Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bol i tuga

Milanović: "Ni nakon 30 godine nema pravde i osude za djecu ubijenu u Vitezu"

Zoran Milanović
Zoran Milanović Foto: DNEVNIK.hr
Hrvatski predsjednik Zoran Milanović prisjetio se u subotu osmero hrvatske djece koja su ubijena u eksploziji minobacačkog projektila u središtu Viteza za vrijeme bošnjačko-hrvatskog rata i naveo da ni nakon 30 godina nema pravde i osude njihova stradanja.

"Bol i tuga njihovih obitelji nije i nikada neće prestati, a do danas tu bol i tugu osjeća i hrvatski narod u Bosni i Hercegovini, jer nema pravde i osude za stradanje viteške djece", napisao je Zoran Milanović na društvenim mrežama. Uz poruku je objavljena i fotografija s osam bijelih ruža. Dodao je kako se u Vitezu dogodio stravičan zločin u dječjem parku koji je prekinuo osam dječjih nevinih života, te se s tugom i sućuti prisjetio tog tragičnog događaja.

Milanović je prije dvije godine posjetio mjesto stradanja osmero hrvatske djece u Vitezu u središnjoj Bosni, gdje je pored spomenika Osmice položio vijenac i zapalio svijeću.

U večernjim satima 10. lipnja 1993. godine s položaja bošnjačke Armije BiH ispaljen je minobacački projektil na središnji dio Viteza koji je pao na igralište na kojemu su se okupila djeca. Tog je dana bio dogovor o prekidu vatre između bošnjačke i hrvatske strane.

Pročitajte i ovo Tko je autor pogrdnih grafita? - 3 Potraga za počiniteljem Uklonjeni uvredljivi grafiti na račun Zorana Milanovića: "Očito se radi o jednoj organiziranijoj skupini, u smislu da to netko financira i organizira"

Petero djece preminulo je odmah nakon eksplozije, dok je još troje preminulo u improviziranoj bolnici koja se nalazila u crkvi u Novoj Biloj. Roditelji su djecu čija je tijela raznijela granata mogli prepoznati samo po odjeći. Ranjeno je još šestero djece koja su evakuirana u Split. Najmlađa žrtva bila je devetogodišnja Augustina Grebenar, a tada je poginuo i njezin dvanestogodišnji brat Velimir. Ubijeni su i Boris Antičević, Dražen Čečura, sestra i brat Sanja i Milan Garić, Sanja Križanović i Dragan Ramljak.

Ivan Garić, kojemu su toga kobnoga dana poginuli brat i sestra, bio je ranjen. Osnovao je udrugu Osmica te je zahvaljujući obiteljima žrtava izgrađen spomenik na mjestu stradanja – igralištu Podgradina.

"Nama je svaki bolan i svaki dan uz Osmicu. Veseli nas da je to mjesto, uz sjećanje, i dalje mjesto okupljanja i igranja djece“, rekao je Garić u izjavi za Radio televiziju HercegBosne. Izrazio je razočaranje što ni 30 godina od zločina nisu pronađene ubojice ni nalogodavci.

"Ne vjerujem ni u državu, ni u tužiteljstvo, institucije BiH“, rekao je Ivan Garić. Dodao je kako je u posljednje dvije godine istraga o tome zločinu intenzivirana.

Novinar i publicist Fatmir Alispahić pozvao je uoči godišnjice ovoga zločina vodeće bošnjačke političare da se poklone žrtvama u Vitezu navodeći kako do danas unutar te javnosti ovaj događaj nije nažalost označen kao 'mjesto sramote, pokajanja i katarze'.

Pročitajte i ovo Grafiti protiv Milanovića sa ustaškim obilježjima u Zagrebu, ilustracija - 2 Policija na terenu U središtu Zagreba osvrnuli pogrdni grafiti protiv predsjednika RH: "Milanovićeva i Putinova crkva"

"Dosad ni jedan bošnjački dužnosnik nije otišao ni na jedno mjesto masovnog zločina nad hrvatskim civilima, od Grabovice do Viteza, a očekuje se da drugi suosjećaju sa žrtvama Srebrenice, Kapije, Ahmića ili Markala'', napisao je Alispahić.

Sinoć je u Vitezu predstavljen dokumentarni film 'Praznine' redateljice Anele Križanac koji je motiviran stradanjem osmero djece u Vitezu i druge djece u središnjoj Bosni. U središnjoj Bosni je oko 70.000 Hrvata bili u potpunom okruženju osam mjeseci od strane bošnjačke Armije BiH.

U popodnevnim satima će u Vitezu biti održana komemoracija za osmero hrvatske djece, te će se služiti misa.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene