Obavijesti Video Pretražite Navigacija
uznemirujuće činjenice

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama: U hrvatskoj svakih 15 minuta jedna žena doživi neki oblik nasilja

Aktualno Galerija Obilježavanje Dana protiv nasilja nad ženama Obilježavanje Dana protiv nasilja nad ženama Foto: Dnevnik Nove TV Prosvjed protiv nasilja nad ženama - 3 Prosvjed protiv nasilja nad ženama - 3 Foto: Dnevnik Nove TV Prosvjed protiv nasilja nad ženama - 2 Prosvjed protiv nasilja nad ženama - 2 Foto: Dnevnik Nove TV +0 Prosvjed protiv nasilja nad ženama - 1 Galerija 1/4 >>
Obilježava se Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, o čemu se na društvenim mrežama oglasio i premijer Andrej Plenković. Najavio je izmjene šest zakona. Pooštrit će se kazne za rodno uvjetovano nasilje, uvodi se kazneno djelo ubojstva žene femicid i ukida spolno uznemiravanje kao prekršaj.

Definirat će se i minimalna udaljenost za sigurnosnu mjeru zabrane približavanja, uznemiravanja ili uhođenja. Žrtve će imati pravo na pristup službama za potporu, pravo na povjerljivu osobu te na žalbu protiv rješenja o određivanju, produljenju ili ukidanju mjera opreza. Propisuju se uvjeti za suce koji rade na predmetima nasilja u obitelji, a uvodi se i specijalizacija za suce i državne službenike koji se bave problematikom nasilja.

Kada govorimo o našoj zemlji, uznemiruje činjenica kako svakih petnaest minuta jedna žena doživi neki oblik nasilja.

Danas je zato pokrenuta akcija "Štit" koja želi ukazati na ovaj veliki društveni problem. Inicijatorica je glazbenica Ida Prester koja se, užasnuta slučajevima nasilja u regiji, odlučila angažirati, prije svega na društvenim mrežama.

"Ja sam reagirala na ono jezivo ubojstvo Nizame iz Gradačca koje je prenošeno na Instagramu, ja sam na jednom malom sintiću snimila pjesmu posvećenu Nizami i svim ženama koje prolaze kroz taj strašni strah koji je ona prolazila i toliko puno ljudi, toliko puno žena koje prolaze kroz užasne stvari, koje se ne usude ispričati nikome, mi se javilo", kazala je Prester reporterki Dnevnika Nove TV.

Pročitajte i ovo Humanitarni koncert Zaklade Ana Rukavina - 6 060 9000 Glazbeni spektakl ''Želim život" održan na zagrebačkom Trgu: Prikupljeno više od 170.000 eura

Vođena suosjećanjem, pokrenula je kampanju zajedno s udrugom Arterarij. Animirala je 40-tak poznatih osoba iz regije koji su pristali sudjelovati u spotu za pjesmu "Štit". Sniman je u Zagrebu, Sarajevu i Beogradu.

"Produkcijski je bilo lako utoliko što imamo veliku želju i pokušavamo doći do svakog ljudskog srca i to nam je motor pokretački da se zapravo ne dogodi niti jedna Nizama, niti jedna Mihaela, ni jedna Karla", rekao je Romano Nikolić, redatelj spota.

U akciju se uključila i Europska komisija koja promovira svoju direktivu o suzbijanju nasilja nad ženama. Sastoji se od nekoliko elemenata.

"Neki od elemenata su interinstitucijonalna suradnja u suzbijanju nasilja, pružanju potpore žrtvama nasilja, ali i kriminalizacija rodno uvjetovanog nasilja kao najsnažnija odrednica ovog prijedloga direktive i sadrži u sebi komponentu kriminalizaciju silovanja kao kaznenog djela", kazala je Andrea Čović Vidović, v.d. predsjednice europske komisije u Hrvatskoj.

Podatak koji najviše uznemiruje jest činjenica kako je dom najnesigurnije mjesto za ženu budući da su najčešće ubijene od strane svojih partnera ili članova obitelji.

Pročitajte i ovo Mario Banožić - 1 Što se čeka? Zašto Banožić još nije ispitan? Policija za Dnevnik Nove TV priznala jednu stvar

"Okidač za femicid je kada žrtva odluči otići od nasilnika, kada odluči prekinuti vezu, ne mora ona otići već može pokazati namjeru i tada nasilnik shvaća da je izgubio moć nad njom", rekla je Dunja Bonacci.

I tada kreće zloćudni krug nasilja. "Ili moja ili ničija", uvjerenje je kojim se zlostavljači vode.

Kampanje protiv nasilja i promjena svijesti korak su danas ka boljem sutra.

"90% žrtava su žene"

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježen je skupovima i prosvjedima u nizu zemalja svijeta. U nekima, poput Francuske ostao je u sjeni sukoba na Bliskom istoku. Propalestinski, ali i proizraelski prosvjednici osudili su nasilje nad ženama u pojasu Gaze, odnosno Hamasove zločine. Ipak čuli su se i pozivi za boljom zakonskom zaštitom žena.

  Pročitajte i ovo Očevid na mjestu eksplozije u zagrebačkom Rudešu - 3 oštećeni auto i pročelje zgrade Još jedna eksplozija u zagrebačkom Rudešu: Policija otkrila o čemu se radi

"Ovdje sam danas jer se razbjesnim kad vidim da naš kazneni zakon nije dorastao izazovu, dopušta da se događaju silovanja, uz izuzetak ako glasno progovorite i ne uzima u obzir naš pristanak, našu volju, što želimo mi žene, jer 90% žrtava su žene", kaže Sirine Sehil, odvjetnica koja radi sa žrtvama nasilja. 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene