Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oko referenduma

Opačić: Vlada će prava LGBT zajednice osigurati jednim drugim zakonom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Potpredsjednica Vlade Milanka Opačić danas je u Splitu komentirala odluku o raspisivanju referenduma. Cijelo to pitanje smatra nepotrebnim , a prava LGBT manjine će Vlada, kaže, osigurati drugim zakonom.

Suprotno izjašnjavanje saborskih zastupnika SDP-a i HNS-a o raspisivanju referenduma 1. prosinca neće izazvati raskol niti uzdrmati koaliciju dviju stranaka, poručili su danas potpredsjednica SDP-a i Vlade Milanka Opačić te član SDP-ova Predsjedništva i potpredsjednik Vlade Branko Grčić, u stanci izborne konvencije splitskoga SDP-a.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Viralno svjedočanstvo VIDEO 22-godišnjaka odgojile dvije lezbijke: Ovo je njegovo iskustvo Slika nije dostupna U organizaciji udruga Referendum o braku: U subotu u središtu Zagreba marš 'Glasam protiv'

'Nema nikakvog raskola', izjavila je Milanka Opačić, upitana kako tumači jučerašnju potporu SDP-a raspisivanju referenduma, te protivljenje HNS-ovih zastupnika koji su inzistirali na prethodnoj ocjeni Ustavnoga suda o referendumskom pitanju.

'Mi za razliku od HDZ-a, koji njeguje kult vođe, njegujemo jedan drugi kult, a to je demokratsko ponašanje u kojem svatko ima pravo reći što misli. HNS je otpočetka imao stav o tomu da Ustavni sud treba odlučivati je li referendumsko pitanje sukladno Ustavu ili nije, a mi smo imali stav da ćemo poštivati 700.000 potpisa koliko su ljudi skupili i neka se ide na referendum. Ako većina građana odluči tako, onda će tako biti i u Ustavu', istaknula je.

Upitana je li u SDP-u bilo polemika oko referenduma, o čijem je raspisivanju jučer odlučio Sabor, Opačić je kazala kako je ona osobno protiv predloženog referendumskog pitanja.

>> Pusić ustvrdila: Koalicija dobro funkcionira, ali mi nismo jedna stranka

'Mislim da je to jedno potpuno nepotrebno pitanje, pošto Obiteljski zakon i dalje regulira tu materiju i regulira je ovako kao što se sada predlaže na referendumu. Dakle, ništa se nije dogodilo zbog čega bismo morali trošiti ogromne novce za referendum. Ali, i to je demokracija, uvijek imate onih koji misle drugačije, a u ovoj situaciji kada su skupljeni potpisi neka se ide na fereferendum pa neka građani kažu što žele', kazala je Opačić.

No, naglasila je da će Vlada prava LGBT populacije kao manjine u društvu osigurati drugim zakonom 'i to ništa ne može spriječiti', ponovivši kako će na referendumu 1. prosinca glasovati protiv odluke da se u Ustavu brak definira kao zajednica muškarca i žene. 'Moje je pitanje što je sljedeće, je li sljedeća zabrana nekih drugih manjinskih prava', zapitala se Opačić.

Član SDP-ova Predsjedništva i potpredsjednik Vlade Branko Grčić izjavio je kako jučerašnje različito glasovanje SDP-a i HNS-a u Saboru 'sigurno neće uzdrmati koaliciju'.

'Mislim da to ne može bitno utjecati na stabilnost naših odnosa u vođenju države u ovom trenutku', kazao je Grčić. Dodao je kako razmimoilaženje u stavovima između koalicijskih parnera pokazuje da imaju jako puno diskusija i razgovora oko brojnih pitanje, pa i oko referenduma oko kojega usklađuju svoje stavove i mišljenja. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene