Obavijesti Video Pretražite Navigacija
bolja od američke

Putin se hvali naoružanjem: "Naša je nuklearna trijada daleko naprednija od bilo koje druge"

Ruski predsjednik Vladimir Putin u srijedu je hvalio nuklearno naoružanje svoje zemlje.

Zapad redovito optužuje Vladimira Putina da koristi prikrivene prijetnje po tom pitanju, posebno glede upotrebe tog oružja u Ukrajini.

"Naša je nuklearna trijada daleko naprednija od bilo koje druge. U stvari, samo mi i Amerikanci posjedujemo trijade, a mi smo puno više napredovali", rekao je Putin u duljem intervjuu ruskoj televiziji uoči predsjedničkih izbora.

Nuklearna trijada je pojam koji se odnosi na tri načina lansiranja raketa, sa čime raspolaže većina nuklearnih sila.

Nuklearni udari, bilo preventivni ili kao odgovor na napad, mogu se izvoditi s kopna, mora i zraka, tj. balističkim raketama, podmornicama i bombarderima.

Putin je također rekao da je njegova zemlja "spremna" na nuklearni sukob, ali da nikada nije ni pomišljao da upotrijebi nuklearno oružje u Ukrajini.

Pročitajte i ovo Policija Radoslav Nikolić Sretan završetak potrage: Pronađen nestali muškarac u Splitu

"Zašto bi morali upotrijebiti sredstva masovnog uništenja? Nikada za to nije bilo potrebe", rekao je Putin i dodao da ruska vojna doktrina predviđa upotrebu tog naoružanja smo ako je ugrožen opstanak Rusije ili u slučaju "napada na našu suverenost i našu nezavisnost".

Ruski predsjednik je u srijedu prvi puta reagirao na izjave francuskog predsjednika Emmanuela Macrona od 26. veljače da "ne isključuje slanje zapadnih tupa u Ukrajinu", rekavši da "to ne bi ništa promijenilo".

"Ako govorimo o službenim vojnim kontigentima stranih zemalja, uvjeren sam da to neće promijeniti stanje na bojišnici, kao što ni slanje oružja ništa ne mijenja ", rekao je Putin.

Ukrajinu je optužio da je udvostručila napade na ruski teritorij kako bi poremetila predsjedničke izbore koji se održavaju od 15. do 17. ožujka.

Ti napadi, dodao je, odraz su ukrajinskih "neuspjeha na fronti".

Ukrajina poručuje da će nastaviti s napadima na ruski teritorij sve dok će ruska vojska bombardirati ukrajinske gradove i okupirati njezin teritorij.

Pročitajte i ovo PR Oglas Proljetna akcija u Zabi: Stambeni i gotovinski krediti uz niže kamatne stope

U međuvremenu su ruski dragovoljci koji se bore za Ukrajinu pozvali stanovnike Belgoroda i Kurska da se evakuiraju kako bi se izbjegao gubitak "civilnih života" u akciji bombardiranja ruskih vojnih položaja.

Putin je u intervjuu rekao i da je ulazak Švedske i Finske u NATO "besmislen korak" i da će Rusija rasporediti snage i oružje na finskoj granici nakon što je ta zemlja ušla u NATO u travnju prošle godine.

"To je potpuno besmislen korak u smislu osiguranja njihovih nacionalnih interesa", kazao je Putin.

"Tamo (na finskoj granici) nismo imali trupe, sada će biti tamo. Tamo nije bilo sustava za uništavanje, sada će se pojaviti."

Finska s Rusijom dijeli više od 1300 kilometara granice.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene