Učenici koji nisu "superodlikaši" novim planom Ministarstva znanosti i obrazovanja trebali bi imati jednaku priliku da upišu željenu srednju školu.


Prema prijedlogu izmjena Pravilnika o upisu u srednje škole koji je danas objavljen na e-savjetovanju, prilikom upisa učenika u srednje škole veću ulogu trebali bi imati prijemni ispiti.

Srednje škole, koje to žele, mogu uvesti prijemni ispit bez posebnih uvjeta, kao uvjet za upis u školu. Pri tome se broj bodova iz prijemnog povisuje sa sadašnjih pet na deset bodova što znači da će učenici koji imaju manj broj bodova iz uspjeha u osnovnoj školi moći "prekoračiti" superodlikaše ako bolje riješe test. Naime u slučaju da dva učenika, od kojih je jedan superodlikaš, dobiju isti broj bodova, prednost za upis ima onaj koji je skupio više bodova na testu.

Radovan Fuchs Učenici preprodaju testove za 15 do 20 kuna? "Smatram to jednom u nizu provokacija"

Škole će moći provoditi provjere posebnih znanja iz hrvatskoga jezika, matematike, prvoga stranog jezika te nastavnih predmeta važnih za nastavak obrazovanja u pojedinim programima obrazovanja.

Pandemija koronavirusa, ilustracija - 9 Nova preporuka HZJZ-a za učenike osnovnih i srednjih škola koji se samotestiraju, pogledajte što se mijenja

Prijedlog izmjena Pravilnika Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je na e-savjetovanju. OVDJE možete pročitati ostale detalje prijedloga.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju