Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NOVA PRAVILA

Donosimo sve što Zagrepčani moraju znati o tome kako će odlagati otpad. A pogledajte samo gdje je odmakao Osijek!

Odlaganje otpada (Foto: Dnevnik.hr)
Odlaganje otpada (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Razvrstavanje otpada u Zagrebu i Osijeku (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Razvrstavanje otpada u Zagrebu i Osijeku (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Razvrstavanje otpada u Zagrebu i Osijeku (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Razvrstavanje otpada u Zagrebu i Osijeku (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Razvrstavanje otpada u Zagrebu i Osijeku (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Razvrstavanje otpada u Zagrebu i Osijeku (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +3 Razvrstavanje otpada u Zagrebu i Osijeku (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Galerija 1/8 >>
Zagrebačka Skupština je tek u utorak, samo dva dana prije zakonskog roka, donijela odluku o novom načinu prikupljanja otpada. I dok Zagreb razvrstava tek jedna posto otpada, Osječani na kućnom pragu odvajaju gotovo trećinu. Dnevnik Nove TV usporedio je stanje u ova dva hrvatska grada.

S razvrstavanjem otpada Zagreb već debelo kasni, a tek je danas, dva dana prije zakonskog roka, donio Odluku o novom načinu njegova prikupljanja. No, to ne znači da će se građani već od četvrtka morati ponašati po novim pravilima. Ne zna se ni kad će biti podijeljeni novi spremnici.

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević Resnik prema hodogramu Zagreb će posuditi novac muzeju koji je pokrala računovotkinja, Tomašević prozvao: "Jesu li je uhitili?" Osijek MUKE S OTPADOM Slavonski gradovi moraju platiti 9 milijuna eura odštete: Štetni ugovor potpisan prije 22 godine, a nitko neće odgovarati

Za najmanje šest mjeseci građani će kod svojih kuća dobiti dvije kante. Jednu za miješani komunalni otpad, jednu za papir. Čistoća će im dostaviti vrećice za biootpad i vreće za plastiku i metalnu ambalažu.

Staklo će i dalje nositi do najbližeg zelenog otoka.

Odlaganje otpada (Foto: Dnevnik.hr) Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Miješani komunalni otpad i biootpad odvozit će se najmanje jedanput na tjedan. Papir, plastika i metalna ambalaža najmanje dva puta na mjesec. U zgradama će kontejneri morati biti u posebno ograđenim prostorima pod ključem. 

Kazne 10.000 kuna

Za sve koji ne budu odvajali otpad kazne bi mogle iznositi 10.000 kuna. Za odvajanje biootpada Zagrepčani će svaki mjesec od Čistoće dobiti četiri vrećice, a dobit će i spremnike u koje mogu odlagati takav otpad. 

Prema Eurostatovim podacima Zagreb je europska prijestolnica smeća. Od ukupnog otpada odvaja i reciklira tek jedan posto.

Osječani već odlažu i biootpad

Za razliku od Zagreba, Osijek se može pohvaliti da na kućnom pragu svojih građana odvaja gotovo trećinu otpada. Štoviše, ne samo da odvajaju i recikliraju, Osječani i kompostiraju.

Odlaganje otpada (Foto: Dnevnik.hr) Razvrstavanje otpada u Zagrebu i Osijeku (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Foto: DNEVNIK.hr

Papir odvajaju u zajedničku plavu kantu, plastiku u žutu, a ostali otpad u zelenu kantu. No, već pet tisuća osječkih domaćinstava ima priliku odvajati i biootpad.

Davor Vić, direktor UNIKOM-a, kaže da je Osijek trenutno na 27 posto odvojenog otpada. "Našim korisnicima smo omogućili na kućnom pragu da odvajaju sve ono što je zakonom propisano. Tu smo zaista prvi od svih tih većih gradova", kaže Vić.

Kante za prikupljanje biootpada kupljene su eurospkim novcem. Prekogranična je to suradnja Osijeka i mađarskog Pečuha. Vrijednost projekta je 270 tisuća eura, od čega je UNIKOM-u dodijeljeno 101 tisuću eura koje su, kaže Vić, potrošene na kante i edukativne aktivnosti. 

Kako to izgleda u Zagrebu?

Za građane Zagreba nema žurbe, oni sada prvo moraju pričekati da im Čistoća pošalje upitnike na temelju kojih će sami procijeniti koliko će koje vrste otpada proizvoditi. Onda moraju zatražiti kante od 80, 120 ili 240 litara

Čistoća onda sve te podatke prikuplja, kažu da imaju za obraditi oko 390 tisuća korisnika i realno je očekivati da cijeli sustav neće zaživjeti za manje od godinu dana. 

Novost su i veće ovlasti za smetlare koji će vam sada moći zaviriti u kantu i prekontrolirati odvajate li otpad kako treba. A novost su i vrećice za biootpad, koje će Zagrepčani dobiti u svoje kuće ili stanove

A ovako je u Osijeku

Osječani umjesto vrećica već dvije godine koriste kante, no iz njih nema neugodnih mirisa u osječkim domovima. Kanta ima dobar poklopac, pristojno izgleda i ne zauzima puno mjesta u kuhinji, a ima i slavinu.

Tekućina koja nastaje iz biootpada izvrsna je za zalijevanje sobnoga bilja, ali i za čišćenje odvodnih cijevi.

U kantu može ići samo biološki otpad, poput ljuske od jaja, kore od banane, ogrizak jabuke. Nikako ne smije ići kuhana hrana ili masnoće. Dovoljna je za tjedan do dva.

Kad se kanta napuni prazni se u zajedničku kantu koja stoji pored onih za papir, plastiku i ostali otpad. Osječki biološki otpad završava u gradskoj kompostani. Kompost koji nastane koristi se dalje u gradsskim parkovima, vrtovima i drugim zelenim površinama.

Osijek razvrstava trećinu svoga otpada. Što znači da je i gradsko odlagalište za tu količinu otpada manje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene