Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Trezorski zapisi

Nova prilika za dobru zaradu građana: Ministar predstavio detalje

Država treći puta u šest mjeseci prodaje trezorske zapise građanima. Nudi se viša kamata od one koju daju banke, a i ovoga puta očekuje se veliki interes.

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Marko Primorac najavio je novi krug izdavanja trezorskih zapisa uz poziv građanima na upis koji kreće od ponedjeljka.

Ovo je treće izdanje državnih vrijednosnica, tijekom kojih je upisano u svakom krugu oko 37 tisuća građana. "Radi se oko 117 tisuća upisa koji su prihvaćeni kroz ove krugove izdavanja", rekao je Primorac. 

Osim odlaska u poslovne banke, moguća je i digitalna kupovina državnih vrijednosnica kroz sustav e-Riznica, u koji se moguće prijaviti preko sustava e-Građani

"Ciljani nominalni iznos je 900 milijuna eura i radi se o dva različita upisa izdanja. Prvi je od 91 dan kada očekujemo 250 milijuna eura i drugi dio od 354 dana, cilj je 650 milijuna eura. Za prvu krug prihod je 3,75 posto, a u drugom upisu 3,65 posto", najavio je Primorac.

Pročitajte i ovo Konj leži pod teretom Brutalno zlostavljanje FOTO Kakav užas! "Jedan konj ležao izmučen, a drugog je mlatio granom": Iza svega stoje lokalni moćnici?

Rokovi i uvjeti

Trezorci se kupuju uz popust, pa minimalni iznos ulaganja za jedan tromjesečni trezorski zapis iznosi 990,74 eura, odnosno 964,88 eura za onaj s dospijećem od godinu dana.

Građani će po dospijeću dobiti tisuću eura za jedan zapis, što znači da će na jednom trezorskom zapisu, ročnosti tri mjeseca, moći zaraditi 9,26 eura, a na onom kojem je dospijeće za godinu dana 35,12 eura.

U prvom krugu rok upisa je od 27.5. do 3. lipnja u 11 sati. 

U drugom krugu rok upisa je od 4.6. od 9 do 11 sati, a datum izdanja smatra se 6. lipnja. Ovaj krug uglavnom je namijenjen za institucionalne investitore, pojasnio je ministar.  

"Upis je namijenjen svim punoljetnim građanima državljanima RH, a strani državljani moraju imati potvrdu o rezidentnosti. Postojat će dva kanala upisa, prvi je putem mreže FINA-e, a imamo i digitalnu platformu e-Riznica. Minimalni iznos ulaganja je jedan trezorski zapis", naglasio je Primorac.  

Ponuda neće biti valjana ako neće biti izvršena uplata stoga je potrebno da građani sa svojom bankom provjere koji su rokovi za uplate i prijenos novca. Također uplate su besplatne, bez naknade do 10.000 eura. 

Saša Vejnović

Ponuda trezorskih zapisa by DNEVNIK.hr on Scribd

 

Uskoro nove narodne obveznice

Ministar Primorac najavio je i nove narodne obveznice koje će biti  će izdanje u srpnju ove godine. "Ciljani iznos bit će oko dvije milijarde eura, rok će biti puno duži, oko 10 godina, prije svega za naše institucionalne investitore, a za naše građane do tri godine", najavio je ministar i dodao da će detalji o ovoj vrsti investicije biti poznati uskoro. 

Pročitajte i ovo Korupcija, Ilustracija Pranje novca Pala uhodana šestorka: Muljali s računima u firmama i pokrali milijune

Premijer Andrej Plenković ranije je na sjednici vlade najavio novo izdanje trezorskih zapisa, s ciljanim iznosom od 900 milijuna eura.

Izdanje će prema njegovim riječima biti podijeljeno na dva dijela: tromjesečni iz kojeg je cilj prikupiti 250 milijuna eura i jednogodišnji u okviru kojeg se očekuje 650 milijuna eura. Prinosi na izdanja bit će 3,75 odnosno 3,65 posto.

"To znači da su kamate koje država nudi građanima za upis trezorskih zapisa znatno povoljnije, bolje i više nego što su uvjeti koje imaju u komercijalnim bankama", rekao je Plenković.

Pročitajte i ovo Provjereno: femicid u Hrvatskoj - 2 alarm prije najgoreg ''Molim vas pomoć, vukao me po podu i gušio dok sam bila trudna'': Umjesto pomoći čeka ih druga vrsta nasilja

Očekuje povjerenje građana i institucionalnih ulagača "u državne financije, gospodarski rast od 3,3 posto, nikad veću zaposlenost i manju nezaposlenost te stabilan i snažan ekonomski, financijski i politički položaj zemlje".

Plenković je rekao kako očekuje iste rezultate kao i u dosadašnjim izdanjima trezoraca i državnih obveznica te podsjeća da je 120 tisuća građana sudjelovalo u prvom izdanju narodnih obveznica i izdanjima trezorskih zapisa.

Država je za prethodna izdanja isplatila oko 120 milijuna eura kamata. "Onaj tko je ulagao, dobio je odgovarajuću nagradu za svoj dobar i odvažan potez povjerenja u državne financije", rekao je Plenković.

Pročitajte i ovo Policajac se potpisuje maturantu na ruku Ludilo na ulicama FOTO Pogledajte kako je policajac ispunio posebnu želju jednom maturantu

Pročitajte i ovo Zagrebački maturanti okupljaju se na Trgu bana Jelačića odakle će krenuti prema Bundeku Svugdje se slavi VELIKA GALERIJA Vesela atmosfera diljem zemlje: Pogledajte kako maturanti slave svoj dan

U posljednjem krugu u veljači, odaziv građana bio je izrazito velik, čak i veći od očekivanja, pohvalio se ranije Primorac. Izdano je bilo 550 milijuna eura trezorskih zapisa, upisano je i uplaćeno preko 929 milijuna eura, a u tadašnjem krugu upisa trezoraca sudjelovalo je više od 37 tisuća građana.

Aktualno Mađarski investitor mogao bi pustiti korijen na hrvatskom tlu? Domaći ratari imaju dvije velike brige Hrvatska pšenica u Mađarskoj - 1 Hrvatska pšenica u Mađarskoj - 1 Foto: DNEVNIK.hr Hrvatska pšenica u Mađarskoj - 2 Hrvatska pšenica u Mađarskoj - 2 Foto: DNEVNIK.hr Hrvatska pšenica u Mađarskoj - 3 Hrvatska pšenica u Mađarskoj - 3 Foto: DNEVNIK.hr Hrvatska pšenica u Mađarskoj - 4 Hrvatska pšenica u Mađarskoj - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Hrvatska pšenica u Mađarskoj - 5 Hrvatska Mađarski investitor mogao bi pustiti korijen na hrvatskom tlu? Domaći ratari imaju dvije velike brige 1/5 >>

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene