Obavijesti Video Pretražite Navigacija
IVANA PETROVIĆ IZ VATIKANA

O čemu će Milanović razgovarati na susretu s papom Franjom? "Samo u ovom pontifikatu su svi govorili o tome"

Aktualno Galerija Ivana Petrović - 2 Ivana Petrović - 2 Foto: DNEVNIK.hr Ivana Petrović - 1 Ivana Petrović - 1 Foto: DNEVNIK.hr Sastaju se Zoran Milanović i papa Franjo - 1 Sastaju se Zoran Milanović i papa Franjo - 1 Foto: DNEVNIK.hr Sastaju se Zoran Milanović i papa Franjo - 2 Sastaju se Zoran Milanović i papa Franjo - 2 Foto: DNEVNIK.hr +2 Sastaju se Zoran Milanović i papa Franjo - 3 Galerija 1/7 >>
Predsjednik Republike Zoran Milanović u ponedjeljak se sastaje s papom Franjom. Susret u Apostolskoj palači održat će se po strogim epidemiološkim pravilima.

U pratnji predsjednika Zorana Milanovića bit će supruga Sanja, nekoliko najbližih suradnika i otpravnica poslova hrvatskog veleposlanstva pri Svetoj Stolici. Milanović će Papi darovati misal kneza Novaka Disislavića iz 14. stoljeća.

Misal je pisan hrvatskom uglatom glagoljicom i hrvatskim crkveno-slavenskim jezikom. Predsjednik će se sastati i s državnim tajnikom Svete Stolice kardinalom Paralinom te tajnikom za odnose sa državama nadbiskupom Galagerom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna MASOVNO ZLOSTAVLJANJE Papa Franjo objavio poruku žrtvama pedofilskog skandala francuskih svećenika

O temama koje će dominirati na audijenciji kod Svetog Oca izvijestila je reporterka i urednica vanjske politke Dnevnika Nove TV Ivana Petrović.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U hrvatskom zračnom prostoru Papa uputio brzojav predsjedniku Zoranu Milanoviću: "Jamčim vam svoje molitve"

Svakako će dominirati tema zapadnog Balkana, s posebnim naglaskom na Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu. Što se BiH tiče, ona je vječna tema bilaterala s Papom u Vatikanu, kazala je Petrović.

"Samo u ovom pontifikatu su svi govorili o tome - svi predsjednici i svi premijeri, naravno na platformi jednakopravnosti triju konstitutivnih naroda i drugih naroda koji žive u Bosni i Hercegovini s posebnim osvrtom na položaj Hrvata. Što se Crne Gore tiče, predsjednik Milanović znamo još od prije mjesec dana, ima vrlo jasne stavove. On će iznijeti stavove kao političar svoja iskustva s crnogorskim predsjednikom Đukanovićem, ali neće ići toliko daleko i eleborirati ulogu Srpske pravoslavne crkve i prije izbora u Crnoj Gori i nedavno za vrijeme incidenta na Cetinju, jer to nije okvir razgovora sa Svetim Ocem", pojasnila je Petrović te dodala kako se puno otvorenije o toj temi može razgovarati s državnim tajnikom Parolinom, kao i s nadbiskupom Galagerom s kojim će večeras neformalno večerati u hrvatskoj rezidenciji.

S Papom se, kako je kazala Petrović, uvijek razgovara o globalnim temama, pa tako pretpostavlja da će to ovaj put biti migrantska kriza na bjelorusko-poljskoj granici, kao i zaštita okoliša.

Na pitanje hoće li biti riječi o kanonizaciji kardinala Stepinca, Petrović je kazala kako to nije na agendi, osim ako Papa to sam ne spomene i tada će Milanović o toj temi govoriti. Dok je bio premijer, zastupao je stajalište prema kojem je ta tema isključivo unutar-crkveno pitanje. 

 Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene