Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Narušavanje autonomije'

Pupovac o financiranju ZVO-a i SNV-a: Vladajući poništili zaključak Sabora iz 2010.

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) Milorad Pupovac u ponedjeljak je u Vukovaru ocijenio kako je već šest mjeseci na snazi pokušaj razbijanja SDSS-a kao i srpskih organizacija u Hrvatskoj, a da Zajedničko vijeće općina i SNV prvi put u proračunu nemaju posebne stavke čime su ova Vlada i saborska većina poništili zaključak Sabora iz 2010. godine.

Na konferenciji za novinare "Odnos Vlade prema manjinskim institucijama Srba" predsjednik Zajedničkog vijeća općina (ZVO) Dragan Crnogorac rekao je da u državnom proračunu za 2016., prvi put nema posebne stavke za financiranje ZVO-a i SNV-a čime je dovedeno u pitanje djelovanje i rad tih organizacija.

Pročitajte i ovo Branka Bakšić Mitić, Koalicija Rijeke pravde Dogradonačelnica Gline Sukob među srpskim predstavnicima: SDSS prijeti Srbima koji neće glasati za njih? ''Imaju mogućnost to ispraviti'' Milorad Pupovac Razgovori Veliki Pupovčev manevar? SDSS ima novi plan za izbore, uskoro pada odluka

Milorad Pupovac je pojasnio da su "ZVO i SNV temeljem Erdutskog sporazuma i Pisma namjere Vlade RH kao i zaključka Hrvatskog sabora iz 2010. godine u državnom proračunu su imale stavku financijskih sredstva koja su im doznačivana, a prvi puta u novom proračunu te stavke nema". Kako je rekao, ova Vlada i saborska većina time su poništili zaključak Sabora iz 2010. godine.

"Pokušaj da se ta sredstva uvjetuju političkim odnosom je narušavanje autonomije i ZVO-a i SNV-a", rekao je Pupovac.

Na pitanje novinara, misli li da bi podrška SDSS-a Vladi mogla riješiti problem financijske "blokade" ZVO i SNV, Pupovac je rekao kako podrška ili nepodrška SDSS-a Vladi ne bi smjela biti uvjet ispunjavanja obveza Vlade prema manjinskih institucijama Srba u Hrvatskoj.

"Da su s nama razgovarali umjesto što su kupovali zastupnike, odnosi bi možda bili drugačiji. Mi jesmo za suradnju s Vladom ali kada su u pitanju međusobni politički odnosi oni moraju biti predmet ozbiljnih političkih razgovora", rekao je. Napomenuo je kako je SDSS spreman dati svoj doprinos unaprjeđenju političkih odnosa s Vladom što međutim ne znači da je i za sudjelovanje u Vladi.

Po njegovim riječima, prvi puta u Hrvatskoj je na vlasti Vlada u kojoj manjinska politika nije zastupljena kao važan segment politike Vlade kao i Vlada u kojoj prvi puta nema predstavnika Srba, niti drugih manjina dok istodobno netolerancija kako opća tako i prema manjinama ne prestaje rasti. Također je rekao kako će ZVO i SNV pokušati još jednom razgovarati s Vladom, a ako i tada ne bude pomaka obratit će se institucijama koje jamče provedbu međunarodnih ugovora kojima su zajamčena prava Srba u Hrvatskoj, a u slučaju Erdutskog sporazuma to je UN.

Najavio je i kako će se za nekoliko dana u Rijeci okupiti saborski zastupnici manjina u Hrvatskom saboru kako bi raspravili o "novim okolnostima".

Predsjednik ZVO-a Dragan Crnogorac je ocijenio kako uskraćivanje financijskih sredstava predstavlja udar na autonomiju ZVO-a i SNV-a. "Također izražavam zabinutost zbog ugrožavanja kulturne autonomije Srba. Pozivam Vladu da u skladu s međunarodnim ugovorima i preuzetim obvezama osigura sredstva za rad naših institucija", poručio je Crnogorac.

Nakon konferencije za novinare održana je svečana skupština u povodu 19. obljetnice osnutka ZVO-a. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene