Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ima i onih koji odbijaju testiranje

Počelo samotestiranje učenika: "Otkrili smo asimptomatske slučajeve. Da nema testiranja oni bi danas bili na nastavi"

Od ponedjeljka je u školama počelo dobrovoljno testiranje djece na COVID-19, a time i prekid izolacija za učenike koje se samotestiraju.

Iako se preporučuje da se učenici testiraju ponedjeljkom prije nastave ili nedjeljom prije spavanja, testiranje se može obaviti i neki drugi dan u tjednu, no bitno je da se ono provodi jedanput tjedno i da razmak između dva testiranja bude podjednak, preporuke su HZJZ-a.

Negativan rezultat testa roditelj bilježi u učenikovu bilježnicu koju učenik predočuje u školi, ili na neki drugi način na koji odredi škola dok pozitivan rezultat samotesta roditelj javlja školi i liječniku, a učenik s pozitivnim rezultatom ostaje kod kuće u izolaciji.

Neke škole danas dijele testove

Antonija Mirosavljević, predsjednica udruge osnovnoškolskih ravnatelja, kazala je za DNEVNIK.hr da je su se testirali većinom svi učenici. Naime, u Zagrebu za neke škole će tek danas podijeliti testove.

Mirosavljević kaže kako je značajno da je testiranjem otkriveno 1-2 posto pozitivnih učenika koji su bili asimptomatski. 

"Znači da nije bilo testiranja oni bi danas bili na nastavi", kazala nam je. Dodala je kako je u njezinoj školi na 700 učenika bilo 10 pozitivih, a takva je situacija i u drugim školama. 

Vrlo malo roditelja odbija testirati djecu

"Zanimljivo je da se roditelji drže toga i testiraju djecu", kazala je. Pitali smo o roditeljima koji ne žele tesitrati djecu. Mirosavljević kaže da i njih ima, ali u vrlo malom postotku. 

"Roditelji koji ne žele cijepiti djecu već su potpisali izjave. Radi se o jedan do dva posto roditelja. Oni imaju potpuno pravo na to. U slučaju da njihovo dijete bude kontakt zaraženog epidemiološka služba stavit će ga u samoizolaciju. Svi učenici mogu ići na nastavu. Nitko im neće braniti da idu u školu, ako se ne testiraju", kazala je. 

Razmislit će se o ukidanju maski u školama

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs najavio je u subotu u Dnevniku Nove TV da će se u sljedećih mjesec dana razmisliti o ukidanju maski u školama.

"Ako ovo se pokaže učinkovitim i dobrim kroz sljedećih mjesec dana razmislit ćemo i o toj varijanti i razgovarati s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo", rekao je ministar Fuchs u Dnevniku Nove TV na pitanje o skidanju maski u školama.

Fuchs je objasnio i što će biti s onim roditeljima koji odbiju testirati svoju djecu. ''Za njih smo predvidjeli upitnik, na neki način, odnosno izjavu da ne pristaju testirati djecu. Dostavit će ga školi gdje dijete pohađa nastavu i neće se testirati kod kuće. U slučaju da dijete bude u kontaktu s pozitivnom osobom, to će dijete morati u samoizolaciju, a drugi ne'', pojasnio je Fuchs za Dnevnik Nove TV.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene