Svečanim mimohodom te odavanjem počasti poginulima u Zadru, u subotu je obilježena 29. obljetnica vojno-redarstvene operacije Maslenica, jedne od prvih velikih oslobodilačkih operacija Hrvatske vojske i policije.

Galerija Sa Masleničkog mosta spustili zastavu - 1 Sa Masleničkog mosta spustili zastavu - 2 Sa Masleničkog mosta spustili zastavu - 3 +4 Sa Masleničkog mosta spustili zastavu - 4

"Za 29. obljetnicu akcije Maslenica općina Jasenice u znak sjećanja pozvala je lokalne sudionike akcije, kojima su se pridružili domaći stanovnici i članovi moto kluba D8. Oni su s Masleničkog mosta simbolično spustili zastavu veličine 100 metara kvadratnih", izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Jurišić.

Nakon polaganja vijenaca na Gradskom groblju Zadar, vijenci su položeni i na spomen-obilježje 3. bojne 4. gardijske brigade "Imotski sokolovi", a 28 ruža u znak sjećanja na sve poginule potom i kod spomenika hrvatskim braniteljima – Kocka.

Odajući poštovanje svima koji su sudjelovali u operaciji, posebice onima koji su dali svoje živote i svoje zdravlje za Domovinu, izaslanik ministra obrane, državni tajnik Zdravko Jakop, osvrnuo se na važnost operacije Maslenica, koja je bila prekretnica u Domovinskom ratu.

Ivana Pezo Moskaljov Hrvatski vojnici broje posljednje dane u misiji u Poljskoj, no u tijeku su pripreme za još jednu: "Prošli su ocjenjivanje, čeka se službena odluka"

"Osjećaji su pomiješani - s jedne strane sretni smo što je operacija bila uspješna, što je njome spojen sjever i jug Hrvatske i što je oslobođeno zadarsko zaleđe, a s druge strane sjećamo se s poštovanjem i zahvalnošću prijatelja i suboraca koji su dali svoje živote", rekao je Jakop.

Oni su Hrvatska, njima je dugujemo

Istaknuo je da je vojna operacija "Maslenica" vrlo značajna ne samo zato što je oslobođen dio prostora, nego je tom operacijom dokazano, a i svim drugim operacijama koje su slijedile, da smo sazreli, obučili se, naoružali se i stvorili preduvjete kako bi kao Hrvatska vojska donijeli mir našem narodu i Domovini.

Uz prigodni glazbeni program Klape Sveti Juraj Hrvatske ratne mornarice i klape Ministarstva unutarnjih poslova Sveti Mihovil, pročitana je povjesnica VRO Maslenica te ulomak iz knjige "Oni su Hrvatska, njima je dugujemo", Ivice Matešića Jeremije, zadarskog branitelja i dragovoljca Domovinskog rata.

Satnik Dario Bilješković - 1 Uskoro se vraćaju kući: Zapovjednik otkrio što je naučio od Amerikanaca i čemu se najviše veseli

S istog je mjesta krenuo i mimohod postrojbi sudionica operacije s ratnim zastavama u pratnji predstavnika udruga proizašlih iz Domovinskog rata i Orkestra OSRH duž Obale kneza Branimira te užim centrom grada do crkve Sv. Šime gdje je služena sveta misa za Domovinu.

Nakon mise vijenci su položeni i na spomen-obilježju 3. gardijske brigade Kune u Kašiću te na spomen-obilježju 4. gardijske brigade Pauci u Islamu Latinskom, kao i kod spomen-križa za sve poginule hrvatske branitelje u VRO Maslenica na Masleničkom mostu.

Mario Banožić Banožić s Amerikancima razgovarao o ''ubojicama tenkova'' koje zagovara Milanović

U sklopu obilježavanja obljetnice održano je i niz sportskih i kulturnih događanja; hodnja predstavnika udruga proizašlih iz Domovinskog rata "Koracima nade u istinu", turnir u sjedećoj odbojci, moto defile od Zadra do Masleničkog mosta, memorijalni maraton "Da se ne zaboravi", izložba vojnih odora i znakovlja.

Obilježavanju su nazočili izaslanik predsjednika RH i vrhovnog zapovjednika OSRH general pukovnik Mladen Fuzul, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Rade Šimičević, izaslanik predsjednika Vlade RH potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, izaslanik ministra obrane i državni tajnik MORH-a Zdravko Jakop, predstavnici udruga iz Domovinskog rata i ratnih postrojbi sudionica operacije, predstavnici županije i drugi.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju