Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Međunarodni dan nestale djece

U Hrvatskoj svake godine nestaje sve više djece: "Najčešće su tinejdžeri i odlaze zbog želje za avanturom"

Aktualno Galerija Marina Bukal, policijska službenica, PU VSŽ Marina Bukal, policijska službenica, PU VSŽ Foto: DNEVNIK.hr Tomislav Ramljak, Centar za nestalu i zlostavljanu djecu Tomislav Ramljak, Centar za nestalu i zlostavljanu djecu Foto: DNEVNIK.hr Dan nestale djece - 5 Dan nestale djece - 5 Foto: DNEVNIK.hr Dan nestale djece - 4 Dan nestale djece - 4 Foto: DNEVNIK.hr +2 Dan nestale djece - 3 Galerija 1/7 >>
Kako bi se riješio problem sve većeg broj nestale djece, Hrvatska se priključila kampanji Europskog centra za nestalu djecu. Reporterka Dnevnika Nove TV Mate Drmić saznaje više.

U subotu se obilježava međunarodni dan nestale djece. U Hrvatskoj je prošle godine iz obiteljskih domova i odgojnih ustanova pobjeglo 2.374 djeteta.

To je 60 posto više u odnosu na prethodnu godinu. Kako bi podigla razinu svijesti o tom problemu, Hrvatska se priključila kampanji Europskog centra za nestalu djecu. Kampanju Provjeri. Promisli. Prijavi. pokrenuo je Amber Alert Europe.

U Vinkovcima je policija informirala građane o problemu nestale djece, a u Osijeku je Centar za nestalu i zlostavljanu djecu okupio obitelji kako bi im kroz razne aktivnosti približio stvarni problem.

"Imamo jedan labirint koji je napravljen gdje se krije medo i gdje djeca trebaju pronaći medu i na taj način osvijestiti roditelju i djeci kako je to biti izgubljen u novom okruženju“, rekao je Tomislav Ramljak iz Centra za nestalu i zlostavljanu djecu.

Pročitajte i ovo Djeca i ekrani (Foto: Getty Images) Zadatak za novu vladu Hoće li Velika Britanija zabraniti mobitele djeci? "Bez hitnog djelovanja više će ih biti ugroženo"

Hrvatska danas traga za 30-ak nestale djece. Roditeljima ulijeva nadu to što većina bude pronađena.

"Ulaskom u Schengen mi zaista trebamo još više raditi na podizanju svijesti. Kad dijete nestane, ono sada još brže može završiti na drugom kraju Europe. Nužno je uvesti sustav Alert i raditi vise na prepoznavanju rizika“, dodao je Ramljak.

Rizik za malenu djecu posebno dolazi s ljepšim vremenom.

"Dolazak lijepog vremena povećava se opasnost da se djeca približavaju površinama kao sto su rijeke, jezera, bazeni“, rekla je policijska službenica, PU VSŽ Marina Bukal.

Prema statistici, najčešće nestanu djeca tinejdžerske dobi.

"Najčešće su to djeca tinejdžerske dobi i odlaze zbog želje za avanturom, problemima zbog ocjena ili su u disfunkcionalnim obiteljima. Često dolaze iz okruženja gdje nisu prihvaćeni ili voljeni, gdje se ne poštuju njihova prava“, rekao je Tomislav Ramljak iz Centra za nestalu i zlostavljanu djecu.

Zbog čega struka u slučaju nestanka djeteta šalje apel roditeljima da se informiraju o postojanju telefonske linije 116000 koja je namijenjena za psihološku pomoć, za podršku. I ono sto je najbitnije, a to je rangiranje kako bi se dijete što prije pronašlo.

Pročitajte i ovo Urušavanje ceste u Volovčici Građani strahuju FOTO Urušavanje prometne ceste u zagrebačkom kvartu: Je li se ovo dogodilo zbog obližnjeg gradilišta?

Iz policije poručuju da se ne treba čekati 24 sata kako bi se prijavio nestanak.

"Kampanja naglašava pravodobnost prijave. Što žurnije prijavite nestanak djeteta policijski službenicima kako bismo mi bili u mogućnosti poduzeti odgovarajuće mjere“, rekla je Bukal.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

 

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene