Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Snimanje stanja

Jakovina: za utvrđivanje štete u poljoprivredi treba još jedna analiza orto-foto snimki

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Napravit ćemo još jednu analizu na osnovi orto-foto snimke od 25. svibnja i uporediti to sa snimkom od 21. svibnja kako bismo dobili cjelovit pregled ukupnih poplavljenih poljoprivrednih površina', rekao je Jakovina.

Kako bi utvrdila šteta od poplave na poljoprivrednim usjevima na području županjske Posavine, načinit će se još jedna analiza, i to na osnovi orto-foto snimke stanja na terenu 25. svibnja, najavio je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina pošto je u Vrbanji razgovarao s poljoprivrednim proizvođačima toga kraja.

Pročitajte i ovo Poplava u Zagrebu Rak-rana Zagreb ulaže gotovo 22 milijuna eura u sustav sprječavanja urbanih poplava Obljetnica poplava u Županjskoj Posavini (Foto: Dnevnik.hr) Mnogi se nisu oporavili Stanovnici Županjske Posavine prisjećaju se katastrofalnih poplava: "Organizirat ćemo dane otvorenih nasipa"

'Napravit ćemo još jednu analizu na osnovi orto-foto snimke od 25. svibnja i uporediti to sa snimkom od 21. svibnja kako bismo dobili cjelovit pregled ukupnih poplavljenih poljoprivrednih površina', rekao je Jakovina i objasnio kako će se na osnovi orto-foto snimke od 25. svibnja vidjeti i stanje na poljoprivrednim površinama koje su bile poplavljene zaobalnim vodama.

Podsjetio je da je na području županjske Posavine poplavljeno nešto više od 7800 hektara poljoprivrednih površina.

Na pitanje novinara dokle se došlo s analizom uzoraka tla poljoprivrednog zemljišta s područja općine Drenovaca, Gunje i Vrbanje kako bi se načinila analiza osnovnih agrokemijskih svojstava, mehaničkog sastava i ukupnog sadržaja teških metala, Jakovina je odgovorio kako rezultati analize još nisu poznati, ali on očekuje da će biti dobri za poljoprivrednike.


Šteta od poplave u županjskoj Posavini veća od 1,7 milijardi kuna

Rekao je kako se još očekuju i rezultati ekspertize koja bi odgovorila na pitanje zbog čega je pukao nasip kod Rajeva Sela, a na kojoj radi ekipa domaćih i međunarodnih stručnjaka. Podsjetio je kako je rok za izradu i dostavu ekspertize 30. lipnja.

Na sastanku je bio i predsjednik Državnog povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda, saborski zastupnik Damir Rimac, koji je najavio kako će na sastanku koji će povjerenstvo održati u četvrtak u Zagrebu inzistirati da se najprije, kada se budu namirivale štete na stradalom području županjske Posavine, da odšteta ljudima koji su imali štetu na obiteljskim kućama, nakon njih onima koji su imali samo štetu na poljoprivrednim usjevima ili stočnom fondu, a zatim svim ostalim stradalnicima.

'Podupirem najavu ministra Jakovine kako će protiv svih onih poljoprivrednika koji pokušaju preuveličati hektare poljoprivrednih površina koje su im stradale u poplavi ministarstvo automatizmom podizati kaznene pijave. Mislim da bi takvima trebalo ukinuti i poticaje u petogodišnjem razdoblju', rekao je Damir Rimac. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene