Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Crnoja u Dnevniku Nove TV

'Prijavljen sam u gradu Samoboru jer sam dobio zemljište za izgradnju kuće. Zaista tamo namjeravam izgraditi obiteljsku kuću'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar branitelja Mijo Crnoja bio je gost Dnevnika Nove TV. Evo što je sve rekao reporteru Andriji Jarku.

Gost Dnevnika Nove TV, novi ministar branitelja, Mijo Crnoja, govorio je o optužbama koje mu se stavljaju na teret.

Pročitajte i ovo Uvode se kamere u tramvaje, ilustracija Rak rana Stižu nove kamere koje će biti u tramvajima: Pogledajte što će sve kontrolirati Pismo kapetana Marka Bekavca Kriminalizaciji pomoraca Potresno pismo kapetana koji sedam mjeseci leži u zatvoru: "Nevin sam u pritvoru s ubojicama, teroristima, krijumčarima droge"

Kako bi objasnio o čemu se radi i koje su to zapravo stvari koje su u medijima 'krivo protumačene', novi ministar branitelja, Mijo Crnoja donio je dodatnu dokumentaciju.

Zbog čega ste završili u pritvoru u Remetincu?

U Remetincu sam završio zbog jedne tučnjave, fizičkog obračuna gdje sam bio napadnut, kao službena osoba od strane 2 vozača. Gdje sam zadobio tjelesne ozljede. Došlo je do fizičkog kontakta.

Kako je to završilo? Što piše u presudi?

U presudi piše da se odbija optužba u cijelosti. Zbog toga sam ja od Republike Hrvatske dobio novčanu naknadu, znači, imam Rješenje u kojem piše ' isplatit će se, na teret sredstava državnog proračuna Republike Hrvatske naknada štete pretrpljene zbog neutemeljenog uhićenje u iznosu od 800 kuna'.

Razlog toga je bio je jer vam nisu mogli uručiti sudski poziv?

Da. Razlog toga je bio što mi nisu mogli uručiti sudski poziv jer u vrijeme dok sam ja bio državni službenik, dok sam radio u jednom drugom ministarstvu, odnosno dok sam bio u Generalnom konzulatu Republike Hrvatske, gdje sam tjedno po dva, tri, četiri puta prelazio državnu granicu, oni mi nisu mogli uručiti službeni poziv jer država nije mogla doći do svojeg državnog službenika.

'Ni u jednom slučaju ne bih izbjegavao porez', izjavio je Mijo Crnoja u Dnevniku Nove TV.

Dobili ste od grada Samobora zemljište na kojem ste trebali graditi obiteljsku kuću, vi ste prijavljeni tamo sa svojim boravištem, međutim živite u Zagrebu. Zbog čega ste to napravili? Jeste li bili svjesni da je to pogrešno ili ste imali neke druge nakane?

Prijavljen sam u gradu Samoboru jer sam od grada Samobora dobio zemljište  za izgradnju obiteljske kuće. Zaista namjeravam tamo izgraditi obiteljsku kuću. Prijavljen sam na toj adresi, gdje sam dobio od grada Samobora zemljište, od 11. studenog 2013. godine. Ako je to greška i ako je to zaista stvar koju trebam napraviti, ja sam spreman u potpunosti namiriti troškove prema gradu Zagrebu.

U tome i je problem jer je prirez u gradu Samoboru 0%, dok je u Zagrebu 18%. Na neki način ispada da ste zakinuli državu. Bili ste dvije godine prijavljeni tamo. To je iznos od 3.500 kuna. Hoćete li to i kad uplatiti u proračun?

To je iznos manji od 140 kuna mjesečno. To su sve insinuacije i objede kojima se želi mene oblatiti kao osobu, kao hrvatskog branitelja i diskreditirati hrvatsku novo osnovanu Vladu i samu suradnju između MOST-a i Domoljubne koalicije.

Zar vi mislite da sam ja, kao hrvatski branitelj, koji je nosio glavu u torbi devedesetih godina, koji je bio svoj život spreman položiti za Republiku Hrvatsku, spada na to da državnim institucijama i glavnom gradu Republike Hrvatske izbjegavam plaćati porez od 140 kuna mjesečno.

Nitko vas za to ne optužuje, no činjenica je da ste pogriješili jer ste morali promijeniti adresu s obzirom da ne živite na toj adresi. To je vaša pogreška.

Ja nisam s tom namjerom išao. Moja cijela obitelj je prijavljena u Zagrebu. Ja ni u kom slučaju ne bi izbjegavao porez. Zaista sam tamo prijavljen zbog administracije koja je potrebna da se lakše dođe do papira, da sredim građevinsku dozvolu. Smatram da mi je to lakše napraviti ako sam prijavljen na toj adresi, nego da sam prijavljen na nekoj drugoj adresi.

Što je sad s tim zemljištem? Morate li to zemljište vratiti s obzirom na moratorij od tri godine?

To zemljište je 100% u mojem vlasništvu.

Ali morali ste početi graditi u nekom roku?

Ni ta teza ne stoji. Onaj tko je pustio to u javnost, onaj koji je dao rješenje o darivanju isto tako posjeduje i drugo rješenje. Postoji rješenje Općinskog suda u Samoboru u kojem piše da se odbija taj rok od 3 godine u kojem moram početi gradnju. I nakon toga 10 godina ne smijem prodati tu kuću, ukupno 13 godina ne smijem raspolagat s tim. Ja sam dobio sudsko rješenje koje to pobija i to isto tako ima i grad Samobor. Imam Vlasnički list u kojem također piše da je Mijo Crnoja vlasnik 1/1 tog zemljišta i da se odbija prijašnji prijedlog u cijelosti.

Tek ste nekoliko dana ministar, a već vas prate afere. Jeste li danas razgovarali s predsjednikom stranke i s premijerom Tihomirom Oreškovićem?

Ne, nisam razgovarao jer jednostavno nije bilo vremena, ali čuli smo se preko glasnogovornika i preko naših prijatelja iz središnjice, iz stranke. Ja sam spreman na sve konzekvence. Ovo što mi se stavlja na teret to je očito jedna insinuacija. A imamo informacije da sutra slijedi neki novi ministar. Ne gospodin Hasanbegović nego netko drugi.

Imate li povjerenje premijera Oreškovića i predsjednika stranke Tomislava Karamarka?

Apsolutno. Da nemam povjerenje, u trenutku kad njihovo povjerenje ne budem imao, kad oni zatraže od mene bilo kakve sankcije, ja sam spreman na sve što se od mene zatraži.

Koalicijski partneri iz MOST-a danas su govorili da bi trebali odstupiti, kasnije su malo promijenili stav. Jeste li spremni na to ukoliko to od vas zatraže.

Opet ponavljam, to je sve jedna vrsta insinuacije i ako zaista, zbog jednog članka, ministar treba odstupiti, sutra drugi, prekosutra treći, kud nas to vodi? Upitna je uopće surdanja s MOST-om. I MOST zbog nedostatka informacija, zbog svih ovih činjenica, koje sam vam sad pokazao, je davao takve izjave. Ja se nadam da će te izjave sad promijeniti i da ćemo nastaviti s radom. Imamo puno jačih i većih problema. Ja osobno trebam brinuti o hrvatskim braniteljima o problemima hrvatskih branitelja koji su ogromni, koji su nagomilani, koji se zbog nedostatka sredstava nisu rješavani ali moramo naći načina da riješimo egzistencijalna, stambena i zdravstvena i sva druga pitanja hrvatskih branitelja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene