Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Mesić sutra putuje u trodnevni posjet Libiji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić otputovat će u ponedjeljak u službeni trodnevni posjet Socijalističkoj Narodnoj Libijskoj Arapskoj Džamahiriji, a tijekom svog boravka razgovarat će s pukovnikom Moamerom Gadafijem i drugim visokim libijskim dužnosnicima o bilateralnim pitanjima i aktualnom stanju na međunarodnoj sceni.

U političkim razgovorima s vođom libijske revolucije pukovnikom Gadafijem, kao i s drugim visokim predstavnicima libijske države, dominirat će, kako se očekuje, bilateralni odnosi, kao i aktualno stanje na međunarodnoj sceni, posebice s obzirom na to da su i Hrvatska i Libija od 1. siječnja ove godine nestalne članice Vijeća sigurnosti UN-a.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Svjedočenje poduzetnika Obranović: S tastom Mesićem nikad nisam razgovarao o Glavašu Slika nije dostupna 'Nije bilo svojstveno ni '90-ih' Pupovac: Napada poput Josipovićevog nije bilo ni 90-ih, to nisu radili ni Tuđman ni Mesić

Libija je godinama bila pod sankcijama UN-a, ali otkako su sankcije ukinute, Libija je bitno poboljšala odnose sa SAD-om i EU-om. Gadafi je otada primio veliki broj stranih dužnosnika u Libiji, a u travnju 2004. prvi je puta nakon 15 godina posjetio jednu europsku zemlju - Belgiju.

Uz Mesića u Libiju putuje i izaslanstvo hrvatskih gospodarstvenika koji će s libijskim partnerima razmotriti mogućnosti i perspektive intenziviranja gospodarske suradnje.

Ukupna robna razmjena između Hrvatske i Libije iznosila je prošle godine 67,44 milijuna dolara, od čega je 17,18 milijuna dolara iznosio hrvatski izvoz u Libiju, a 50,26 milijuna dolara uvoz iz Libije u Hrvatsku. Robna razmjena između Zagreba i Tripolija posljednjih se godina bitno povećala, ali još uvijek postoje veliki potencijali posebice u području energetike, poljoprivrede, farmacije, brodogradnje i građevine.

Ovo će biti drugi Mesićev posjet Libiji u svojstvu predsjednika
Hrvatske. Hrvatski je predsjednik u službenom posjetu Libiji prvi put bio 2003. godine, a službeno ju je posjetio još u prosincu 1992. godine u svojstvu predsjednika Hrvatskog sabora.

Libija je bila jedna od prvih izvaneuropskih zemalja koja je priznala Hrvatsku (1993. godine), a 2003. godine otvorena su diplomatska predstavništva u Zagrebu i Tripoliju. Dvije zemlje dosada su potpisale Ugovor o gospodarskoj i trgovinskoj suradnji, Ugovor o poticanju i zaštiti ulaganja te sporazum o suradnji ministarstava vanjskih poslova dviju zemalja, a očekuje se i potpisivanje ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, što bi trebalo bitno olakšati suradnju gospodarstvenika.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene