Obavijesti Video Pretražite Navigacija
završen upis

Ministar o narodnim obveznicama i suprugama: "Muški dio mojih kolega to je pokazao"

Marko Primorac, ministar financija
Marko Primorac, ministar financija Foto: DNEVNIK.hr
Narodne obveznice nisu politički projekt kojim bi vlada testirala na koliko glasača može računati, nego se željelo omogućiti građanima povoljno i sigurno ulaganje i njihovo uključivanje u tržište kapitala, rekao je u četvrtak ministar financija Marko Primorac.

U srijedu je istekao rok za kupnju narodnih obveznica, a kako je u četvrtak izvijestio ministar financija Marko Primorac, interes za kupnju iskazalo je više od 43 tisuće građana koji su spremni uložiti oko milijardu i tristo milijuna eura. Ministar je otkrio i kako će prvo izdanje narodnih obveznica imati posebnu posvetu.

"Mi smo to svojim primjerom i pokazali, barem kada govorim o ovom muškom dijelu svojih kolega, kako smo se konzultirali sa suprugama. Mi smo o ženama vodili računa prilikom strukturriranja ovog izdanja pa ćete vidjeti da je datum izdanja osmog ožujka kada se obilježava međunarodni dan dan žena i evo ja ću biti slobodan da ovo jedinstveno i po mnogočemu posebno izdanje posvetimo svim ženama", rekao je Primorac.

Pročitajte i ovo Marko Primorac, ministar - 3 Gost Dnevnika Nove TV Ministar Primorac o ulaganjima u narodne obveznice: "Vjerujem da će građani prepoznati priliku." Otkrio i je li mu supruga dala zeleno svjetlo

Projekt narodnih obveznica nije politički te da se htjelo omogućiti građanima mogućnost da svoju štednju koja je u bankama po niskim kamatnim stopama, plasiraju po nešto većim kamatnim stopama te ih uključiti u tržište i potaknuti njihovu financijsku pismenost, istaknuo je ministar.

"To su bili naši ciljevi, ovo nije bio nekakav politički projekt gdje pokušavamo vidjeti koliko bismo glasova prikupili", rekao je i dodao da su, koliko mu je poznato, u obveznice uložili i SDP-ovci Arsen Bauk i Boris Lalovac.

U drugom ulagačkom krugu za narodnu obveznicu država će, ponovio je, ponuditi 500 milijuna eura, a ako institucionalni ulagači upišu taj cjelokupni iznos, onda će ukupni iznos biti 1.8 milijardi eura.

Pročitajte i ovo Kreću narodne obveznice - 3 Donosi Dnevnik Nove TV Okončan upis državnih obveznica za građane: Doznajte kolika je vrijednost upisana i koliko je ljudi sudjelovalo

U petak će znati kamatna stopa odnosno konačni uvjete izdanja, koji će tada biti objavljeni.

"Veseli što je odaziv bio iznimno dobar i nastavit ćemo s ovakvim izdanjima", rekao je Primorac, no kaže kako nije izgledno da će ih biti ove godine.

Buduće obveznice na dulji rok

Objasnio je, naime, da je struktura domaćega javnog duga takva da će se vjerojatno ići na višegodišnja izdanja, do deset godina, uz uključivanje domaćih i stranih institucionalnih ulagača.

"Bilo kakva daljnja ponuda obveznica građana u ovoj godini ne bi bila produktivna", rekao je i dodao da se "ne može sva izdanja usmjeriti građanima, niti imati tako kratak rok".

Što se tiče njegova sudjelovanja u kupnji narodnih obveznica, rekao je da će se sve vidjeti u imovinskoj kartici te kako smatra da je "investirao dovoljno s obzirom na svoju ušteđevinu", kako bi "pokazao kako vjeruje u projekt i ne sumnja u financijsku snagu Republike Hrvatske da otplaćuje svoje obveze".

Primorac nije precizirao koliko bi mogao biti vrijedan novi paket mjera pomoći građanima zbog cijena energije koji se najavljuje za sredinu ožujka. Rekao je da ne može govoriti o detaljima, ali da je prioritet od 1. travnja osigurati prihvatljive cijene struje i plina, dok se s cijenama goriva radi kontinuirano.

Pročitajte i ovo Kreću narodne obveznice - 1 spašavanje države Građani od danas mogu kupiti državne obveznice: "Kamata je 10 puta veća u odnosu na onu u bankama"

Kaže da će potpore građanima odnosno pojedinim skupinama, biti usklađene i s dotokom sredstava od poreza na ekstradobit. Kolika će biti ta sredstva znat će se po njegovim riječima krajem travnja.

Najavio je da će se "pomoći građanima kojima je pomoć potrebna, nikoga ne ostaviti na cjedilu i truditi se da te mjere budu privremene".

Neodređen je bio u odgovoru na piranje hoće li subvencionirane cijene energije biti uvjetovane prihvaćanjem vladinih planova, primjerice kod trgovaca sudjelovanjem u projektu objave "bijelih lista".

Slaže se s premijerom Andrejem Plenkovićem kako najnoviji pokazatelji inflacije pokazuju preokret nepovoljnog trenda, jer se godišnje stope smanjuju, a pokazuju i da uvođenje eura nije značajnije utjecalo na poskupljenja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene