Namjera novog ministra zdravstva jest preusmjeriti što više pregleda u ordinacije obiteljskih liječnika te zaposliti određeni broj liječnika. No o rokovima nije govorio.


Vremena za gubljenje u zdravstvu nema, a uspješnost se najbolje vidi po listama čekanja. One su - unatoč obećanjima svakog ministra samo sve dulje i dulje. Svoj plan za to ima, naravno, i novi ministar zdravlja Milan Kujundžić - adut su mu timovi obiteljske medicine kojima bi dao još više posla, što njih šokira jer ih je premalo.

Vezani članci Doktor Dobar liječnik zlata vrijedi, ali i zlata košta: "Ako želi ulagati u svoje znanje, mora godišnje ulagati značajna sredstva" Slika nije dostupna KAKO SKRATITI DUGE LISTE ČEKANJA? Ministar zdravstva najavio novi potez

Ministar im je na to obećao da će zaposliti nekoliko stotina liječnika. Ambiciozan plan i pusta obećanja ili brzo provedivo rješenje? Provjerila je reporterka NoveTV Ana Pejičić Dejanović.

Karlovčanin Mario, koji zbog svoje bolesti mora vrlo često obavljati niz pregleda, sretan je, kaže, što ih većinu može obaviti kod svojeg obiteljskog liječnika. "Prilično je to važno jer imam dosta kompliciranu bolest i puno mi znači što ne moram putovati svako malo u bolnicu u Zagreb ili ovdje u karlovačku bolnicu", kazao nam je Mario. S njime s slažu i njegovi sugrađani Ljubomir i Bara.

Mnogi obiteljski liječnici koji su u koncesiji u svojim ordinacijama imaju velik broj aparata za dijagnostiku. EKG, ultrazvuk, fizikalne terapije ... samo su dio pregleda koji se mogu obaviti u ordinaciji obiteljskog liječnika. Zbog toga pacijenti manje idu u bolnice, u kojima se nerijetko za pojedine preglede čeka i po nekoliko mjeseci. Najdulje se čeka za CT i magnetsku rezonanciju.

Namjera novog ministra zdravstva upravo je takva - preusmjeriti što više pregleda u ordinacije obiteljskih liječnika te zaposliti određeni broj liječnika.

"Time će opterećenje liječnika u primarnoj skrbi biti manje te usmjeravanje na dijagnostičke postupke bolje pa će tako biti rasterećeni brojni postupci u bolnicama", kazao je Milan Kujundžić.

Obiteljski liječnik Goran Lazić pak ističe: "Moramo razriješiti jedan osnovni problem: razviti povjerenje između primarne i sekundarne zdravstvene zaštite. Dok se ne razvije povjerenje, određeni broj dijagnostičkih pregleda će se duplicirati".

Ivana Šmit iz Hrvatske udruge bolničkih liječnika istaknula je da bi na taj način profitirao i bolnički zdravstveni sustav, "jer će se dio pacijenata koji nedvojbeno bez potrebe obilaze bolničke odjele preusmjeriti na nižu stepenicu zdravstvene skrbi".

"Liste čekanja ćemo pokušati poboljšati, u nekim ćemo ih djelatnostima moći skratiti, a i primarna će nam pomoći u tome", istaknuo je ministar Kujundžić te dodaje kako će se na taj način postići i uštede za kojima zdravstveni sustav vapi. Dok je u obećanjima velikodušan, ipak o rokovima ostaje suzdržan.
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju