Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Mesić: Hrvatska sa svijetom povezana više u bankarstvu nego u proizvodnji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Republike Stjepan Mesić istaknuto je danas da nas aktualni potresi na svjetskom financijskom tržištu upozoravaju da bi mogla biti poremećena i naša krhka ravnoteža zaduživanja, potrošnje i otplate dugova.

"Ako se to dogodi, potrest će se i sami temelji našeg gospodarstva", upozorio je Mesić otvarajući tradicionalno opatijsko savjetovanje "Ekonomska politika u Hrvatskoj u 2008.".

Pročitajte i ovo Ilustracija Inflacija u eurozoni Od Hrvatske je gora samo jedna zemlja: Pogledajte koliko su rasle cijene u godinu dana Boris Vujčić Godinu dana eura Guverner HNB-a: "Od početka karijere slušam pitanja kad će kamatne stope u Hrvatskoj biti kao u Njemačkoj''

Predsjednik Mesić je, naime, ključni označio pitanje hoće li i kako aktualni potresi na svjetskom financijskom tržištu utjecati na hrvatsko gospodarstvo te poručio da odgovor na to pitanje treba iznaći što prije kako bi se mogli pripremiti za ono što nas možda očekuje.

Savjetovanje, koje organizira Hrvatsko društvo ekonomista, okupilo je više stotina stručnjaka iz ekonomske znanosti i prakse te izvršne vlasti, a ove se godine poklopilo s vrhuncem predizborne kampanje.

Napominjući kako je svjestan rizika da ga neki opet pogrešno
protumače, sve svedu na pitanje koga kao predsjednik Republike podržava, a koga kritizira, je li svrstan ili nesvrstan, Mesić je tu dilemu razriješio porukom: "Ja sam bio, ja jesam i ostat ću svrstan na strani građana Republike Hrvatske i njihovih interesa, na strani sveopćeg napretka naše države, na strani jačanja demokracije i vladavine prava".

Dodao je da nije dobio mandat da šuti, ni da zatvara oči pred
problemima s kojima se ova zemlja suočava, ili će se tek suočiti. Predsjednik je podsjetio i kako se ovogodišnje opatijsko savjetovanje održava u trenutku "kada i do nas dopire podzemna grmljavina, što je zahvatila financijska tržišta zapadnoga svijeta", svakodnevne vijesti o gubicima nekih od najpoznatijih američkih, ali i europskih banaka, o poskupljenju nafte, padu vrijednosti dolara, rastu cijena zlata.

Hrvatska je sa svijetom mnogo više povezana u financijskom nego u realnom sektoru, mnogo više u bankarstvu nego u proizvodnji, kazao je Mesić podsjećajući na upozorenja nekoliko analitičara MMF-a da Hrvatska pripada među posebno ugrožene zemlje jugoistočne Europe.

Podsjetio je i na upozorenja eksperata MMF-a o visokoj zaduženosti Hrvatske, na to da izvozom ne pokrivamo ni polovinu uvoza, te opasnost od prevelikog udjela stranih banaka na hrvatskom tržištu. 

>> Vanjski dug Hrvatske iznosi 30 milijardi i 920 milijuna kuna

>> Šuker: Nema panike, nema razloga za rast cijena

Obrazlažući zašto od stranih banaka prijeti najveća opasnost kazao da eksperti naglašavaju da banke u svakoj krizi najprije čuvaju sebe i svoje poslovanje u matičnim zemljama te da su zbog toga spremne otpisati podružnice u inozemstvu, smanjiti kredite, a na nekim tržištima i sasvim zatvoriti slavinu.

U tom bi slučaju, kazao je, Hrvatska mogla ostati bez dovoljno novih zajmova, pa bi naša sposobnost vraćanja zajmova mogla postati upitna i ne bismo mogli živjeti onako kako smo živjeli do sada. 

Naglasivši da ne želi da se shvati da najavljuje svjetsku krizu,
Mesić je istaknuo da moramo voditi računa o događajima na svjetskom tržištu, kao i o ozbiljnim upozorenjima koja nam otuda stižu te podsjetio da je na realnost te opasnosti upozorio i guverner HNB-a.

Zanimljivim je ocijenio i da sada na opasnost upozoravaju eksperti MMF-a koji je sve donedavno hvalio hrvatsku ekonomsku politiku i poticao prodaju imovine, pa i banaka. "Sada Fond šuti, ali pušta svoje ekonomiste da govore". kazao je. 

Naglasio je važnost dijaloga stručnjaka u ekonomiji, koji moraju argumentirati svoja stajališta te istaknuo da je na političarima da odaberu predložena rješenja i za njih snose političku odgovornost.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene