Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Druga strana predsjednika

VIDEO: Izjave predsjednika Mesića koje ćemo pamtiti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Deset godina mandata Stjepana Mesića bilo je sve samo ne dosadno. Slikovitih izjava koje su nasmijavale jedne, a ljutile druge, domišljati predsjednik narod nije poštedio ni posljednje godine koju provodi na Pantovčaku. Nije naodmet da se nekih još jednom prisjetimo.

Pročitajte i ovo Davor Božinović izjave nakon vlade Smije li Bulj postaviti građansku stražu na granici? "Previše je tu populizma i politikantstva" Slika nije dostupna 'Mesić zvuči poput nacionalističkog šovinista'

Globalna financijska kriza već je drmala cijeli svijet, a početak 2009. godine predsjednik Mesić, kao i još neki hrvatski političari započeli su drijemajući. I to ne samo u prenesenom smislu. Muku je predsjednik države mučio u siječnju kada se mučio da ostane budan na obilježavanju godišnjice osnutka zagrebačkog korpusa NOB-a.

>> Mesića uspavale partizanske priče

Mjesec dana poslije razbudila ga je, valjda, gospodarska kriza, pa je poželio sazvati sjednicu Vlade. No tada se za dubok san odlučila upravo Vlada koja je ignorirala njegove apele za sređivanjem stanja u državi, pa je on, uvijek spreman na dosjetku tužno zaključio da njega u 'ovoj zemlji može svatko ignorirati'.

>> Mesić: 'Mene u ovoj zemlji svatko može ignorirati'

Trebalo je u godini krize i štedjeti. Nešto što tadašnji premijer Ivo Sanader nije znao. On je, kupivši blindirani BMW novcem namjenjenim HDZ-u, (tj.novcem poreznih obveznika) kod predsjednika izazvao porugu. 'Bolje se voziti u BMW-u, nego u banani!', rekao je Mesić referirajući se na Sanaderovu izjavu, koja je procurila u javnost nakon sastanka sa sindikatima na kojem je tadašnji premijer rekao da 'smo u banani'.

>> Mesić: 'Bolje se voziti u BMW-u nego u banani'

Slikovito se predsjednik izjasnio i kada je trebalo govoriti o silnim rebalansima proračuna kojima su nas vladajući rešetali ove godine. Ovoga puta alegorija nije uključivala voće već životinje: mačku, vuka, magare, ovcu...

>> 'Ako siječete mačku rep po malo njega uvijek jednako bol'

>> Ministri u nadzornim odborima: Vuk je pojeo nečiju ovcu!

Teškom financijskom stanju zasigurno nisu pomogle ni sumnjive multimilijunske javne nabave kojima se bavio hrvatski politički vrh. U tom kontekstu iz Mesićevih se usta veoma često mogla čuti riječ zatvor.

>> 'Neki bi trebali na malo duže u zatvor'

No, financijska kriza nije bila usamljena na predsjednikovom dnevnom redu. Jedna od mnogih osoba s kojom se tijekom svog mandata gledao preko nišana, Vladimir Zagorec nepravomoćno je osuđen na sedam godina zatvora. Predsjednik je taj trenutak jedva dočekao, oduzeo Zagorcu odlikovanja i nazvao ga 'ugojenim malim mišom'.

>> Zagorec je mali ugojeni miš i odmah mu uzimam odlikovanja

Materijala za ovu priču imali bi mnogo manje da predsjednik nije u lošem odnosu s još ponekom javnom osobom s kojima je i ove godine paljbu razmjenjivao putem medija, na očigled i domaće i svjetske publike. Tijekom jednog takvog višednevnog okršaja sa Ivanom Zvonimirom Čičkom, Mesić je zaključio da bi Čičak 'posvadio i noge od stolca'.

>> Mesić Čičku: 'Posvadio bi i četiri noge od stolice'

I svijet i Hrvatska bavili su se ove godine razvikanom novom gripom. No, predsjednik se nije dao smesti. Na ponudu da se cijepi, samo je u šali odgovorio da on nikada u životu nije bio bolestan - pa se neće ni cijepiti.

>> Mesić se ne bi cijepio: 'Nikada nisam imao gripu'

Klupko korupcije počelo se razmotavati, a visoko pozicionirani počeli su jedni u druge upirati prstom. Ni predsjednik nije ostao pošteđen. Osim Polančeca prozvao ga je, nakon mjeseci šutnje, i bivši premijer Sanader. 'Djelovao mi je zbunjeno, možda se liječi', komenitrao je to Mesić u svom stilu.

>> 'Sanader mi je djelovao zbunjeno, možda se liječi'

Da je opuštena, uvijek na šalu spremna osoba, predsjednik je tijekom svog mandata pokazao više puta. Ove su mu godine za to poslužile njegove prepoznatljive obrve kada je na izložbi prodavača suvenira Hrvatske u Opatiji nonšalantno uzeo jedan od izloženih češljeva i pred okupjenim novinarima iskoristio ga za uređenje svojih gustih obrva.

>> FOTO: Predsjednik Mesić češlja svoje obrve

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene