Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prava istospolnih parova

Uskoro zakon o životnom partnerstvu, doznajte o čemu se raspravlja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Istospolni parovi uskoro bi trebali dobiti zakon koji će im omogućiti da stupe u životno partnerstvo. Ministar uprave Arsen Bauk poručio je da će Zakon u Vladinu proceduru tijekom ove godine, a potom na čitanje u Hrvatski sabor.

Istospolni parovi, uskoro bi trebali moći stupiti u životno partnerstvo u Hrvatskoj. 'To je ono što ima većina europskih zemalja i to je ono što mi čekamo više od deset godina. To nije zamjena za brak', rekao je Marko Juričić, član radne skupine za izradu prijedloga nacrta zakona o životnom partnerstvu.

Pročitajte i ovo Arsen Bauk otkrio kada će SDP predati liste za izbore Dotaknuo se i Grbina Bauk otkrio kada će SDP predati svoje liste: "Kandidat za premijera ne postoji u hrvatskom pravnom poretku" Arsen Bauk Kritike i pohvale Bauk nakon izjave europske tužiteljice Kovesi: "Premijera nakon europske šamarčine očekuje šamarčina hrvatskih građana"

'Razlika između životnog partnerstva i braka je ta što i sam naziv neće biti brak nego životno partnerstvo. Osobe koje žive u životnom partnerstvu neće imati pravo posvajanja djece, a na ostalim razlikama nećemo inzistirati', rekao je Arsen Bauk, ministar uprave.

O svemu ostalom pregovara se na radnoj skupini. 'Pregovara se o rješavanju postojećeg stanja građana, uključujući istospolne obitelji s djecom, odnosno da se ti odnosi reguliraju kroz roditeljsku skrb', kaže Juričić.

>> Gay parovi neće moći posvajati djecu, ali će moći biti roditelji

Što bi primjerice osiguralo mogućnost odlazaka životnog partnera na informacije, pravo na viđanje djeteta u slučaju raskida ili obvezu plaćanja alimentacije. 'Svakodnevna briga, putovanja, to je osoba koja zapravo za Republici Hrvatskoj tom djetetu ne znači ništa', kaže Juričić.

'U vrtiću se dijete zarazilo kožnom bolešću i majka koja nije biološka ne može odvesti to dijete liječniku', objašnjava Juričić na primjeru.

Zakon o životnom partnerstvu osiguravao bi materijalnu ravnopravnost. Tako bi se u slučaju raskida imovina dijelila jednako, kao i kod bračnih partnera. Ili u slučaju smrti, životni partner mogao bi naslijediti imovinu preminuloga,
i ostvariti pravo na mirovinu.

'Svakodnevna prava'

Novi zakon trebao bi regulirati i 'svakodnevna prava'. 'Sada vi o zdravlju vašega partnera ne možete odlučivati, to pravo prije ima njegova tetka nego što imate vi. I kad je u pitanju hitna medicinska pomoć, zajednička imovina, njega, podizanje kredita', kaže Juričić.

Iz udruge Kontra smatraju se njihova prava trebaju regulirati unutar Obiteljskog, a ne posebnog zakona. 'To se treba regulirati na jednak način kao što je regulirana zaštita obiteljskog života za raznospolne parove. To je jedini način da se zapravo izbjegne diskriminacija istospolnih parova u svakodnevnom životu', rekla je Sanja Juras, članica radne skupine za izradu prijedloga nacrta zakona o životnom partnerstvu.

Korak naprijed, ali ne konačna ravnopravnost, za nju se još moraju izboriti, kažu. Zakon bi trebao već ove godine pred Vladu, a potom i saborske zastupnike.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene