Obavijesti Video Pretražite Navigacija
''Moramo sE baviti uzrocima''

Nakon prosvjeda protiv Roma ministar Božinović obećao povećati broj policajaca u Čakovcu: ''Ovaj problem je širi od problema vezanog uz rad policije''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović komentirao je prosvjed u Čakovcu gdje je oko tisuću prosvjednika zatražilo od državnih institucija da ih zaštite od nekih pripadnika romske manjine koji se bave kriminalom, a čula su se i nezadovoljstva radom policije.

Ministar Davor Božinović je najavio povećan broj policajaca na svim potrebnim linijama rada - 17 novih policijskih službenika, kontakt policajce i zadržavanje interventne policije u Međimurju te je istaknuo da je temeljni problem integracija romske populacije. Kontakt policajce, kaže, svako će naselje dobiti za mjesec ili dva.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna sumnja u diskriminaciju Nevladine udruge: ''Nedopustivo je što Čakovec nije odobrio prosvjed u organizaciji Saveza Roma''

Pročitajte i ovo Prosvjed protiv useljivanja Roma u zgradu na Petruševcu (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Priča Provjerenog "Trebate nas samo od izbora do izbora": Zbog useljavanja Roma u poslovnu zgradu pobunili su se i mještani i Romi

Policijski službenici odlaze u škole i u romskim zajednicama provode razne vrste edukacije i preventivnih programa, ali to nije dovoljno jer je, ističe Božinović, potreban angažmana svih relevantnih institucija, uključujući i lokalnu zajednicu jer, kaže, bez sinergijskog djelovanja ne mogu se očekivati potrebni pomaci.

"Prema našim podacima, od oko 300 romske djece svega njih stotinjak završi osnovnu školu. Trogodišnju srednju školu završi njih 38, a četverogodišnju svega četiri učenika", ističe Božinović te upozorava kako se na taj način stvara potencijal koji tu djecu odvodi u ponašanje "s one strane zakona".

"Moramo se baviti uzrocima i samo tako, kroz školski sustav i sustav službi na razini županije i svih uključenih ministarstva, možemo očekivati rezultate", poručio je Božinović komentiravši prosvjed u Čakovcu.

Mještani Pribislavca: Ne kradu puno, ali nama je i to puno

Rješenje problema nakon jučerašnjeg prosvjeda očekuju mještani Pribislavca, kao i pomoć od institucija koje pozivaju na djelovanje. Tvrde da se u 20 godina, koliko se nose s problemom, nije poduzelo ništa. Od strane pripadnika romske nacionalne manjine pak poruke da se problem trebao rješavati dogovorom, a ne prosvjedom. Dio njih planirao je protuprosvjed u nedjelju, ali, tvrde, grad im nije dopustio.

"To su djeca koja to rade, mali broj, ta djeca, i sve institucije znaju koja su to djeca koja to rade te gluposti", rekao je Bruno iz Pribislavca.

"Iz garaže su mi ukrali nešto i nikome ništa'', požalila se Vesna makar iz Pribisavca. ''Provalili su mi u povrtnjak, nije puno, ali meni je i to puno", kaže Nada Hatlak iz Pribislavca. "I nije to da je to mržnja neka protiv Roma, ni to mržnja, to je tako", kazao je Lovro Ristović iz Pribislavca.

Na prozivke da iza prosvjeda stoji krajnja desnica pa i on sam, Hrvoje Zekanović odgovara: "Potpisujemo zapravo sve ono što je tamo izrečeno, sve ono što se tamo događalo, i stojimo iza tih ljudi koji su se tamo okupili. Dakle, nismo organizirali, ali da podržavamo takve prosvjede, naravno"

U Međimurju očekuju konkretne poteze, da suživot u Pribislavcu napokon profunkcionira.

Božinović: Nakon požara u Kladuši nije primijećena pojačana aktivnost ilegalnih migranata

Pojačan je nadzor hrvatske policije na granici s BiH kod Velike Kladuše iako nije primijećeno pojačano kretanje ilegalnih migranata prema Hrvatskoj, izjavio je Božinović komentirajući situaciju na granici nakon požara koji je u subotu ujutro izbio u centru za prihvat ilegalnih migranata u sjeverozapadnoj Bosni.

Na tom dijelu granice postavljeno je sedam radarskih sustava, u tijeku je nabava mobilnih kamera i 40-ak vozila zajedno s psima za detekciju kretanja na teško prohodnim terenima, istaknuo je Božinović na postrojavanju Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite na poligonu Regionalnog nastavnog centra civilne zaštite u Zagrebu.

Hrvatska policija na granici stalno podiže spremnost i učinkovitost i što se toga tiče Hrvatska je sigurna i bit će još sigurnija, poručio je Božinović. (I.D. / Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene