gospodarenje otpadom, što je u stvari pogon za mehaničko-biološku obradu smeća - jer pomiješani ostaci tvari upravo su to," istaknuo je.

Pita se i nismo li već jednom naučili da takav centar stvara gorivo iz otpada koje je sve samo ne poželjni produkt gospodarenja otpadom. Vjerujem da je jasno da gorivo koje sadrži i preko jednog miligrama žive ili recimo sto miligrama olova po kilogramu, nije sjajni proizvod.

"Kvalitetan i dobro postavljen sustav odvojenog prikupljanja, u kojem građani rado sudjeluju, bilo zbog edukacijom postignute svjesnosti problema bilo zbog stimulativnog cjenika, izbjegava opasnosti i štete, čuva vrijednosti sirovina i zapošljava ljude. Jer na zagrebačkim sortirnicama ima posla za više stotina novo zaposlenih", zaključio je Bedeković.

Mostovci su zaključili da gradonačelnik Bandić "podjelu kanti svake vrste i centar za gospodarenje otpadom" smatra kompletnim sustavom gospodarenja otpadom, a trebao bi znati, poručili su, da kante bez sortirnice neće polučiti nikakav napredak, pogotovo kad komunalac nije spreman smanjiti volumene posuda i pozabaviti se evidencijom pražnjenja.
(Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene