Mario Banožić
Mario Banožić Foto: DNEVNIK.hr

Hrvatski ministar obrane Mario Banožić razgovarao je u srijedu o mogućnosti opremanja Hrvatske vojske američkim borbenim vozilima Bradley s predstavnicima Sjedinjenih Država, priopćio je MORH.


"Ministar obrane Mario Banožić danas je sudjelovao na online sastanku s predstavnicima Sjedinjenih Američkih Država predvođenim zamjenicom pomoćnika državnog tajnika SAD-a za obranu Laurom Cooper", priopćeno je.

Vezani članci Ivica Todorić ''Plenkovićeva slamka spasa'': Todorić otkrio što bi mogao biti razlog Marićeva odlaska iz Vlade Promocija na Vojnom učilištu Klime na otvorenom za visoke goste: Odluku su donijeli na vojnom učilištu, zna se i cijena

"S američkim predstavnicima razgovaralo se i o tehničkim pitanjima ponude Vlade SAD-a o mogućnosti opremanja borbenim vozilima pješaštva Bradley M2A2 ODS", dodaje se.

S hrvatske su strane sastanku prisustvovali i predstavnici ureda predsjednika vlade, Glavnog stožera Oružanih snaga, ministarstva obrane, ministarstva vanjskih i europskih poslova te zapovjednici grana Hrvatske vojske.

„Vlada će nastaviti podupirati modernizaciju i razvoj sposobnosti Hrvatske vojske. Važno je da sve grane Oružanih snaga Republike Hrvatske svoje sposobnosti prilagode postojećim sigurnosnim izazovima. Vlada će podržati svako takvo nastojanje. U tom kontekstu važno nam je nastaviti razvijati izvrsne bilateralne odnose s našim saveznicima i partnerima“, rekao je Banožić.

U priopćenju MORH-a navodi se da vlada želi "dugoročno dobru i održivu investiciju", pri čemu je "važno procijeniti iznos potrebnih daljnjih ulaganja za modernizaciju, kojima bi se osigurala dugoročna održivost ovih vozila u sljedećih 20 do 30 godina".

Banožić je rekao ranije u srijedu vezano uz nabavu američkih oklopnih vozila Bradley, da ne može odgovoriti hoće li Hrvatska nabaviti borbena vozila Bradley ili od njih odustati dok ne dobije odgovore na sva pitanja.

U izjavi novinarima uoči sjednice Banožić je naglasio da SAD-u nije cilj prodati Hrvatskoj nešto što joj ne treba, nego da ima snažnog saveznika. Izrazio je uvjerenost da će se i dalje razgovarati o Bradleyju, a možda i o nekom drugom oklopnom vozilu.

Banožić je podsjetio da se početno od 2017. razgovaralo o moderniziranoj verziji oklopnog vozila M2A3, koju i danas koristi američka vojska.

No, iz SAD-a su u jednom trenutku rekli kako nisu u mogućnosti isporučiti tu verziju, nego stariju, M2A2 ODS. Ta se vozila nalaze na skladištu i postavilo se pitanje njihove modernizacije na razinu oklopnog vozila M2A3

Predsjednik Republike Zoran Milanović rekao je u srijedu da ponuda Vlade SAD-a za opremanje HV-a borbenim vozilima pješaštva Bradley ima za Hrvatsku i strateški politički značaj, ustvrdivši da je Vlada mogla i morala odluku donijeti ranije, ne čekati do zadnjeg časa.

(Ta odluka da je donesena ranije) "omogućila bi nastavak vrlo uspješne obrambene suradnju sa zemljom koja ima jednu od najjačih oružanih snaga i najveću vojnu industriju u svijetu", rekao je Milanović u srijedu na konferenciji za novinare na temu modernizacije i opremanja Hrvatske kopnene vojske.

Milanović održao presicu o nabavci američkih ubojica tenkova Milanović žestoko napao Banožića zbog ubojica tenkova: ''Ministar laže. Laž, laž i laž. Pola Vlade je pod korupcijskim teretom''
Mario Banožić Banožić odgovorio na prozivke oko projekta Bradley: ''Neka oni koji pričaju o otezanju kažu kakav interes imaju da nas požuruju''

Milanović je kazao kako ne može shvatiti tko pruža otpor da se hrvatska obrambena moć umanjuje, odnosno da se ne pruži pomoć.

"Ovo je pružanje pomoći, Hrvatskoj vojsci se nudi pomoć", rekao je, dodavši kako je ukupni trošak modernizacije 150 milijuna dolara plus PDV.

"Ministar (Banožić) laže cijelo vrijeme", kazao je.

"Radi se o tako malom iznosu za tako važnu stvar da je ovo zapravo zona sumraka", poručio je.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju