Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nema pljeska za rasterećenja

Reakcije na novu poreznu reformu: Mladi i demografi kažu da to nije dovoljno, a poslodavci da zapošljavaju po kompetencijama, a ne dobi

Štednja, ilustracija (Foto: Getty Images)
Štednja, ilustracija (Foto: Getty Images) Getty
Aktualno Galerija +0 Štednja, ilustracija (Foto: Getty Images) Galerija 1/1 >>
Građani žele veće plaće. No, u svom će novčaniku, više novca imati samo mladi do 30 godina jer u vladi, po svemu sudeći, porezno rasterećenje pripremaju samo za njih. Takvu mjeru nisu s oduševljenjem dočekali ni poslodavci, ni oporba, ni demografi, a nije dovoljna ni samim mladima.

24 su mu godine, a Splićanin Frane Karlo Pavlović porez na dohodak neće plaćati do 25. "Najveći broj mladih koji iseljavaju su između 25 i 30 godina, tako da mislim da bi to trebala biti dobra mjera u vidu zadržavanja mladih ljudi", kaže.

Od 25-e do 30-e, porez na dohodak, trebao bi biti samo pola, a nakon toga puni porez i manja plaća. "Smatram da je to dobro rješenje u vidu zadržavanja unutar Hrvatske, bolje budućnosti i prosperiteta, možda kratkoročno na tih pet godina, ali korak naprijed", kaže Pavlović.

Pročitajte i ovo Zdravko Marić Foto: Dnevnik.hr) Nova faza porezne reforme Mladi radnici neće plaćati porez na dohodak, a poslodavci porez na topli obrok i prijevoz?

Pročitajte i ovo Gari Capelli (Foto: Dnevnik.hr) ''napravili su mi uslugu'' Cappelli kaže da je SDP potvrdio njegove riječi: "Upravo sam to ja ranije govorio"

Korak naprijed za mladu osobu s prosječnom plaćom od 6400 kuna izgledao bi ovako:

Do 25 godine, plaća bi bila veća za 1027 kuna, a onda do 30. godine 513 kuna.

Zašto veće plaće njima, a ne svima, kroz smanjenje stopa poreza, ministar financija Zdravko Marić kaže, prostora nema i podsjeća na smanjenje stope. "Što se tiče smanjivanja stope s 24 na 20 posto, nemam ništa protiv, ali je pitanje efekta", naglašava marić.

Ni mjera za mlade, neće imati efekta, kažu demografi, jer nije cjelovita.

"Onda su mogli donijeti odluku da sve mlade oslobode poreza na dohodak, jer do 25 godina ljudi završavaju fakultet i iza toga počinje njihovo zapošljavanje", smatra ugledni domaći demograf Stjepan Šterc.

Oni koji zapošljavaju, poslodavci, tvrde da je ovakva mjera, zapravo kažnjavanje starosne dobi.

"Poslodavci plaće ne određuju prema dobnoj granici već prema kompetencijama, iskustvu i produktivnosti zaposlenika. HUP se zalaže za snižavanje visokih stopa poreza na dohodak općenito što bi pozitivno utjecalo na sve zaposlene, neovisno o dobnoj granici", priopćeno je iz HUP-a u četvrtak.

U svjetskom savezu mladih, pozdravljaju povećanje plaća, ali napominju.

"To je nedovoljno, potrebna su nam i nova radna mjesta, nove poduzetničke inicijative, kako bi mladi mogli zasnivati i brak i obitelj, i kako bi ostali živjeti u Hrvatskoj", ističe Luka Poson iz Svjetskog saveza mladih.

Hrvatskoj se, kaže oporba, nudi polovično rješenje te poručuju kako će inzistirati da se to napravi za sve skupine građana.

S jedne strane nova porezna reforma donosi rasterećenje, s druge opterećenje, i to kroz porez na slatka pića. Ministar zdravstva Milan Kujundžić zadovoljan je tom mjerom, jer kako kaže, on već zagovara poskupljenje alkohola i cigareta.

Premijer Andrej Plenković u četvrtak nije otkrio konkretne detalje reforme.

Otkad su krenuli, ovo je 4. krug poreznih mjera. ""Što god da napravite, uvijek će biti nezadovoljnih i koji će reći da nije dovoljno", kaže ministar Marić.

Što je za Vladu dovoljno, objavit će u petak - iako ni najava mogućih rasterećenja, nije naišla na pljesak.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Aktualno Na jadranskoj obali: Je li ovo najljepši prirodni bazen na svijetu? Prirodni bazen Grotta della Poesia u Italiji - 3 Prirodni bazen Grotta della Poesia u Italiji - 3 Foto: Getty Images Grotta Della Poesia - 3 Grotta Della Poesia - 3 Foto: Getty Images Grotta Della Poesia - 2 Grotta Della Poesia - 2 Foto: Getty Images Grotta Della Poesia - 1 Grotta Della Poesia - 1 Foto: Getty Images Grotta della poesia Grotta della poesia Foto: Shutterstock +0 Grotta della poesia Putovanja Na jadranskoj obali: Je li ovo najljepši prirodni bazen na svijetu? 1/6 >>

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene