Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slučaj zgrozio javnost

Pupovac o žigosanju u zadarskoj školi: "To je diskriminacija, žalosno je da škola u tome ne vidi problem"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Milorad Pupovac na konferenciji za medije komentirao je slučaj žigosanja mlade djevojke i mladića u srednjoj školi u Zadru.

"Smatrao sam neophodnim oglasiti se povodom nemilih događaja u zadarskoj srednjoj školi u kojoj je dvoje učenika žigosano tako da bi im se na dijelovima tijela upisalo slovo 'U', a jednoj učenici je pritom rečeno da sada može biti ustaša", kazao je Pupovac.

Pročitajte i ovo Sudar automobila Ugašen još jedan život Prometna nesreća u okolici Zadra: Poginula je jedna osoba, očevid u tijeku Problem proračuna u Zadru - 1 tehnički proračun Sve je stalo zbog svađe: Gradonačelnik i Gradsko vijeće prebacuju loptice, a radnici strahuju za plaće

Smatra kako su tim činom prekršene ustavne odredbe o ravnopravnosti i ostvarivanju nacionalne pripadnosti.

"Prekršen je zakon o suzbijanju diskriminacije, a jasno da je da u školskim ustanovama ne postoji svijest o kojem vrsti problema se radi i koje radnje je neophodno poduzeti da se takve stvari ne bi događale. Najžalosnije je da škola u tome ne vidi problem. Očekujemo od školskih vlasti i ministarstva da poduzmu sve potrebne radnje", kazao je. 

Na upit novinara što može policija učiniti, odgovorio je:

"Ne zatvarati oči, ne minimizirati probleme i tretirati ih u skladu sa zakonom, a odredbe zakonom su vrlo jasne, u ovom slučaju je riječ o, po mom mišljenju, o ozljeđivanju tijela s namjerom da se nekoga obilježi znamenjem jednog režima koji je bio zločinački. Nije na meni da govorim što je policiji da čini, pogotovo ako je se slučaj ponavlja, a roditelji kažu da su se obraćali školi, ali nisu naišli na razumijevanje", odgovorio je.

Podsjetimo,  zadarska policija jučer je objavila detalje incidenta tijekom kojeg je jedan učenik prvoga razreda srednje škole užarenim predmetom u obliku slova "U" opekao i doslovno žigosao jednu školsku kolegicu i jednoga kolegu.

Učeniku prijeti opomena pred isključenje iz škole, a protiv njega je jutros podignuta kaznena prijava zbog nanošenja tjelesne ozljede

 

 

 

 

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene