Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obnova i krađe

Plenković i ministri upitani o EU tužiteljstvu dali identičan odgovor: "Razumijete koliko je to sumanuto?"

Aktualno Galerija Premijer o EPPO-u - 4 Premijer o EPPO-u - 4 Foto: DNEVNIK.hr Premijer o EPPO-u - 3 Premijer o EPPO-u - 3 Foto: DNEVNIK.hr Premijer o EPPO-u - 2 Premijer o EPPO-u - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Premijer o EPPO-u - 1 Galerija 1/4 >>
Nastavila se trakavica premijera Plenkovića i europske tužiteljice Koveši. Spore se o nadležnosti za malverzacije oko 3D snimanja Zagreba. Cijela Vlada uvjerava želimo da se sve istraži, ali u drugačijim uvjetima.

"Bogu hvala smo zajedničkim snagama uspjeli, ja malo s duhovne strane nadam se", rekao je fratar premijeru Andreju Plenkoviću, a on mu odgovorio: "Mi malo sa financijske."

Dok se premijer hvali obnovom Zagreba u još jednom obilasku sjenu na rezultate obnove mu svojim istragama baca europska tužiteljica Laura Kovesi. I dalje je spornno tko treba istraživati snimanje Zagreba nakon potresa.

"Nije na nama da kažemo tko je nadležan, ali je na meni, koji imam političku odgovornost za proces obnove, da mi netko u kontekstu izborne kampanje želi kritizirati proces obnove, da danas kad imamo predstavljanje kako ide trošenje 2 milijarde i 300 milijuna eura, da se sve svede na jedan projekt nekog snimanja, pa da je to problem za obnovu? Bit je širina slike", odgovorio je novinarima.

Pročitajte i ovo Nin Vatrogasci: Radimo Sizifov posao Mnoge su nevjerojatni prizori podsjetili na užas iz 2017.: Odroni, poplavljena i solana, a radnici su do posla morali bagerom

Danas uz premijera, dva ministra nadležna za obnovu, udružila snage. "Ja sam najizainteresiranija da se proces izvida donese do kraja", poručila je Nina Obuljen Koržinek, pa isto i Branko Bačić, pa onda i premijer:

"Ako je netko krao, nitko nije zainteresiraniji od mene, ni EPPO, ni USKOK, ni DORH nije zainteresiraniji, najviše sam ja zainteresiran."

A zašto je toliko zainteresiran da izvide rade hrvatske institucije? Uvjerava nije riječ o pritisku, nego zakonu.

"Ako je počinjena nezakonitost u vezi korištenja sredstava hrvatskog državnog proračuna, onda je nadležan Uskok, ako je europskim sredstvima, onda je EPPO", trvrdi.

Hrvatske institucije inače preferiraju i suverenisti, MOST I Domovinski pokret, ali...

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Gusti dim VIDEO Pogledajte dramatične snimke velike eksplozije u Moskvi: Oglasilo se ministarstvo za izvanredne situacije

"Plenković govori kao europski političar kad je vani, ali kad je ovdje stare navike su na snazi", rekao je Stjepo Bartulica, saborski zastupnik DP-a.

Dok je za ljevicu sporno što se premijer upliće u pravosudna pitanja.

"Nije normalno da premijer jedne demokratske zemlje se upliće u pitanje nadležnosti između dvije pravodusne institucije. Razumijete koliko je to sumanuto", pita se Sandra Benčić, predsjednica stranke Možemo.

Dnevnik Nove TV pitao je i USKOK istražuju li i oni slučaj 3D snimanja Zagreba - još uvijek nisu odgovorili.

"Mi smo bili dužni upozoriti da se ne radi o europskim sredstvima, a o pitanjima nadležnosti vodit će računa nadležna tijela", rekla je ministrica kulture.

Premijeru tema nikako nije sjela..

"Nema dimne zavjese niti ima razloga, mi smo u vladi najzainteresiraniji da se svaka nepravilnost koja bi se dogodila na sredstvima za koja se ova vlada najviše borila, o nikakvoj dimnoj zavjesi se ne radi nego o iznošenju činjenica", poručio je Bačić.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene