Milan Kujundžić (Foto: Petar Glebov/PIXSELL)
Milan Kujundžić (Foto: Petar Glebov/PIXSELL) Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je da će Povjerenstvo za lijekove Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje idućeg ponedjeljka odlučiti o uvrštavanju lijeka Spinraze na listu lijekova HZZO-a te potvrdio da će Grad Zagreb i Vlada postati partneri Imunološkog zavoda i uložiti sredstva za njegov novi početak rada i očuvanje radnih mjesta.


Kujundžić je uoči Vladine sjednice potvrdio da će o lijeku Spinraza za liječenje spinalne mišićne atrofije idućeg tjedana razgovarati Povjerenstvo, nakon čega bi se u kratkom roku trebao naći na listi lijekova HZZO-a.

Vezani članci Gabrijela Kišiček, Milan Kujundžić Stručnjakinja za komunikaciju: "Kujundžić kao da živi u paralelnom svemiru" Milan Kujundžić (Foto: Dnevnik.hr) Ministar Kujundžić otkrio kad će odrasli oboljeli od mišićne atrofije dobiti skupocjeni lijek

"Ja sam pogriješio kada je riječ o danima, Povjerenstvo za lijekove održava se u ponedjeljak. Tada će Spinraza ući na listu lijekova", rekao je.

Upitan koliko će stajati liječenje tim skupim lijekom i u kojem postotku će participirati država, a u kojem proizvođači, rekao je kako je to stvar dogovora dviju strana.

"Moram pitati na HZZO-u, dakle to je pregovaranje. Sada naplaćuju jednu dozu negdje oko 660.000 kuna, a očekujemo da će dolaskom na listu cijena biti nešto niža. Koliko, to je stvar dogovora HZZO-a i proizvođača", naglasio je.

Kujundžić je potvrdio da su Grad Zagreb i Vlada partneri u Imunološkom zavodu, kao što su partneri i u izgradnji Nacionalne dječje bolnice, tj. Sveučilišne bolnice.

"Za Imunološki zavod plan je sačuvati radna mjesta i proizvodnju krvne plazme, odnosno njezinih derivata u fazi A, i pokrenuti je što prije. Sljedeće je vidjeti što sa cjepivima, kako i njih pokušati sačuvati - sami ili s nekim svjetskim partnerom", kazao je.

Najavio je da bi do formalnog potpisivanja sporazuma trebalo doći ovih dana.

"Imunološki je građevno i tehnološki u lošemu stanju, u tom smislu osnovna ideja je što prije na novoj lokaciji izgraditi prostor u kojemu bi se prerađivala plazma", rekao je na upit je li Zagreb spreman ulagati u Imunološki zavod. (Hina)