Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Štrajk prosvjetara

Ministar financija o koeficijentima na plaće: ''Sustav je nepoznat i netransparentan, nismo sasvim sigurni što imamo''

Ministar financija Zdravko Marić odgovarao je na pitanja o štrajku i koeficijentima na plaće kazavši kako se sada vidi da nije baš sasvim jasan ni transparentan sustav koji imamo.

Priprema se državni budžet za sljedeću godinu, a ministar financija Zdravko Marić kaže da ga njegov resor sprema kao da će na dnevnom redu Vlade biti u četvrtak. No budući da je HNS najavio da za njega neće glasati ako se ne ispune njihovi zahtjevi za plaće u prosvjeti, pitanje je hoće li prijedlog proračuna iz kuhinje ministra Marića proći, odnosno hoće li se uopće naći na sjednici Vlade u četvrtak.

''Mi se držimo originalnog plana da proračun zgotovimo i prema našem scenariju to bi trebalo ići na sjednicu Vlade u četvrtak'', rekao je Marić odgovarajući na pitanja novinara.

''Ideja je da ga zgotovimo za četvrtak, a što će biti, to ćemo vidjeti. Proračun je najvažniji akt koji se donosi u jednoj godini. On je i fiskalni i politički. Ne mogu zanemariti tehnički proces toga. Puno ljudi radi na tome da ga na adekvatan način završimo. Što se tiče drugih elemenata, fiskalnih pritisaka uvijek će biti. Situacija nije drugačija nego inače. Korisnici će uvijek imati veće ideje i želje nego što su mogućnosti. Zato je zadatak tima da razgovaramo i da se uskladimo s prioritetima'', pojasnio je ministar.

Dodao je kako će biti predložen i rebalans proračuna za ovu godinu te da će i on uskoro biti poznat.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Glasanje za državni proračun? Ministri o zahtjevu HNS-a: ''Premijer se neće dati ucijeniti''

''Imate potrebu za većim rashodima, poglavito umirovljenicima, ali samo to malo pomicanje je dodatnih 900 milijuna kuna. Trebamo osigurati 41 milijardu kuna'', kaže Marić.

Ističe da će ta sredstva biti pronađena u uštedama na kamate te se rashodna strana neće probijati.

''Legitimno je pravo svih interesnih skupina da iskažu svoje zahtjeve i stavove'', kaže Marić.

Na pitanje hoće li HNS biti izbačen iz vladajuće koalicije ako ne budu glasali za predloženi proračun, ministar odgovara: ''Ne mogu to komentirati, nisam adresa za to''.

O tome hoće li štrajk u školama koji je u tijeku već 14. dan biti plaćen, Vlada će uskoro donijeti odluku. Naime, iako je premijer Andrej Plenković pristao na povećanje osnovice za 6,12 posto, sindikati u prosvjeti još uvijek se bore za povećanje koeficijenata i smatraju da su već godinama zakinuti kada je o tome riječ. Vlada je najavila da bi o tome mogla provesti detaljnu analizu te promijeniti sustav koeficijenata općenito u plaćama koje se isplaćuju iz državnog budžeta.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Što će reći HNS? Aladrović potvrdio da će proračun na Vladi biti u četvrtak: "Vidjet ćemo pozicije koalicijskih partnera"

''Ne bježimo od koeficijenata, ali za donošenje ozbiljnijih odluka trebamo sjesti za stol i argumentirano razgovarati. Imamo sustav koji je bio pod pritiscima raznih intervencija koji su doveli do složenog i nepreglednog sustava. Vidim da je i nepoznat i netransparentan te nismo sasvim sigurni što u sustavu imamo'', objasnio je stav vezan za koeficijente.

Premijer je prije nekoliko dana rekao da ne želi sjesti za stol i pregovarati o većim plaćama s nekim tko ima veću plaću i od njega, pri čemu je mislio na sindikalne čelnike. Ministar Marić kaže da ne postavlja pitanje tko ima koliku plaću te da je sjeo za stol sa sindikalistima i da će to učiniti opet, bez obzira na to kolike su im plaće.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene