Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Sve je jasno"

Božinović o problemu s migrantima na granici s BiH: "Nisam siguran da je to populacija koja je izabrala Bihać ili Veliku Kladušu za svoju budućnost"

Ministar Davor Božinović (Foto: Dnevnik.hr)
Ministar Davor Božinović (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Ministar Davor Božinović (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u Međimurju se sastao s rukovodstvom Policijske uprave međimurske i čelnicima Općine Pribislavec i Međimurske županije. Povod tome bio je prosvjed građana održan u subotu.

Ministar Božinović susreo se u Pribislavcu s rukovodstvom Policijske uprave međimurske te s čelnicima Općine Pribislavec i Međimurske županije. Tema razgovora bila je nezadovoljstvo dijela građana stupnjem sigurnosti na njihovu području.

Pročitajte i ovo Granični prijelaz Svilaj Pokušali ilegalno ući u Hrvatsku Policajci pretraživali kamion, a onda se oglasio uređaj za otkucaje srca: Objavljeni detalji akcije Ilustracija Trećinu ukupnog broja Hrvatska je ove godine uhitila 1700 krijumčara: Čak 80 posto više nego prošle godine

"Problem nije jednostavan. Već sam kazao da, kad bi rješenje ovog problema samo i isključivo ovisilo o policiji, problem bi odavno bio riješen. Odnosno - ne bi ni postojao. Mi ovdje razgovaramo o problemu koji nije karakterističan samo za Međimurje i Hrvatsku nego i šire. To je problem pitanja reintegracije jedne etničke zajednice koja ima svoje specifičnosti", kazao je ministar Božinović.

Međimurje dobiva novih 27 policajaca

Dodao je da se na tom problemu već radi na međunarodnoj i nacionalnim razinama. "Ovo je meni treći dolazak u ovom svojstvu u Međimurje, mi smo obećali neke stvari i mi smo ih i ispunili. Što se tiče broja policajaca, desetak ljudi je već dobilo rješenja da se vrate u Policijsku upravu međimursku. U srpnju nam izlazi nova generacija školovanih policijskih službenika. Od njih će 17 doći, dakle to je sve skupa 27 policajaca", objasnio je dodajući kako će to ojačati rad policije u Međimurju, a to područje dobit će i kontakt policajce.

Božinović je istaknuo da je policija, kao i pravosuđe, represivni dio djelovanja, a da bi u rješavanju problema koji, kako je rekao, postoji 30-ak godina, trebali biti uključeni svi.

Podsjetimo, Božinović je u nedjelju komentirao je prosvjed u Čakovcu gdje je oko tisuću prosvjednika zatražilo od državnih institucija da ih zaštite od nekih pripadnika romske manjine koji se bave kriminalom, a čula su se i nezadovoljstva radom policije. Na prosvjedu je bilo i manjeg naguravanja, no policija je ljude brzo razdvojila.

"Temeljni problem je kako integrirati Rome, pogotovo mladu populaciju. Oko 300 mladih Roma krene u školu, a završi iz stotinjak. Srednju trogodišnju završilo je prošle ili ove godine 38, a četverogodišnju njih četiri. Svi oni koji nisu završili školu su izgubili temeljni uvjet kako se integrirati u društvo. Tu se stvara potencijal koji ih može odvesti u ponašanja s onu stranu zakona", kaže Božinović.

Migrantska naselja uz granicu s Hrvatskom

Na novinarsko pitanje o suradnji s MUP-om u BiH, a vezano uz migrantsku krizu i svakodnevne pokušaje migranata da ilegalno uđu u Hrvatsku, kazao je da je problem već i u migrantskim naseljima koja su smještena uz samu granicu s Hrvatskom.

"Ako pogledate gdje su smještena migrantska naselja, onda vam je sve jasno. Ona nisu smještena u istočnoj BiH nego na krajnjem zapadu, na samoj granici s RH. Nisam siguran da je to populacija koja je izabrala Bihać ili Veliku Kladušu za svoju budućnost i nastavak svojeg života već su smješteni tu kako bi prešli preko državne granice u Hrvatsku, a hrvatska policija to ne dopušta", kazao je Božinović.

Josipa Krajinović, reporterka Dnevnika Nove TV, javlja da ministar unutarnjih poslova Davor Božinović nije htio komentirati izvide koje, kako su prenijeli mediji, Uskok provodi zbog Mercedesa u dvorištu obiteljske kuće ministrice Gabrijele Žalac.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene