Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na snagu stupa 1. siječnja

Uskoro promjena u raspolaganju državnom imovinom, Bačić: "Nekretninama će raspolagati županije i gradovi"

Ministar Branko Bačić
Ministar Branko Bačić Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX
Potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić u ponedjeljak je u Gospiću prestavio ciljeve novog Zakona o raspolaganju imovinom u vlasništvu Republike Hrvatske, a u Ličkom Osiku obišao zgrade koje se obnavljaju.

"Zakon, kojime se želi postići funkcionalna i financijska decentralizacija raspolaganja i upravljanja nekretninama, na snagu bi trebao stupiti 1. siječnja i trebao bi omogućiti ubrzavanje investiranja, jer će u narednoj godini državnim nekretninama raspolagati županije, gradovi, sjedišta županija i ostali veliki gradovi", rekao je Bačić.

Umjesto da se na jednom mjestu, tj. u Ministarstvu, rješava godišnje deset tisuća zahtjeva, nakon usvajanja novog zakona taj će posao raditi 46 institucija u županijama i u većim gradovima, najavio je Bačić. To će ubrzati rješavanje postupaka i pojednostaviti procedure te omogućiti decentralizirano financiranje, pri čemu će se 20 posto troška po nekretnini preusmjeriti lokalnim jedinicama.

Bačić se na sastanku u Gospiću upoznao s imovinsko-pravnim problemima investitora na terenu koje je potrebno riješiti da bi se ubrzali postupci vezani uz komunalne, gospodarske i prometne projekte u Ličko senjskoj županiji.

Ministar je obišao i Lički Osik gdje traje cjelovita te energetska obnova 10 zgrada u vrijednosti od 2,9 milijuna eura.

Cjelovita i energetska obnova 387 stambenih zgrada

Kazao je kako se obnova, koja se financira iz fondova EU i državnog proračuna, radi po pravilima struke pa se ne bi smjelo dogoditi da "nakon vrlo kratkog vremena padaju fasade i slično”.

Nazvavši plan hvalevrijednim Bačić je najavio da će se do kraja 2025. godine obnoviti 387 zgrada koje su bile u javnim, državnom ili društvenom vlasništvu, a sada su u mješovitom vlasništvu, države i bivših korisnika stanova.

Obnavljaju se po programu stambenog zbrinjavanja sukladno Programu suzbijanja energetskog siromaštva na područjima posebne državne skrbi, u Kninu, Drnišu, Bekovcu, Obrovcu, Slunju, Udbini, Lapcu, Korenici, Staroj Gradiški, Iloku i na drugim ratom devastiranim područjima.

Pročitajte i ovo Uklanja se kontejnersko naselje, ilustracija - 4 posljedice razornog potresa Uklanjaju se simboli spore obnove, građani izgubili povjerenje: "Mene cijeli tjedan stišće, teško je gledati i plakati"

"U Hrvatskoj je Programom suzbijanja energetskog siromaštva predviđena cjelovita i energetska obnova ukupno 387 stambenih zgrada u vrijednosti od 47 milijuna eura, što će se financirati europskim sredstvima po Nacionalnom planu oporavka i otpornosti, te iz državnog proračuna", rekao je Bačić.

Pojasnio je da će nakon obnove stanovanje biti jeftinije, odnosno trebalo bi se izbjeći energetsko siromaštvo, u kojem kućanstva na energiju troše više od deset posto svih svojih primanja.

Na području Ličko-senjske županije Programom je ukupno obuhvaćeno 56 stambenih zgrada, u Ličkom Osiku 32, u Korenici 13, Udbino šest, Donjem Lapcu četiri i u Otočcu jedna.

Pročitajte i ovo Arheološko nalazište u crkvi u Karlovcu - 5 Arheolozi na terenu Tijekom obnove crkve pronađeno pravo povijesno blago: "Izlistavamo slojeve prošlosti Karlovca"

Ministar je u pratnji župana Ernesta Petryja obišao i gradilišta poticane stanogradnje (POS) u Perušiću u naselju Kunjača, za što je država darovala građevinsko zemljište.

Država je predvidjela i darovanje građevinskog materijala za izgradnju obiteljske kuće sukladno Zakonu o stambenom zbrinjavanju na potpomognutim područjima. Od postojećih 46 formiranih građevinskih čestica, 14 je slobodno za dodjelu novim korisnicima stambenog zbrinjavanja.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene