Obavijesti Video Pretražite Navigacija
došlo je do naguravanja

Župan na prosvjedu protiv Roma u Čakovcu: ''Prošao je u tolerantnom ozračju. Služio je kao vapaj, apel''

Prosvjed protiv Roma u Pribislavcu (Foto: Dnevnik.hr)
Prosvjed protiv Roma u Pribislavcu (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Prosvjed protiv Roma u Pribislavcu (Foto: Dnevnik.hr) Prosvjed protiv Roma u Pribislavcu (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Prosvjed protiv Roma u Pribislavcu (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
U Čakovcu se održao prosvjedni skup pod nazivom "Za normalan život" kojeg je organizirala grupa građana iz Ulice Ante Starčevića, koja se naslanja na romsko naselje. Reporterka Dnevnika Nove TV Martina Bolšec Oblak javlja da je na prosvjedu bilo je manjeg naguravanja, no policija je ljude brzo radzvojila.

Alen Pancera, organizator prosvjeda ''Za normalan život'', kaže kako je stanje u Međimurju "produkt nerada". "Međimurski čovjek nije zaslužio da ga se gazi i maltretira. Prepošten čovjek živi u Međimurju i zato smo tu gdje jesmo. Međimursko strpljenje traje 20 godina", poručio je Pancera.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ''Moramo sE baviti uzrocima'' Nakon prosvjeda protiv Roma ministar Božinović obećao povećati broj policajaca u Čakovcu: ''Ovaj problem je širi od problema vezanog uz rad policije'' Slika nije dostupna sumnja u diskriminaciju Nevladine udruge: ''Nedopustivo je što Čakovec nije odobrio prosvjed u organizaciji Saveza Roma''

Organizatori prosvjeda ističu da ovo nije govor mržnje protiv Roma niti bilo koje druge nacionalnosti. "U Europi ljudi, vjerujem, nemaju te probleme. Ne kažem da je cijela romska policija kritična. Policija zna te delikventne. Ja se pitam zašto ih policija ne ukloni. Oni policiju tuku, nas tuku. Kako će policija intervenirati kad se boji ući u ta naselja? Policija ni sebe više ne može zaštititi, a kako će mene. Policija je stvorila ovaj problem, politika ga mora riješiti", pita se Pancera.

Maturant Tin Hrgović jedan je od organizatora prosvjednika i kaže kako institucije moraju početi djelovati. "Ne tražimo puno, samo svoje pravo na normalan život", rekao je Hrgović.

Zamjenik načelnice općine Pribislavec kazao je da Romi nisu ugroženi, već primaju redovito mjesečna primanja. Zamjenik je kaza kako živi romskom naselju gdje ''vladaju kaos i pakao''.

Načelnica Pribislavca Višnja Ivačić kazala je da su Međimurci pod terorom. "Mirnog Međimurca teroriziraju kršitelji zakona koji ostvaruju sva prava, a ne izvršavaju obveze", rekla je načelnica Općine Pribislavec.

Nakon prosvjeda, PU međimurska održala je izvanrednu konferenciju za medije na kojoj je načelnik Ivan Sokač ocijenio kako se odluka o dozvoli održavanja prosvjeda pokazala dobrom.

„Međimurje se pokazalo kao i uvijek, kao tolerantna sredina. Nije bilo govora mržnje niti poticanja na bilo kakvu nacionalnu ili vjersku mržnju“ istaknuo je.

Skup je komentirao i zastupnik romske nacionalne manjine u Saboru, Veljko Kajtazi.

''Iza ovog prosvjeda stoji krajnja desnica i to se vidjelo prilikom najave press konferencije koju sam ja organizirao skupa sa zajednicom Roma RH. Taj prosvjed je pripreman jako dugo, imajući u vidu da je predsjednik Hrasta bivši kolega Ilčić pozivao na društvenim mrežama upravo na taj prosvjed i ne samo to. Iza ovog prosvjeda stoji čitava Međimurska županija, odnosno konkretno HNS. Iznenađujuće je da i policija i načelnica i predstavnik Roma znaju za njih 20, 30 koji uznemiravaju cijelu romsku zajednicu i ne žele ništa napraviti pokrenuti. Znaju koji su ti koji čine probleme unutra romske zajednice'', rekao je Veljko Kajtazi.

Župan Posavec: Ako netko uživa određena prava, treba znati svoje obaveze

Župan Matija Posavec i sam je bio na prosvjedu.

Protiv koga Vi prosvjedujete? Prozivalo se odgovorne, prosvjedujete li Vi sam protiv sebe?

U Čakovcu je bio miran prosvjed, legitimno je prijavljen. Ustavna je kategorija prava na javno okupljanje. Ovaj se mirni skup dogodio bez ijednog incidenta, nije bilo privođenja, nije bilo jednog prekršaja. Prošao je u tolerantnom ozračju. Služio je kao vapaj, apel.

Kome Vi šaljete apel?

Državi. Građani žele da se u ovoj državi provode zakoni.

Možete li Vi na to utjecati? Gospodin Kajtazi je prozvao Vas i vašu stranku. Činite li Vi dovoljno? Na čelu županije ste već šest godina.

Gospodin Kajtazi je predstavnik nacionalnih manjina u Saboru. Tamo se donose zakoni. Zakone ne donose ni gradovi ni općine ni županija. Ako je pitanje javnog reda i mira, sigurnosti, kontrole državnih novaca, a socijalna pomoć je državni novac, u ingerenciji policije, socijalne skrbi ili pravosuđa…

I od njih očekujete, što konkretno?

Očekujem da nakon ovog mirnog skupa, netko u ponedjeljak od ministara u Vladi, predsjednika Vlade ili predsjednica Republike, da nas koji živimo ovdje pozove na razgovor, kažu: Ok, imate problem, riješimo taj problem, kako vam možemo pomoći.

Nećete to reći svom stranačkom kolegi koji je potpredsjednik u Vladi? Vi vodite lokalnu politiku, a rješenja očekujete od drugih.

Moramo odvojiti lokalnu i nacionalnu politiku.

Ali gospodin Štromar je na nacionalnoj razini.

On ne donosi takve odluke. Te odluke su u ingerenciji ministara unutarnjih poslova, demografije, socijalne politike, pravosuđa i premijera. Ovo nije pitanje koje ćemo riješiti danas, ovo je apel kojeg mor ariješiti Vlada, prije svega svojim odlukama. Ali prije toga treba postojati dobra volja. Dobre volje za sada još nije bilo.

Rekli ste da želite povećati broj socijalnih radnika?

Red, rad i odgovornost krasi Međimurce. Želimo da se to poštuje. Ako netko uživa određena prava, treba znati svoje obaveze. Ako netko dobiva državni novac, treba postojati mehanizmi kako se to kontrolira i to je uloga Centra za socijalnu skrb koji je potkapacitiran i nema dovoljno ljudi. Tražili smo već da se poveća broj zaposlenika Centra za socijalnu skrb, kao i broj policajaca, treba nam barem 30-ak djelatnika u policiji i uvođenje vaučera za sve korisnike socijalne pomoći, a ne troši je na adekvatan način. Ako dobijete novac za dječju hranu, a trošite ga na alkohol i kocku to je protuzakonito. Tome država koja ima mehanizme treba stati na kraj.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene