Obavijesti Video Pretražite Navigacija
MILIJARDA USTAJE

Kreće kampanja protiv zlostavljanja žena: "Dok čitate ovaj tekst, još će jedna žena pretrpjeti nasilje"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Aktivistice za ženska prava najavljuju globalnu kampanju "One Billion Rising/Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama", usmjerenu na podizanje svijesti o raširenosti nasilja nad ženama i djevojčicama te njegovom sprječavanju.

Priopćenjem su u petak napomenule da se Zagreb i Hrvatska deseti put uključuju u ovu svjetsku kampanju.

Pritom su upozorile kako - dok svakodnevno živimo, posljedice djelovanja patrijarhata, kapitalizma i nacionalizma, rasizma, prijetnji ratovima, eksploataciji prirodnih resursa - svjedočimo porastu nasilja i borbi za moć koja se vodi nad ženskim tijelima i tijelom Zemlje.

Pročitajte i ovo Psihologinja Lorena Zec - 3 PSIHOLOGINJE ZA DNEVNIK.hr Zločin i kazna: Je li Hrvatska zemlja koja voli nasilje i mrzi žene i jesu li svjedoci zločina u Rijeci nasilnici ili žrtve?

"Hrvatska nije iznimka. Još je jedno ubojstvo žene na trenutak uznemirilo javnost, ali se ono neće imenovati genocidom. A u trenutku dok čitate ovaj tekst, još će jedna žena pretrpjeti nasilje", upozoravaju organizatorice ove kampanje.

Stoga je ovogodišnji "One Billion Rising Bodies/Milijarda ustaje" posvećen borbi protiv nasilja koje uništava žene i naš planet, u sklopu kojega će žene iz svih dijelova svijeta, kao i muškarci koji su s njima u zajedničkoj borbi protiv nasilja, još jednom upozoriti zašto nasilje mora prestati.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna KOMENTAR MAGDALENE RENDULIĆ Zapitajte se je li to zadnji put da je vidite! Ja bih žalila da sam okrenula glavu

U razdoblju od 14. veljače do 8. ožujka i Dana žena, pa do 22. travnja i Dana planeta Zemlje pokazat će, navode, otpor, solidarnost, povezanost s prirodom, "naša tijela u protestu, bijesu, ali i plesu i drugarstvu i ljubavi".

Akcijama u sklopu kampanje počinju u subotu u Zagrebu te brojnim hrvatskim gradovima (Križevci, Varaždin, Rijeka, Poreč, Osijek, Bjelovar i drugima), a kao glavnu najavljuju za nedjelju oko podneva na zagrebačkom Trgu bana Jelačića.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna SEKSUALNA EDUKACIJA Objavljen Atlas kontracepcije: Hrvatska u crvenom, zdravlje je sve skuplje, žene i dalje na udaru

"Jer sve što želimo za Valentinovo je da nasilje prestane!", zaključuju u priopćenju.

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene