Obavijesti Video Pretražite Navigacija
BORBA PROTIV POREZA

Poduzetnici najavljuju oštar odgovor na novi Vladin porez: "Postoje svi elementi da se sruši na Ustavnom sudu"

Porez na ekstraprofit o kojem se već mjesecima raspravlja ugledao je svjetlo dana. Platit će ga najveći poduzetnici u Hrvatskoj, koji su ogorčeni na Vladu jer na taj način, kažu, diskriminiraju i kažnjavaju najuspješnije tvrtke.

Vlada je predstavila porez na ekstraprofit koji će platiti najveći poduzetnici, odnosno dvjestotinjak tvrtki koje se bave energetikom, trgovinom, građevinom i bankarstvom.

Porez je jednokratan, a računica jasna – gledat će se prosjek dobiti unazad četiri godine i na njega će se dodati 20 posto. Sve što je iznad toga, bit će oporezovano dodatnim porezom na dobit po stopi od 33 posto.

Ono što je za Vladu pravedno, za poduzetnike je čista diskriminacija. O toj je temi s Mihaelom Furjanom, prvim čovjekom Plive i predsjednikom Hrvatske udruge poslodavaca, razgovarala reporterka Sabina Tandara Knezović. Furjan je na početku razgovora objasnio zašto smatra da je porez na ekstraprofit nepravedan.

"Nema nikakvih kriterija definicije ekstraprofita i ne mislimo samo da je nepravedan, nego i da je neustavan jer su prema Ustavu svi građani i kompanije jednaki pred zakonom. Imat ćemo situaciju da će tri kompanije ostvariti milijun kuna dobiti i da će jedna platiti porez od 10, a druga od 18 posto. Treća će, ako nije imala dobit u prethodnim godinama, platiti pola milijuna kuna ili 50 posto. To je jednostavno neodrživo", rekao je Furjan.

"S druge strane, Vlada sada predstavlja zakon koji se tiče cijele godine. On je stoga retroaktivan i postoje svi elementi da se sruši na Ustavnom sudu", dodao je.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković u Škabrnji Sjećanje na žrtvu Plenković u Škabrnju stigao sa Šimpragom: Mještani i branitelji okrenuli im leđa - "Sramite se!"

Tandara Knezović zatim ga je pitala čega se kompanije najviše boje zbog najave poreza na ekstraprofit.

"One kompanije koje su najviše rasle – koje su značajno investirale u prethodnom razdoblju i nisu imale značajnu dobit, koje nemaju veze s ekstraprofitima, nego su rasle zbog inovacija ili povećanja izvoza, investirale – imat će efektivnu poreznu stopu od 20, 30, a neki i do 50 posto", odgovorio je.

Pročitajte i ovo Marina Bešić Đukarić Dana sjećanja na žrtvu Stigla reakcija na dolazak Pupovca u Vukovar: "Ovakve performanse više nećemo dopustiti"

"To će pogoditi gotovo cijeli sektor turizma, većinu velikih kompanija koje su imale zdrav rast i investirale su najviše u prethodnom razdoblju te jako puno ulažu u ljude. To je nešto što će za posljedicu imati smanjenje investicija", dodao je.

Sljedeći potezi poslodavaca

Furjan je rekao da niti jedna vlada ne bi trebala takve mjere donositi preko noći i da bi zbog toga investitori mogli Hrvatsku smatrati lošim mjestom za ulaganje jer to, smatra, može postati stalni porez, bez obzira na to što Vlada tvrdi da je jednokratan. Također je dodao da misli da ni harač koji su svi građani platili 2009. godine nije bio fer.

"Kaže se: 'Neka plate oni koji imaju.' U Hrvatskoj ne postoji porez na bogatstvo. Zašto sva opterećenja idu na kompanije, koje moraju plaćati radnike, moraju plaćati porez na dohodak, doprinose, porez na dobit i trošarine. Svi prihodi ove države dolaze ili iz kompanija ili iz PDV-a koji plaćaju građani", rekao je Furjan.

Pročitajte i ovo Barbara Štrbac Čiji je projektil? Što je pokazala istraga o padu projektila u Poljskoj? Duda: "Ne mogu to usporediti sa stanjem u Hrvatskoj"

Dodao je da bi se trebao pronaći način da država ima manje troškove.

"Neka država štedi, neka se reorganizira samouprava. Imamo situaciju da će hotelskim poduzećima, koja su zadnje četiri godine zbog pandemije imala nisku dobit, porezne stope biti do 30-40 posto", rekao je predsjednik HUP-a.

Pročitajte i ovo Pad zrakoplova Malaysia Airlinesa MH17 - 7 Suđenje u Haagu Rusi krivi za rušenje aviona nad Ukrajinom: Projektil ispaljen iz sela ubio gotovo 300 ljudi

Na kraju razgovora ga je Tandara Knezović pitala koji će biti sljedeći potezi poslodavaca.

"Ja sam uvjeren da će naši članovi sami ići u sudske sporove. Ovaj zakon je loš, on je neodrživ za Hrvatsku, za naše gospodarstvo. Posljedično je onda loš i za državu i sve naše radnike. Kazniti nekoga samo zato što je velik ili zato što nije imao značajnu dobit u prethodnom razdoblju je pogrešno", zaključio je Furjan.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene