Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon nove runde pregovora

Ministar Malenica za Dnevnik Nove TV otkriva novu ponudu štrajkašima i poručuje: "Stavit ćemo službeni rok u kojem se trebaju očitovati"

Aktualno Galerija Ivan Malenica Ivan Malenica Foto: Dnevnik Nove TV Hrvoje Krešić Hrvoje Krešić Foto: Dnevnik Nove TV Hrvoje Krešić i Ivan Malenica Hrvoje Krešić i Ivan Malenica Foto: DNEVNIK.hr +0 Štrajk Galerija 1/4 >>
Kad je u pitanju štrajk u pravosuđu, od jutra su trajali sastanci ne bi li se postigao dogovor. Prijepodne su štrajkaši kratkom prosvjednom šetnjom stigli i pred Ministarstvo pravosuđa ponovno podsjetiti ministra Ivana Malenicu da nemaju namjeru odustati od svojih zahtjeva, a to je da prosječna neto plaća bude tisuću eura.

Maratonski su pregovori sa zanimljivim etapama. U Banskim dvorima s ministrom Malenicom razgovarao je reporter Dnevnika Nove TV Hrvoje Krešić.

Na pitanje jesu li napravljeni ikakvi iskoraci, Malenica kaže da se razgovara čitavo vrijeme te da je Vlada čitavo vrijeme svojeg mandata povećavala plaće službenicima i namještenicima te da im je žao što je došlo do štrajka.

"Žao nam je što je do štrajka došlo nakon što je Vlada donijela jednu od najsindikalnijih odluka o isplati dodatka od 100, 80 i 60 eura. Nalazimo se u situaciji u kojoj kontinuiramo razgovaramo sa sindikatima", istaknuo je Malenica.

Povećanje od 12 posto

"U posljednjih nekoliko dana kontinuirano razgovaramo. Našli smo se na povećanju plaće za službenike i namještenike u pravosuđu za otprilike 12 posto. Spremni smo uključiti predstavnike sindikata u izradu nove uredbe, spremni smo razgovarati o radnim mjestima, povećavanju u novoj uredbi", dodao je.

O plaćanju štrajka navodi kako će razmotriti mogućnost da se donese odluka o ukidanju Odluke o neplaćanju štrajka u cilju obustave štrajka. "To je nešto što je na stolu", dodao je.

"Nama je cilj u narednom razdoblju raditi na uredbi i da idemo u cilju da prosječna neto plaća u pravosuđu bude 1000 eura, što uključuje i veće koeficijente", navodi Malenica.

Pročitajte i ovo Nikola Vikić-Topić, meteorolog Dnevnika Nove TV Ozbiljno upozorenje Hoće li biti jače od prošlotjednog? Meteorolog Nikola Vikić-Topić o nevremenu koje nam stiže: "Svi sastojci za moćnu oluju su tu"

To uključuje i poreznu reformu koja ide od sljedeće godine, razgovore o osnovici koji će ići u devetom mjesecu, dakle to je paket mjera koje će Vlada poduzeti u nadolazećem razdoblju da se povećaju plaće službenicima i namještenicima u pravosuđu", rekao je.

Na pitanje što je rekla druga strana, rekao je kako će Vlada dostaviti službenu ponudu sindikatu i očekuju razgovore i njihov odgovor.

"Usuglasili smo se o postupnom povećanju od 12 posto", istaknuo je Malenica. Na komentar novinara da se u sindikatu "ne čine impresionirani" tom ponudom, Malenica je podsjetio da je riječ o pregovorima.

"Imamo nekoliko koraka, sad je prvi korak povećanje na plaći za srpanj, drugi je korak rad na koeficijentima i isplata uvećanih plaća početkom sljedeće godine", kazao je.

Odgovor sindikata očekuju ubrzo

Malenica navodi da odgovor sindikata očekuju ubrzo. "Stavit ćemo službeni rok u kojem se trebaju očitovati. U ovom bi tjednu svakako cilj svima trebao biti da se ovaj štrajk okonča. To podrazumijeva da se oni očituju u što kraćem roku", rekao je Malenica.

"U cilju obustave štrajka i da se ljudi što prije vrate na posao, ozbiljno razmatramo ukidanje Odluke o neplaćanju štrajka", rekao je Malenica. U pravosuđu sve stoji, Malenica navodi kako su svi svjesni te odgovornosti u situaciji koja se trenutačno događa.

Pročitajte i ovo Tomislav Marević upaljen narančasti alarm Kako se pripremiti za nevrijeme? Stručnjak donosi nekoliko važnih savjeta i ističe: "Zdrav razum govori nam da se počnemo pripremati"

"I njima i nama u interesu je da što prije dođe do okončanja ove situacije i da što prije počnu s radom, a da Vlada krene u pripremu novih koeficijenata i početkom sljedeće godine uvećanih plaća za službenike i namještenike u pravosuđu", rekao je.

Navodi da se Vlada nalazi usred reforme o povećanju plaća i nastavlja raditi na zakonu. Podsjeća na dodatak koji je bio prije mjesec dana od 100, 80 i 60 eura te na povećanja plaća koja idu u dva koraka.

Cijeli razgovor pogledajte u videoprilogu.

Pročitajte i ovo Ivan Markanović teške posljedice nevremena U Hrvatskoj su oni trenutačno najtraženiji: "Nemamo kapaciteta da sve to obradimo. Ne znam tko će to pokriti"

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene