Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bivši predsjednik o optužbama

Mesić: Transkripte su prije mene 'češljali' Jarnjak, Šeks i M. Tuđman

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Objavljen je drugi dio Mesićeva odgovora na prozivke vezane za slanje brijunskih transkripata Haagu.

Tvrdi da se stvara krivi dojam o njemu. 'Stvara se dojam, odnosno sugerira se zaključak da sam, kada sam došao na dužnost preuzeo svu, naglašavam svu dokumentaciju svojeg prethodnika. To je već prva golema laž', istaknuo je za Novi list bivši predsjednik Stjepan Mesić. U tom smislu pojasnio je kako su se brijunski transkripti nalazili na tri mjesta, u uredu Vesne Škare-Ožbolt, u pismohrani i u arhivu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Riječ je o jeftinoj podvali' Mesić za 'Politiku': Hajka na mene zbog skretanja pozornosti Slika nije dostupna Nitko neće odgovarati? 'Ako je to bilo 2000. godine, radnje oko transkripata pale su u zastaru'

>> Kako je puklo prijateljstvo Mesića i Karamarka?

Kad je preuzeo predsjednički mandat 2000. godine, Mesić je prije nego li je mogao steći uvid u dokumentaciju, morao pričekati da se formira komisija, koja bi popisala, preuzela i pohranila dokumentaciju zatečenu u Uredu predsjednika. Tada je, kaže Mesić, formirano Povjerenstvo na čelu s Ivanom Jarnjakom, tadašnjim predstojnikom Ureda za nacionalnu sigurnost.

Jednostavno nestali

Iz zatečenih zapisnika, tvrdi Mesić, utvrdili su kako je Jarnjak osobno čitao i izdvajao one transkripte, koji su mu se iz raznih razloga činili zanimljivima. 'Riječ je o stotinama dokumenata, zapisnicima sa sjednica VONS-a, predsjedništva HDZ-a i osobnih razgovora predsjednika Tuđmana s najpovjerljivijim suradnicima', rekao je Mesić.

'Jedan dio tih transkripata preuzeo je Vladimir Šeks, a drugi Miroslav Tuđman, dok je treći dio na čudan način nestao', naglasio je Mesić. Ono što je ostalo jest samo par kurtoaznih razgovora o susretima kojima su prisustvovali Jarnjak i Ivić Pašalić.

Mesić je optužbe da je stavljanjem na raspolaganje transkripata Haškom sudu povrijedio Ustav, nazvao još jednom velikom laži. Kao treću veliku laž bivši je predsjednik naveo tvrdnju da su svi transkripti bili u zapečaćenim kuvertama s oznakom 'tajno'. 'Zapečaćena nije bila ni jedna kuverta. Mnoštvo transkripata i nije bilo u propisanim omotnicama, niti su sve omotnice imale oznaku tajnosti. Kolika je pravna relevantnost oznaka na kuverti, odnosno omotnici, da i ne govorimo', istaknuo je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene