Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U posjetu Jelsi

'U Bruxellesu misle da nas mogu kao krušnu mrvicu ili kao nekog mulca blatom gurnuti u stranu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer Zoran Milanović je u Jelsi sudjelovao na svečanoj sjednici Općinskog vijeća.

Premijer Zoran Milanović u Jelsi je gdje je sudjelovao na svečanoj sjednici Općinskog vijeća u povodu Dana Općine Jelsa nakon koje je odgovarao na novinarska pitanja.

Jedno od njih ticalo se odluke Ustavnog suda koji je referendumsko pitanje o dvojezičnosti proglasio neustavnim i nedopuštenim. Premijer je rekao da je Ustavni sud iznad pravosuđa i da po takvim pravilima igramo.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Najteža odluka Ustavnog suda Dnevnik Nove TV doznaje pozadinu donošenja krucijalne odluke o Milanoviću: "Lomila su se koplja zbog jedne stvari" Zoran Milanović - 6 Anketa Dnevnika Nove TV Što mislite o odluci Ustavnog suda? Pogledajte kako ste glasali

'On je je najviša instanca i odlučio je kao što je odlučio, to su argumenti koji su bili argumenti Vlade, Ustavni sud ih je prihvatio i to je to. Po takvim pravilima moramo igrati', kazao je Milanović. Pri tomu je dodao kako se zna dogoditi da Ustavni sud donese odluke 'koje nam nisu po volji pa ih moraš provesti'.

Na pitanje kako komentira izjave gradonačelnika Vukovara Ivana Penave (HDZ) koji je, kako se izrazio novinar, 'oprao Ustavni sud', premijer Milanović je kratko odgovorio: 'Stao bih na ovome'.

REFERENDUM O ĆIRILICI: Ustavni sud se vodio temeljnim hrvatskim ustavnim vrijednostima

Bez komentara je bio i o slučaju suca Ivana Turudića koji je posljednjih dana otvoreno kritizirao vlast, te izrazio sumnju da ga policija prati i prisluškuje.

Na pitanje novinara kako komentira izjavu suca Turudića u kojoj ga naziva boljševikom i monarhom, premijer Milanović je odgovorio da je to stvar pravosuđa.

'Ja to niti čitam niti mogu komentirati, u Hrvatskoj samo na županijskoj razini ima 250 sutkinja i 150 sudaca, a to su sve ljudi isti u statusu i svi odlučuju o važnim predmetima', istaknuo je Milanović. Po njegovim riječima svi ti suci sude u osobnom statusu i 'u biti bi trebali govoriti svojim presudama, a ovo drugo je stvar institucija pravosuđa na koje Vlada nema nikakvog utjecaja'.

Kreditni rejting pada, a ministar financija u planu ima niz mjera. Novinari su premijera pitali kada možemo očekivati da će biti bolje, na što je odgovorio da će sljedeće godine gospodarski oporavak biti bolji. To nije ono što njega zadovoljava, no takve stvari se ne događaju preko noći, rekao je.

Govoreći o porezima poručio je da država mora biti stroga i da se porezi moraju plaćati – najbogatiji, rekao je, moraju plaćati najviše, a oni koji manje zarađuju manje.

"U Hrvatskoj nažalost, da me netko krivo ne shvati, ipak uzimamo najmanje od onih koji imaju najviše. Naši porezi najviše deru srednji sloj. To su stvari koje moramo promijeniti ne na način da obeshrabrimo i ubijemo u pojam one koji imaju, koji žele raditi i bogatiti se i uvećavati svoju imovinu, ali da plate pošten dio društvu", kazao je Milanović.

Rekao je kako se postavlja pitanje što je pošteno, te je dodao kako je to "stvar dogovora i o tomu uvijek treba razgovarati".

Po Milanovićevim riječima stoljećima smo bili kolonija, ali sada imamo svoju državu.

"Ta država je najmoćniji i prvi instrument provođenja naše volje, i moramo utvrditi što su naša volja i ciljevi: je li to galama, dreka, ili je ujedinjavanje uz sve različitosti koje postoje među nama da bi se suprostavili, ne ratovali nego nosili s onima koji su veći i bogatiji od nas i koji svoje najprije materijalne interese provode na jedan tih način koji melje“, rekao je Milanović.

Dužničkoj agoniji nema kraja: U ovim su gradovima građani najzaduženiji

Premijer je u Jelsi otvorio i novobnovljenu knjižnicu i čitaonicu koja je izgorjela u požaru 2003. godine, a u čiju je obnovu, kako je rečeno, investirano 4,5 milijuna kuna. Milanović je podsjetio kako je utemeljenje čitaonica diljem Hrvatske još u 19 stoljeću bilo važno za razvoj narodnjačke misli posebice u nadmetanjima između, kako se izrazio, Hrvata i onih koji nisu znali što su i svrstavali su se u autonomaše.

'Knjižnice i čitaonice su još prije 150 godina razvijale i svijest i o tome na kakvu državu imamo pravo', istaknuo je Milanović.

Po njegovim riječima država nije samo zastava i himna jer je to samo trenutak i treptaj.

'Država je život i ovdje u Jelsi i u svakom drugom mjestu. Država je život i u Bruxellesu, tamo gdje se borimo za svoje interese i gdje smo mali i gdje misle da nas mogu kao krušnu mrvicu ili kao nekog mulca blatom gurnuti u stranu, a mi tamo ne idemo po dišpet niti svađati se nego idemo provoditi ono što su naši interesi', rekao je Milanović.

Ranije, tijekom govora na svečanoj sjednici predsjednik Općinskog vijeća Jakša Marić prigovorio je, među ostalim, zbog prevelikog broja inspektora. U svom govoru, premijer se nikoga ne prozivajući očito osvnuo na kritiku rekavši da će sve biti i strože jer se pravila moraju znati.

Okupljenima se obratio i Nikša Peronja, načelnik Općine Jelsa, koji se dotaknuo uspješnih projekata u Jelsi, te podsjetio da su na vlast u došli u kritičnom trenutku kada je bilo 14 milijuna duga i napomenuo da su prošle godine vratili pet milijuna kuna. Situacija je sada dobra i svi dobivaju plaće na vrijeme, poručio je načelnik koji je zahvalio premijeru na dolasku. (Hina/Ma.B./I.I.)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene