Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Napeto na sjednici

Burna rasprava o radu Hrvoj-Šipek: "Koga vi pravite budalom? Ovo je perjanica vašeg omalovažavanja"

Aktualno Galerija Zlata Hrvoj-Šipek, glavna državna odvjetnica, na sjednici saborskog Odbora za pravosuđe - 1 Zlata Hrvoj-Šipek, glavna državna odvjetnica, na sjednici saborskog Odbora za pravosuđe - 1 Foto: Vanesa Pandzic / CROPIX Zlata Hrvoj-Šipek, glavna državna odvjetnica, na sjednici saborskog Odbora za pravosuđe - 2 Zlata Hrvoj-Šipek, glavna državna odvjetnica, na sjednici saborskog Odbora za pravosuđe - 2 Foto: Vanesa Pandzic / CROPIX Zlata Hrvoj-Šipek, glavna državna odvjetnica, na sjednici saborskog Odbora za pravosuđe - 3 Zlata Hrvoj-Šipek, glavna državna odvjetnica, na sjednici saborskog Odbora za pravosuđe - 3 Foto: Vanesa Pandzic / CROPIX Zlata Hrvoj-Šipek, glavna državna odvjetnica, na sjednici saborskog Odbora za pravosuđe - 4 Zlata Hrvoj-Šipek, glavna državna odvjetnica, na sjednici saborskog Odbora za pravosuđe - 4 Foto: Vanesa Pandzic / CROPIX +0 Zlata Hrvoj-Šipek, glavna državna odvjetnica, na sjednici saborskog Odbora za pravosuđe - 5 Galerija 1/5 >>
Glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj-Šipek sudjeluje na sjednici saborskog Odbora za pravosuđe koji raspravlja o radu USKOK-a i DORH-a u kontekstu aktualnih događaja.

Oporba je zatražila sazivanje tematske sjednice Odbora za pravosuđe, na kojoj će sudjelovati i glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj-Šipek, jer smatra da pravi razlog odlaska bivše ravnateljice USKOK-a Vanje Marušić s te pozicije nije prometna nesreća njezina vozača koja se dogodila prije godinu dana, nego da se iza toga krije politički pritisak iz Banskih dvora.

Održavanje sjednice podržao je i vladajući HDZ. Dužnosnice se nisu obavezne odazvati pozivu Odbora, a Marušić je u ponedjeljak Odbor obavijestila da neće doći.

Tijek događaja možete pratiti u nastavku:

12:38 Nikola Grmoja na kraju sjednice Odbora za pravosuđe usvojio je zaključak na temelju kojeg će se preložiti ostavka Zlate Hrvoj-Šipek.

Osim toga, Sandra Benčić predložila je da se donese zaključak da je svjedočenje glavne državne odvjetnice pokazalo da ona i Vanja Marušić imaju dijametralno suprotna objašnjenja o ostavci bivše ravnateljice USKOK-a. Također je rekla da Hrvoj-Šipek više ne može ostati na svome mjestu te je pozvala na njezinu ostavku.

Nijedan od prijedloga oporbenih saborskih zastupnika nije dobio dovoljan broj glasova.

Završne riječi Hrvoj-Šipek

12:26 Glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj-Šipek tijekom završnih riječi rekla je da je činjenica da je Vanja Marušić već kažnjena smjenom s mjesta ravnateljice USKOK-a i da nije potrebno pokretati dodatan stegovni postupak.

"Što se tiče Zakona o USKOK-u, ja od početka stupanja na dužnost smatram da ga treba mijenjati. On propisuje strukturu USKOK-a koja ne odgovara sadašnjem stanju", rekla je.

"Ono što potpuno demantira tvrdnje da svoje odluke donosim pod pritiskom je imenovanje Željke Mostečak na čelo USKOK-a. To je osoba koju vi dobro znate i koja je bila glavna tužiteljica u aferi Fimi media", ustvrdila je te zaključila: "Mi svoj posao radimo i radit ćemo bez obzira na pokušaje vanjskih utjecaja."

12:05 Mirela Ahmetović osvrnula se na tvrdnju Hrvoj-Šipek da je ostavku Vanje Marušić tražila iz "moralnih razloga" nakon što je stvorila uvjete za stvaranje stegovnog postupka protiv sebe, ali da glavna državna odvjetnica taj postupak protiv nje neće pokrenuti.

"Koga vi pravite budalom? Ja sam zgrožena vašim nastupom, ali ovo zadnje je perjanica vašeg omalovažavanja svih nas ovdje i građana Republike Hrvatske", rekla je Ahmetović.

11:58 Vesna Nađ glavnu je državnu odvjetnicu pitala zašto je anonimna dojava stigla godinu dana nakon što se prometna nesreća vozača Vanje Marušić dogodila.

"S ravnateljicom USKOK-a godinu dana niste razgovarali o bitnim stvarima. Mislim da je i Marušić odmah trebala reći što se dogodilo. Ta anonimka mi je jednostavno čudna", ustvrdila je zastupnica Socijaldemokrata.

"Naravno da neprestano komuniciramo. Međutim, naravno da uređenje državnoodvjetničke uprave nije primarna tema, već se radi o predmetima koji su trenutačno u obradi i o kojima se prikupljaju podaci", odgovorila je Hrvoj-Šipek.

"Rumunjska nas mora učiti pameti"

11:31 Profesorica zagrebačkog Pravnog fakulteta Zlata Đurđević ustvrdila je da Marušić nije trebala biti smijenjena zbog prometne nesreće svog vozača jer ona nije imala dužnost o tome obavijestiti ministra pravosuđa.

Također je rekla da nema smisla razgovarati o anonimnoj dojavi koja je na adresu DORH-a stigla o nesreći jer se radilo o informacijama koje su bile javno dostupne i koje su se znale u Ministarstvu pravosuđa.

11:27 Krunoslav Katičić rekao je da državna odvjetnica postupa u skladu sa zakonom te da se na sjednici preispituju osobni razlozi.

"Bilo je toga i prije, pa se nije toliko preispitivalo. Nameće se ideja da se procesuiraju samo predmeti koje je uzeo EPPO. Što bi bilo da ste sve ove činjenice iznijeli u javnost, a ništa niste poduzeli?" upitao je.

Zatim mu je odgovorila Karolina Vidović Krišto.

"Svojom nazočnošću nas vrijeđate. Vaša vlast od Ive Sanadera je sramota Hrvatske. Kradete nas, nećete taj film više gledati", rekla je Vidović Krišto.

"Kultura i obrazovanje ne dopuštaju mi da se spuštam na vaš nivo", odgovorio joj je Katičić.

11:22 Krešo Beljak rekao je da zbog Hrvoj-Šipek "Rumunjska Hrvatsku mora učiti pameti".

"Znate li što je Hrvatska bila za Rumunjsku? Mars, Amerika, a sada nam oni pokazuju kako se vode pravosudni postupci", dodao je.

Zašto postoje dva objašnjenja ostavke?

11:13 Sandra Benčić ustvrdila je da Hrvoj-Šipek još uvijek nije objasnila kako je moguće da još uvijek postoje dva objašnjenja o razlozima ostavke Marušić te ju je ponovo pitala o anonimnoj dojavi o prometnoj nesreći.

"Ne vidim u čemu je zapravo problem. Mi dobivamo jako puno anonimnih prijava i čitamo ih. Ne bacamo ih u koš. Ima ih puno koji dolaze od ljudi koji su frustrirani, ali ima i onih koji iznose stvari koje treba provjeriti", odgovorila je glavna državna odvjetnica.

10:54 Nakon uvodnog izlaganja Hrvoj-Šipek i reakcija na njega uslijedile su pojedinačne rasprave.

Sandra Benčić je Hrvoj-Šipek pitala kako je anonimna prijava o prometnoj nesreći vozača Vanje Marušić došla na adresu DORH-a.

"Kako je moguće da glavna državna odvjetnica na temelju anonimne prijave ravnateljicu USKOK-a zove na razgovor i traži ostavku?" dodala je saborska zastupnica.

"Anonimna prijava Državnom odvjetništvu dostavljena je poštom. Nakon zaprimanja kolegicu sam pitala je li se prometna nesreća dogodila. Nakon toga je proveden kompletan postupak i utvrđeno je da je došlo do određenih propusta", odgovorila je Hrvoj-Šipek.

Zlata Đurđević o radu DORH-a

10:52 Mirela Ahmetović glavnu je državnu odvjetnicu pitala samo: "Vrši li Andrej Plenković pritisak na vas?", a ona je odgovorila jednom riječju: "Ne."

10:46 Hrvoje Zekanović rekao je da je Peđa Grbin od države "maznuo" 7000 eura koje nikada nije vratio te je Hrvoj-Šipek pitao radi li se na istrazi tog predmeta budući da ga je on prijavio DORH-u.

Grmoja je predsjednika Odbora Mišela Jakšića zamolio da se sjednica vrati na temu i da se Odbor na bavi provokacijama, ali je državna odvjetnica na pitanje odgovorila.

"Državno odvjetništvo nije tijelo otkrivanja, nego tijelo progona. Za otkrivanje kaznenih djela potrebna je, u prvom redu, policija i druga tijela", rekla je Hrvoj-Šipek.

10:33 Profesorica zagrebačkog Pravnog fakulteta Zlata Đurđević je Hrvoj-Šipek postavila niz pitanja o radu DORH-a.

"Mislim da pitanja daleko premašuju temu i vrijeme ove sjednice, ali ja ću na njih odgovoriti", rekla je glavna državna pa dodala: "Je li Marušić trebala o prometnoj nesreći trebala izvijestiti ministra pravosuđu? Trebala je jer se radi o zaposleniku Ministarstva pravosuđa."

"Što se tiče Dražena Jelinića, pitanje udruživanja je Ustavom zajamčeno. Međutim, postavlja se pitanje je li važnije pravo na udruživanje ili javni interes prema kojem će se znati tko je član čega. Ako je netko član udruženja čiji se članovi ne znaju, u tom je slučaju u pitanje dovedeno pravo građana da se o njima pošteno i nepristrano odlučuje", rekla je Hrvoj-Šipek.

Zastupnici o uvodnom izlaganju

10:26 Krešo Beljak ustvrdio je da je Hrvoj-Šipek "produžena ruka HDZ-a i Andreja Plenkovića" i da njezine tvrdnje o razlozima ostavke Marušić vrijeđa inteligenciju "ispodprosječnog građana Hrvatske".

"Direktno štitite kriminal za koji zna cijela država. To se više ne može skrivati. Rekli ste da kolega Grmoja govori laži i poluistine. Što je to točno laž i poluistina? Njih govorite vi", rekao je.

10:20 Sandra Benčić je Hrvoj-Šipek upitala zašto ona tvrdi da je Marušić podnijela ostavku zbog prometne nesreće svog vozača, a bivša ravnateljica USKOK-a je u pismu Odboru za pravosuđe napisala da je do ostavke došla zbog osobnih razloga.

"Vanja Marušić prihvatila je svoju moralnu odgovornost zbog propusta koji se dogodio vezanu za prometnu nesreću. Vjerojatno su postojali i neki osobni razlozi, ali ja u to ne želim ići", odgovorila je državna odvjetnica.

Benčić je zatim rekla da je "sramotno" što Hrvoj-Šipek i Marušić govore dvije dijametralno suprotne tvrdnje o razlozima o ostavci "jedne od najvažnijih osoba hrvatskog pravosuđa".

"Ovo sve skupa izgleda neozbiljno. Nismo mi ovdje dječji vrtić", rekla je Benčić te dodala: "Koji je čelnik državnog tijela ikada podnio ostavku zato što je njegov vozač počinio prometnu nesreću blažeg tipa?"

Pročitajte i ovo Ostavka šefice USKOK-a - 3 Nešto ne štima Detalji ostavke šefice USKOK-a: Otkriveno zašto Marušić nije obavijestila DORH o slučaju službenog vozača

10:12 Nakon uvodnog izlaganja Hrvoj-Šipek za repliku se javio Nikola Grmoja.

"Očito je da je kaos u Državnom odvjetništvu, a ja bih rekao da je nešto puno opasnije", rekao je te dodao: "Zašto niste podnijeli ostavku kada je ustanovljeno da ste lagali u Saboru kada ste rekli da niste bili upoznati s predmetom Žalac?"

Hrvoj-Šipek zatim mu je odgovorila da on neprekidno ponavlja "neistine" o aferi Žalac.

"Nebitno je kada je Državno odvjetništvo i kada sam ja obaviještena o aferi. Činjenica je da je USKOK zatvorio rad na tom predmetu. Ni ja ni DORH ne možemo utjecati na odluku koja je već donesena", ustvrdila je.

Grmoja joj je zatim rekao da je "zbog sitnice" tražila ostavku Marušić, a da je ona još uvijek na poziciji glavne državne odvjetnice usprkos aferi Žalac.

"Vi niste došli ovdje jer vas je zvao Hrvatski sabor. Vi ste došli ovdje da biste sanirali nastalu štetu i uz zeleno svjetlo s Banskih dvora", ustvrdio je.

10:07 Karolina Vidović Krišto rekla je da činjenica da Vanja Marušić nije došla na sjednicu Odbora "skandal" te je pozvala predsjednika Obora Mišela Jakšića da prekine sjednicu i pozove Hrvoj-Šipek na podnošenje ostavke.

Pročitajte i ovo Željka Mostečak nakon iznenadne ostavke Ovo je nova šefica USKOK-a? Srušila je Sanadera, ali tužba za korumpiranost Kalmete joj je propala

10:04 Predsjednik Odbora za pravosuđe Mišel Jakšić pozdravio je prisutne i otvorio sjednicu te je dnevni red jednoglasno usvojen.

Jakšić je zatim pročitao pismo bivše ravnateljice USKOK-a Vanje Marušić u kojem je objasnila zašto nije došla na sjednicu.

"Dužnost ravnateljice USKOK-a prestala sam obavljati iz osobnih razloga i smatram da nema razloga za njihovo daljnje obrazlaganje", napisala je u pismu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene