Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zdravko Marić, ministar financija, osvrnuo se Moody's ovu ocjenu kreditnog rejtinga Hrvatske.


Ministar financija Zdravko Marić u subotu je izjavio da je Vlada svjesna upozorenja Moodys'a i da neće ponoviti greške iz prošlosti - stalna oklijevanja i odgode reformi - te očekuje da će se i izglasavanjem proračuna poslati poruka da postoji politička stabilnost.

Vezani članci Radnici - 2 Vlada zadovoljno trlja ruke, a HUP traži poreznu reformu: "Povećale bi se plaće" Slika nije dostupna Ministar financija o ocjeni Moody'sa: "To je jasna poruka investitorima"


"Vlada, a i svako kome je stalo do Hrvatske ne može biti zadovoljan s odlukom da se kreditni rejting spušta", rekao je Marić u izjavi novinarima nakon što je u petak agencija Moody's smanjila rejting Hrvatske za jedan stupanj. Istaknuo je da je sada kreditni rejting Hrvatske kod sve tri vodeće svjetske agencije nalazi na istoj razini, dva stupnja ispod investicijske razine.

Odluka Moody'sa rezultat je, kaže ministar, stalnih oklijevanja i odgoda provođenja određenih mjera i aktivnosti.

"Ova Vlada je toga u potpunosti svjesna i pred nama je vrlo jasno i ovo upozorenje da tu grešku više nećemo ponoviti. Reformski paket i mjere koje smo zacrtali bit će provedene u punom obujmu, što je bitno ne samo da provedeno zacrtano nego i da popravimo i vjerodostojnost hrvatske politike i općenito države u međunarodnim okvirima", kazao je Marić.

Prošloga tjedna Vlada je predstavila prijedlog proračuna koji se temelji na rastu gospodarstva u ovoj godini za 2 posto, smanjenju proračunskog deficita ispod 3 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) i stabilizaciji udjela javnog duga u BDP-u.

"Ostaje žal da agencija Moody's nije u potpunosti sagledala sve elemente i aspekte državnog proračuna za 2016. godinu. Kao što je to običaj, uneseni su određeni elementi političke ekonomije, što možemo razumjeti, ali mislim da će upravo ovaj proračun biti prvi test upravo tog segmenta", kazao je Marić.

Očekuje da će proračun biti izglasan u Saboru. "Proračun je između ostaloga vrlo jasan pokazatelj što Vlada planira i želi učiniti kako u ovoj, tako i u godinama koje dolaze, a to je kako kroz strukturne reforme i mjere jačati potencijal hrvatskog gospodarstva i stabilizirati javne financije", istaknuo je ministar financija.

Dodao je kako se u prijedlogu proračuna za ovu godinu, po prvi puta nakon 2008. godine, planira deficit ispod 3 posto BDP-a. "A to će, uz aktivaciju državne imovine, koju također planiramo ubrzati ove godine, doprinijeti stabilizaciji javnog duga, a onda i njegovom smanjenju u godinama koje slijede", istaknuo je Marić.

Dodao je kako su Moody's i ostale agencije, kao i investicijska javnost to stavile kao prioritete, a da je Vlada toga svjesna.

Podsjetio je i da je Europska komisija izašla s vrlo sličnim zahtjevima i preporukama. "Međutim, EK je imala uvid u proračun i mjere koje planirano učiniti, i sami znate kakvu je odluku u konačnici donijela", kazao je Marić.

Vladine projekciju su realne i održive

Europska komisija poručila je nedavno kako prema Hrvatskoj neće pokrenuti korektivni postupak zbog prekomjernih makroekonomskih neravnoteža, a Komisija će ponovno razmotriti svoju ocjenu u svibnju, kada će razmotriti program reformi, koje Hrvatska mora predati do kraja travnja.

"Naše projekcije su realne i održive. Ovaj prijedlog proračuna upravo cilja deficit ispod 3 posto BDP-a", odgovorio je Marić na novinarski upit što misli o Moody'sovoj procjeni ovogodišnjeg proračunskog deficita od 3,9 posto BDP-a. Naglasio je kako treba gledati korak naprijed.

Samim izglasavanjem proračuna, nama je izuzetno važno izvršiti proračun u planiranim okvirima, nastaviti i ubrzati mjere strukturne prirode koje planiramo provesti, kako bismo na samom početku mandata Vlade ove godine stabilizirali izglede hrvatskog rejtinga, a onda u godinama koje slijede i popravili taj rejting", rekao je.
Na upit hoće li smanjivanje rejtinga utjecati na zaduživanje Hrvatske, Marić je ponovio da će ove godine biti aktivni na domaćem i inozemnom tržištu i da će pratiti situaciju na njima.

Dodao je da je Moodys'ova odluka u stvari stavljanje kreditnog rejtinga države na istu razinu kao i kod druge dvije vodeće svjetske agencije Standard & Poor'sa i Fitcha.

Izglasavanje proračuna jasna poruka o političkoj stabilnosti

Ministar financija očekuje da će proračun biti izglasan idućega tjedna ili tjedan dana kasnije, a da će Vlada i na taj način poslati jasnu poruku da postoji politička stabilnost.

"Mislim da to pred sve aktere političke arene, bilo u poziciji ili opoziciji, također stavlja vrlo jasnu poruku da svi skupa moramo voditi računa o vjerodostojnosti hrvatske politike i da naše riječi imaju određenu težinu. Uz sve ono po čemu se razlikujemo, ne samo u mišljenjima nego i u stavovima, to treba voditi konstruktivnom rješenju", smatra Marić.

Očekuje dinamičnu i živu raspravu u Saboru oko proračuna.
"Moja su očekivanja da će ovakav proračun biti izglasan", zaključio je Marić, odgovarajući na upit hoće li razmotriti amandmane na proračun.

Agencija Moody's snizila je u petak dugoročni kreditni rejting Hrvatske u stranoj valuti na Ba2, navevši kao ključne razloge visok javni dug i nastavak slabih izgleda gospodarskog rasta u srednjem roku, a zadržala je i negativne izglede.

Moody's je snizio hrvatski kreditni rejting u stranoj valuti sa Ba1 na Ba2, a u domaćoj sa A3 na Baa1. Jedan od ključnih razloga za takvu akciju Moody'sa veliki je i rastući teret javnog duga, koji je krajem 2015. godine bio na otprilike 86 posto BDP-a, a analitičari te agencije procjenjuju da će do 2018. premašiti 90 posto.

Kovač (HDZ): Moody's je svoju ocjenu donio na temelju rada bivše Vlade

Moody's je svoju ocjenu donio na temelju rada bivše Vlade, poručio je u subotu ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač, koji je kao izaslanik predsjednika HDZ-a nazočio na 4. Općem saboru HSP-a dr. Ante Starčević, gdje je odgovorio na novinarski upit kako tumači da je agencija Moody's snizila kreditni rejting Hrvatske.

"Moody's je donio ocjenu na temelju prethodnog razdoblja i rada bivše hrvatske Vlade. No, vidjet ćete vrlo skoro, kada se bude išlo ponovno u novu evaluaciju, da će biti promjena", izjavio je Kovač.

Novinare je zanimalo i kako tumači da ta kreditna agencija nije prepoznala ni napore nove Vlade, pa stopu gospodarskog rasta procjenjuje na oko 1,5 posto, a negativne rizike za tu procjenu vidi u kašnjenju reformske agende i/ili povećanoj političkoj neizvjesnosti koja bi mogla oslabili povjerenje i stoga imati utjecaja na rast.

"Normalna stvar. Ono što se očekuje od hrvatske Vlade je provođenje reformi. Mi smo sada u fazi donošenja proračuna, a nakon toga ćemo krenuti u provođenje reformi. To će biti uspješno, vidjet ćete", poručio je Kovač novinarima.

Istaknuo je kako je Vlada izradila reformski proračun, koji će biti prvi znak da u Vladi misle i djeluju ozbiljno. "Vjerujem da ćemo u Hrvatskom saboru vrlo skoro izglasati novi, reformski proračun", naglasio je.

Izrazio je zadovoljstvo što je, kako je kazao, i Europska komisija prepoznala napore ove Vlade, te da je "Vlada predvođena premijerom Oreškovićem uspjela izbjeći aktiviranje korektivnih mjera".

"Na pravom smo putu i uspjet ćemo Hrvatsku promijeniti i nakon ovog reformskog proračuna počet ćemo provoditi potrebne strukturne promjene", zaključio je Kovač.

Agencija Moody's snizila je u petak dugoročni kreditni rejting Hrvatske u stranoj valuti na Ba2, navevši kao ključne razloge visok javni dug i nastavak slabih izgleda gospodarskog rasta u srednjem roku, a zadržala je i negativne izglede.

(Hina)

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju