Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sigurna zarada

Stiže nova tranša trezorskih zapisa - posudite državi novac i zaradite: "Kamata je atraktivna"

Aktualno Galerija Trezorski zapisi - 1 Trezorski zapisi - 1 Foto: DNEVNIK.hr Trezorski zapisi - 2 Trezorski zapisi - 2 Foto: DNEVNIK.hr Trezorski zapisi - 3 Trezorski zapisi - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Trezorski zapisi - 4 Galerija 1/4 >>
Po drugi put u manje od četiri mjeseca država prodaje trezorske zapise građanima. Nudi se bitno viša kamata od one koju daju banke, ali i nova pogodnost - građani će državi moći posuditi novac iz udobnosti svog doma.

Uspjelo je jednom, zašto ne pokušati opet? Manje od 120 dana nakon prvog izdanja narodnih trezoraca stiže nova tranša. I to ne jedna, nego dvije – jedna će biti kraćeg roka dospijeća 91 dan, a druga 364 dana. O roku dospijeća ovisit će i kamatna stopa koja će iznositi između 3,65 i 3,75 posto.

Tromjesečni trezorac će zainteresirani građani će platiti 990 eura i 74 centa, a država će ga 91 dan kasnije od njih otkupiti za 1000 eura. Godišnji će koštati 964 eura i 88 centi, pa će za tisuću eura biti otkupljen 364 dana kasnije. Prilika je to za profit bez ikakvog rada i praktički bez rizika. Pa investicijski profesionalci kažu kako se radi o dobroj ponudi.

"Praktički je to dosta atraktivna stopa. Na godinu dana se u eurozoni izdaje na oko 3,40, možda 3,50, a vidjeli smo ovdje da će prinos biti 3,65", kaže Dario Bjelkanović, upravitelj investicijskog fonda.

Kamate na oročenja u bankama i dalje su uglavnom duboko ispod 3 posto. Pa mnogi razmišljaju o kupnji trezoraca. Prodaja kreće od ponedjeljka i trajat će sedam dana. Operativno opet sve vodi Fina.

"Ne očekujemo nikakve gužve kao što ih ni zadnji put nije bilo. Naši djelatnici su educirani, mogu pružiti svim zainteresiranim ulagačima i potrebne informacije ukoliko im nešto nije jasno", kaže Dražen Čović, predsjednik Uprave Fine.

Novost je da će se procedura moći obaviti i preko posebne aplikacije e-riznica. Poslužit će i za sve buduća izdanja, od kojih neka idu vrlo skoro. Ministar financija Marko Primorac izdavanje sljedeće narodne obveznice najavljuje već za ožujak.

Država je dosad od građana posudila oko 2,3 milijarde eura. U bankama građani drže još 35 milijardi. Interesa za nove narodne obveznice ne bi trebalo nedostajati.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene