Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik Republike Stjepan Mesić upisao se večeras u SDP-ovom sjedištu u Knjigu žalosti u povodu smrti Ivice Račana, a nakon toga je izjavio kako je Račan najbolje odluke donosio onda kada je bilo najteže i kako u strateškim odlukama nikad nije griješio.


- Bio je političar, državnik, mudar i hrabar čovjek koji je donosio
najbolje odluke onda kada je bilo najteže. Ušao je u sukob s
Miloševićem kada bi mnogi tri puta razmislili da li ići protiv onoga
koji je bio ne samo gospodar Beograda nego i Armije i svih onih snaga koje su ugrožavale Hrvatsku, Sloveniju i ostale republike. Usudio se Račan sukobiti i izaći kao pobjednik i raspisati izbore godinu dana prije no što je to Ustavom bilo predviđeno, rekao je Mesić novinarima.

Vezani članci Papa Franjo Papa Franjo vjeruje da će umrijeti u Rimu: "Bit ću papa, na dužnosti ili u mirovini. Neću se vratiti u Argentinu" Ivan Račan Ivan Račan hospitaliziran zbog koronavirusa: ''Pitao sam doktora trebam li pripremiti oporuku...''

Njegov gubitak Hrvatska će dugo osjećati, kazao je predsjednik
Mesić.

Odgovarajući na pitanje po čemu će pamtiti Ivicu Račana, predsjednik Mesić je rekao po beskompromisnosti u stručnim i strateškim odlukama.

- Račanu su mnogi predbacivali neodlučnost, no mislim da danas možemo reći da je to samo jedan privid. Račan nije imao vladu sastavljenu od pripadnika jedne stranke, bio je na čelu koalicije, vlada je bila sastavljena od pet stranaka. Nije bilo lako donositi odluke, jer kad je i bila donijeta, neki bi već davali različite interpretacije. Uvijek je posljedice snosio premijer. No stručne stvari i strateške odluke, tu je bio beskompromisan, po tome ću ga se sjećati. U strateškim odlukama nikad nije griješio, kazao je predsjednik Mesić govoreći o Ivici Račanu.