Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Danilo Tuerk

Međunarodni sud pravde 'nije dobra opcija'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Međunarodni sud pravde nije dobra opcija za rješenje slovensko-hrvatskog graničnog spora, izjavio je slovenski predsjednik Danilo Tuerk skupini stranih novinara koja je posjetila Ljubljanu kako bi se obavijestila o naravi slovensko-hrvatskog spora i uzrocima blokade hrvatskih pristupnih pregovora s EU-om.

'Spor nije tako zahtjevan da se ne bi mogao riješiti do ulaska Hrvatske u EU', rekao je Tuerk, dodavši da je posredništvo pravi način da se taj spor riješi jer je 'više političke nego pravne naravi'. 'Sporovi se dijele na pravne i političke, a ovaj je, po mojem sudu, više politički. Zato Međunarodni sud pravde ne vidim kao najbolju mogućnost', rekao je Tuerk, inače sveučilišni profesor međunarodnog prava, a prije izbora za predsjednika dugo je godina radio i kao diplomat.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Predsjednici u redovitim kontaktima Josipović kod Tuerka: 'Postoje svi uvjeti za dobro raspoloženje' Slika nije dostupna Nisu spremni na promjene Tuerk: Od EU smo očekivali previše!

'Rješenje bi moralo biti korisno i pravedno za obje strane i ono treba uzeti u obzir međunarodno pravo, ali i neke druge aspekte kao što je povijesni vidik', rekao je Tuerk stranim novinarima, ne želeći tumačiti kako on vidi rješenje koje bi se na taj način moglo postići. Tuerk je rekao kako nastojanje Europske komisije da se uključi u rješavanje prijepora vidi kao izraz 'europskog duha', ali kako ne očekuje da će se članice Europske unije upletati svojim prijedlozima jer je zapravo riječ o slovensko-hrvatskom bilateralnom sporu koji se može riješiti.

>> 'Hrvatsko-slovenski granični spor treba na Međunarodni sud'

Na novinarski upit ne destabilizira li Slovenija blokadom hrvatskih pristupnih pregovora cijelu regiju, Tuerk je odgovorio niječno. Ako Hrvatska i ne završi pregovore s EU-om do kraja godine, to nikako neće destabilizirati zapadni Balkan, rekao je Tuerk, a prenijela je Slovenska novinska agencija STA.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene