Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Traži se strateški partner

Ministar Butković za Dnevnik Nove TV: "Postupak privatizacije Croatia Airlinesa na idućoj sjednici Vlade ili onoj iza nje"

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković (Foto: Dnevnik.hr)
Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Uoči sutrašnje sjednice Vlade u Dubrovniku - premijer i ministri cijeli dan obilaze jug Hrvatske - od Ploča do Pelješkog mosta.

Vlada je posljednji put u Dubrovniku zasjedala 2005. godine. Od tada - promijenile se Vlade, a strateški projekti ostali isti. Premijer Andrej Plenković se susreo s gradonačelnicima Metkovića i Opuzena. I na kraju obišao gradilište Pelješkog mosta.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković stigao na Pantovčak po mandat za sastavljanje vlade - 16 Objava s Pantovčaka Milanović povjerio Plenkoviću mandat za sastavljanje Vlade Ilustracija NPOO Plenković: "U iduće dvije i pol godine doći će ogromna sredstva u Hrvatsku"

Razlika između 2005. i 2019. je u tome što je tada projekt Golf na Srđu proglašen strateškim, a danas smo zbog njega na sudu. Najjužnija hrvatska županija spremno čeka Vladu s novim strateškim projektima.

A nakon obilaska Pelješkog mosta članovi HDZ-a okupili su se u Stonu na obljetnici stranke. Tamo je s Olegom Butkovićem, ministrom mora, prometa i infrastrukture razgovarala je reporterka Dnevnika Nove TV Sabina Tandara Knezović.

Od 2005. godine - spominju se jedni te isti projekti, krenuo je Pelješki most - možete li obećati da će krenuti i sve ostalo?

Najprije moram izraziti zadovoljstvo današnjim posjetom gradilištu mosta. Kao što znate, nakon što smo zaokružili financijsku konstrukciju uz pomoć 85 posto eurospkih sredstava, Pelješki most i izgradnja Pelješkog mosta je krenula.

Ovo što smo danas vidjeli je zaista impresivno. U četvrtak je zabijen i petnaesti 'pilot' od ukupno 148 koji bi trebali biti svi zabijeni negdje do kraja svibnja ove godine.

Ide sve zadovoljavajućom dinamikom?

Dinamika izvođenja tih radova i ono što smo vidjeli na samom gradilištu je zaista impresivno i, naravno, premijer i mi smo zadovoljni. 

Što je s dinamikom pristupnih cesta, jesu li natječaji za sve raspisani?

Jesu. Projekt ima četiri faze. Prva faza je most. Druga faza je dio pristupnih cesta, a treća i četvrta faza su ceste po Pelješcu. Naravno, i obilaznica Stona.

Natječaji su raspisani, Hrvatske ceste će sljedeći tjedan, a najviše za deset dana donijeti odluku o odabiru za drugu fazu gradnje Pelješkoga mosta.

Za treću i četvrtu fazu je natječaj raspisan, točnije 14. veljače se predaju ponude u Hrvatske ceste. Sve faze Pelješkog mosta su žive i u tijeku i one idu svojim tempom.

Može li se dogoditi scenarij da most bude gotov, a da pristupne ceste ne budu gotove? Ne bi bilo čudno za Hrvatsku.

Ne treba o tome uopće razgoavari ni razmišljati na takav način. Ponavljam, sve su faze u tijeku, sve smo planirali završiti u roku od tri i pol godine.

Činjenica je da je kineski izvođač, kad je predavao ponudu, rekao da će napraviti most za tri godine, ali to je sve u granicama i rokovima koje smo predvidjeli.

Ako budu prije gotovi, možete li vi s cestama stisnuti i ispoštovati te rokove?

Ponavljam, svi postupci su u tijeku. Ukoliko i bude žalbenih postupaka, na koje mi ne možemo utjecati, postoje zakonska ograničenja pa se takve žalbe rješavaju u rekordnom roku, u roku od 30 dana. Dakle, sve je to ukalkulirano i ne treba stvarati paniku oko toga.

Kako mislite riješiti 'usko grlo' kod Stona?

Zbog konfiguracije terena i činjenice da je Ston zaštićeni spomenik kulture i naše bogatstvo pod zaštitom UNESCO-a, gradi se nova prometnica u duljini od osam kilometara.

To je četvrta faza projekta cestovne povezanosti koja uključuje novu prometnicu od osam kilometara, dva tunela, jedan vijadukt i jedan most, čime se, zapravo, spoj vraća nazad na državnu cestu D8.

Autocesta je stala kod Ploča, što dalje?

Idemo najprije izgraditi Pelješki most i završiti ovaj projekt. Što se tiče nastavka autoceste, sigurno da je ona jedan od prioriteta, no u ovom trenutku ne možemo još uvijek, zbog činjenice da je ukupan dug Hrvatskih autocesta odnosno čitavog cestarskog sektora 5,5 milijardi kuna, planirati i reći da ćemo završiti, zatvoriti financijsku konstrukciju vrlo brzo.

U petak je na sjednici Vlade brza cesta od Dubrovnika do zračne luke. Vidjeli smo, opet su neki radovi i to stvara ogromne probleme Dubrovčanima. Što je s tim?

Činjenica je da ta cesta nema alternative. Postojeća prometnica, bilo što da se na njoj dogodi, nema alternative.

U petak donosimo tri konkretne odluke, vezane za taj projekt: prvo - da će postati strateški, drugo - da uređujemo točku spajanja, zajedno s crnogorskom stranom i treće - da zadužujemo Hrvatske ceste (studije se već rade) da bi čitavu potrebnu dokumentaciju kako bi mogli taj projekt pripremiti za novo, operativno razdoblje.

Što je s privatizacijom Croatia Airlinesa?

Postupak ide. Na sljedećoj sjednici Vlade, ili onoj iza toga, bit će donesena odluka o Povjerenstvu koje će pratiti čitav postupak pronalaska strateškog partnera.

Uprava je, s druge strane, krenula u postupak odabira financijskog savjetnika. Znači - sve pripremne radnje, odnosno konkretne radnje se rade.

Vidjet ćemo nakon svih tih odluka tko je zainteresiran. Ima ih zainteresiranih koji se javljaju, no o konkretnim imenima ne bih još govorio.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene